Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Żarówki świateł pozycyjnych + 4 krótkie pytania

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzysztof12100
    Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie Żarówki świateł pozycyjnych + 4 krótkie pytania

Witam wszystkich forumowiczów!

Dzisiaj kupiłem moją pierwszą Alfe Romeo - 159 1.9 JTDm 16v 150kM Sportwagon
    Jeszcze dobrze się nie poznaliśmy, dlatego nic więcej nie mówię, a od razu przechodzę do pytań:

Głównym powodem pisania postu są spalone żarówki od świateł pozycyjnych (nie zdążyłem zobaczyć jak świecą), a były tam PY21W PHILIPS Silver Vision i teraz pojawia się problem bo na stronie z opisem żarówek wypisany jest inny model- W5W

1. Jakie żarówki będą pasowały w to miejsce? Coś tańszego od tych Philipsa o dobrym odcieniu Bi-Xenonów?

Kolejne pytania myślę, że są do krótkiej odpowiedzi.

2. Pozbywać się samych klap bądź samego zaworu EGR czy to i to?
    3. Co z DPF?
    4. Na co głownie zwrócić uwagę przy pierwszej wizycie u mechanika- co wymienić?
    5. Jest możliwość odtwarzania muzyki przez USB czy to jest tylko do nawigacji?

Mechanik to mój wujek z wieloletnim doświadczeniem- myślę, że od niego też dostanę dużo porad.

Mam nadzieję, że moja przygoda i odczucia związane z tą marką będą na wysokim poziomie!
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Żarówki W5W są bardzo tanie, możesz kupić nieco droższe o jaśniejszej barwie, albo zainwestować w LEDowe, ale z tym różnie bywa (mam na myśli trwałość), jeśli zdecydujesz się na LEDy pamiętaj, że muszą być do wersji z magistralą Can-Bus, w przeciwnym razie będziesz miał błąd spalonej żarówki.
    Co do klap itp, to nawet się nie zastanawiaj, chyba, że masz za dużo kasy EGR przy okazji zaślep, jeśli DPF nie stwarza problemów, a Ty jeździsz w trasach, a nie wokół komina to go zostaw - zawsze możesz później usunąć. Z drugiej jednak strony robiąc pakietem: rozrząd, klapy, DPF, EGR, to na pewno całość wyjdzie taniej. Klapy najlepiej usunąć wraz z wymianą rozrządu, bo i tak trzeba pasek zrzucać kół zębatych...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. nie oddawaj Alfy w ręce mechanika - wujka, tylko odprowadź ją do serwisu, który zna się na Alfach (nie mylić z ASO). Na forum jest kilka polecanych serwisów, więc jest w czym wybierać.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Świeżak Avatar vego77
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16v

Domyślnie

Ja wsadziłem zamiast normalnych żarówek postojowych ledy (odpowiednik W5W, coś takiego:http://allegro.pl/z014-zarowka-w5w-t...922718324.html ) i święcą już dobre pół roku, płaciłem całe 3 złote za sztukę. Nie oszukujmy się ale to tylko postojówka, co wsadzisz będzie ok i tak w dzień tego nie widać a nocą ginie przy reszcie oświetlenia.

odnośnie innych pytań: z którego roku Alfa ? przed czy po lift ?
    2. Klapy wywal przy wymianie rozrządu, wtedy jest najłatwiejszy dostęp.
    3. DPF w jakim jest stanie ? EGR się zacina ? Jeżeli są ok to twój wybór czy chcesz pozbywać od razu na starcie czy czekasz aż padną. Jak usuwać to raczej oba bo i tak trzeba grzebać w sofcie.
    4. Najlepiej to podłącz pod kompa, zobacz czy są jakieś błędy. Niech mechanik sprawdzi ogólny stan samochodu, nie ma co na siłę szukać części do wymiany. Szczególnie przyjrzeć można się kołu pasowemu, kolektorowi dolotowemu jeśli jest przed liftem, przednim wahaczom, zajrzeć do EGR czy bardzo zawalony sadzą. Wiadomo, że na dzień dobry to oleje, filtry , rozrząd plus klapy.
    5. Nie mam navi więc nie pomogę. Ja dokupiłem moduł bluetooth za 100 zł z allegro i mam święty spokój z kablami, pendrivami itp.
    pozd i niech Alfa służy dzielnie.

edit:
    alces1 napisał o większości jak ja się produkowałem jeszcze

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Co do żarówek to dopytam dla pewności, jeżeli miałem tam PY21W to 5W5 będzie pasowała w ten otwór? Bo gwintami one się różnią, ta pierwsza okrągła, a W5W płaska.

Alfa przed liftem, 2007 rok.
    Nie mogę powiedzieć w jakim stanie są części bo jeszcze nic nie było sprawdzane.
    Auto co tydzień będzie robiło trasę 2x 150 km (w mieście mało co będę jeździł ) także z DPF nie powinno być problemów- czyli lepiej zostawić

Dzisiaj kolejny dzień studiowania forum, jak będę miał jakieś niejasności to będę pisał.

Postaram się zmienić język na angielski to może wtedy uda mi się podłączyć pendrive i zobaczyć jak działa navi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Postojowe to w5w. w srodkowej lampie masz dwie żarówki. Do kierunków i do postojówek. nie wyjmuj tej od kierunkowskazów, powyżej niej jest od postojówki i to w5w, nie miałeś tam żadnej innej.
    A jaką Ty masz tam navi? Pokaż zdjęcie lub fotkę z internetu takiej samej. Gdzie tam pendrive chcesz wkładać?
    Ostatnio edytowane przez hagi ; 31-12-2016 o 10:47

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Az mi glupio teraz z ta zarowka
    Faktycznie dwie tam byly, a ja wyjalem od kierunkow.

Co do navi to chodzi mi o Blue&Me a pendrive do USB w schowku.
    Chcialbym tez muzyke w ten sposob odtwarzac, zaraz sformatuje do Fat32 i nagram same mp3 - tak wyczytalem na forum.

Co do zdjec, to nie moge wstawic bo mam za malo postow.
    Ostatnio edytowane przez krzysztof12100 ; 31-12-2016 o 17:23

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Muzykę z pendrive udało się uruchomić- tłumacz w rękę i za pomocą przycisków na kierownicy

Niestety na żarówkę od strony kierowcy brakło mi nerwów - tragedia z dostępem i jeszcze tak głęboko są osadzone ;/

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Żarówki W5W są bardzo tanie, możesz kupić nieco droższe o jaśniejszej barwie, albo zainwestować w LEDowe, ale z tym różnie bywa (mam na myśli trwałość), jeśli zdecydujesz się na LEDy pamiętaj, że muszą być do wersji z magistralą Can-Bus, w przeciwnym razie będziesz miał błąd spalonej żarówki.
    A powiedz jak to jest z legalnością takich żarówek LED bo różne informacje znalazłem?
    Jeżeli LED są niezgodne z przepisami to czy te droższe o których mówisz będą dobre, czy jednak muszę zostać przy zwykłych o ciepłej barwie?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

LED nie są homologowane dla reflektorów w 159, co za tym idzie ich stosowanie jest zabronione.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

To jeszcze dla pewności na zakończenie tematu o żarówkach, PLATINUM WHITE EFFECT - ( można skopiować do alledrogo i wyskoczą ) nie są to ledy, też panom policjantom się nie spodobają?

Cały czas, nawet jak zamknie się auto słychać wydobywające się z okolic radia brzęczenie- z tego co wyczytałem to wystarczy przeczyścić jakiś wiatraczek od klimatyzacji

Okazało się, że mam zmieniarkę Dension, razem ze sprzedawcą nie wiedzieliśmy co to
    Przy wskaźniku ilości paliwa wystaje kabelek z końcówką chyba od iPhona kiedyś może sprawdzę do czego to

Przeczytałem, gdzieś na forum, że ktoś sprzedaje olej - może mi to ktoś potwierdzić i dać namiar?
    W najbliższym czasie zgłoszę się do deka07 z prośbą o ubezpieczenia

Jest gdzieś na forum lista polecanych warsztatów w woj. łódzkim? - znalazłem podobny temat, ale chodzi mi o gotową listę
    Ostatnio edytowane przez krzysztof12100 ; 01-01-2017 o 23:58

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

W niedzielę, 8 stycznia o 16 w łódzkiej Sukcesji będzie spot Alfisti Łódź. Wpadnij jak dasz radę, to pewnie wyjaśnimy wiele wątpliwości nowego użytkownika AR 159.

Na listę polecanych warsztatów nie licz, bo nikt takiej nie sporządził. Każdy warsztat specjalizujący się w AR w Łodzi ma za sobą mniejsze lub większe wpadki. Osobiście czasem odwiedzam Zbynio Team na Wileńskiej i nie mam zastrzeżeń, ale było też o nim kilka negatywnych opinii na forum. Jest jeszcze TMiN, byłem u nich raz i średnio mi się spodobało, że za kawałek węża hydraulicznego (wartość ok. 50zł) i oring (kilka zł) policzyli sobie 150zł. Oczywiście + robocizna.