Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Kontrolka wtryskiwaczy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie Kontrolka wtryskiwaczy

Co tak właściwie ona oznacza?? problem z samymi wtryskiwaczami czy w obwodzie doprowadzenia paliwa?? Zapala mi się ostatnio po jeździe,postój krótki z godz. i potem problem-świeci się kontrolka i paliwa nie dostaje xD Co to może być?? Pomaga niby ,,dociśnięcie,,,,poruszanie,, przekaźników w komorze silnika ...czy wystarczy je przeczyścić??

---------- Post dodany o godzinie 16:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:18 ----------

Chyba jednak nie pomaga dociśnięcie przekażników xD wydaje mi się,że trzeba po prostu poczekać....nie wiem z czym to jest związane,chyba padnięty czujnik położenia wału nie objawia się kontrolką xD Prosze o podpowiedz.

---------- Post dodany o godzinie 16:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:27 ----------

chyba to występuje tylko na nagrzanym silniku.....

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dymo
    Mieszka w
    Newport
    Auto
    AR Mito 0,9 TwinAir 105KM 2014r.

Domyślnie

U mnie padł czujnik położenia wału i było dokładnie tak samo, tylko że za którymś razem juz w ogóle nie zapaliła. taki czujnik to około 150 zł.

lysy1234
    Gość

Domyślnie

marchewka jest odpowiedzialna w sumie za cala elektronike... np. potencjometr pedalu gazu,przeplywka itp... slyszalem pare razy ze przyczyna palenia sie marchewy w TSie byl uszkodzony termostat
    Ostatnio edytowane przez lysy1234 ; 20-06-2009 o 16:24

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał Dymo Zobacz post
    U mnie padł czujnik położenia wału i było dokładnie tak samo, tylko że za którymś razem juz w ogóle nie zapaliła. taki czujnik to około 150 zł.
    A gdzie jest ten czujnik?? można samemu wymienić czy trzeba mieć specjalne narzędzia ??WIELKIE DZIĘKI ZA PODPOWIEDZ

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał lysy1234 Zobacz post
    marchewka jest odpowiedzialna w sumie za cala elektronike... np. potencjometr pedalu gazu,przeplywka itp... slyszalem pare razy ze przyczyna palenia sie marchewy w TSie byl uszkodzony termostat
    Mało prawdopodobne wydaje mi się,że od termostatu miała by się palić kontrolka,,marchewa,, xD

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Nie tyle od termostatu co od uszkodzonego czujnika temperatury , który jest wkręcany w termostat
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

sproket
    Gość

Domyślnie

Miałem to samo marchewa i koniec jazdy, ale tylko podpięcie pod komputer da Ci pewność który czujnik padł, bo wyświetlenie marchewy oznacza jakiś błąd elektroniki.

Co do czujnika wału korbowego jeśli jest uszkodzony to nigdzie nie pojedziesz bo to on daje impuls do komputera co do położenia tłoka, a co dalej za tym idzie kiedy i na który cilinder wtrysnąć paliwo i podać iskrę.
    Wymiana bardzo prosta jedna wtyczka od kabla i klucz imbusowy, tylko z dojściem jest problem raczej od dołu.( gdzieś na forum są zdjęcia)
    Mi udało się odkręcić od góry, ale rączki mam nie za grube i wszystko było raczej po omacku, bo od dołu mam ebasto więc palca bym nie wcisnął.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał sproket Zobacz post
    Miałem to samo marchewa i koniec jazdy, ale tylko podpięcie pod komputer da Ci pewność który czujnik padł, bo wyświetlenie marchewy oznacza jakiś błąd elektroniki.

Co do czujnika wału korbowego jeśli jest uszkodzony to nigdzie nie pojedziesz bo to on daje impuls do komputera co do położenia tłoka, a co dalej za tym idzie kiedy i na który cilinder wtrysnąć paliwo i podać iskrę.
    Wymiana bardzo prosta jedna wtyczka od kabla i klucz imbusowy, tylko z dojściem jest problem raczej od dołu.( gdzieś na forum są zdjęcia)
    Mi udało się odkręcić od góry, ale rączki mam nie za grube i wszystko było raczej po omacku, bo od dołu mam ebasto więc palca bym nie wcisnął.
    A możesz kolego opisać gdzie on się znajduje i jak wyglada-czujnik położenia wału??
    .....Jeśli by padł czujnik tęperatury to też by nie zapalała??

sproket
    Gość

Domyślnie

Przesyłam obrazek
    nr 2 czujnik położenia wału korbowego, jest on zamontowany w tylnej części silnika w okolicy łączenia silnika ze skrzynią biegów.
    nr 4 to czujnik położenia wałka rozrządu, ale żeby go wymienić to niestety trzeba ściągnąć pasek rozrządu i wykręcić koło wałka rozrządu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar usarz
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 156 2001r. 1,9JTD 115KM Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nie tyle od termostatu co od uszkodzonego czujnika temperatury , który jest wkręcany w termostat

Da się wymienić sam czujnik czy trzeba cały termostat?