Panowie czy przy obecnych temperaturach czyli -18 stopni przy spokojnej jeździe pokazuje wam 90 stopni?kurde ja dziś z prędkością 50 km przejechałem jakieś 20 km i nie było opcji.Dopiero po wyskoczeniu na autostradę wskoczył 90 stopni.
Panowie czy przy obecnych temperaturach czyli -18 stopni przy spokojnej jeździe pokazuje wam 90 stopni?kurde ja dziś z prędkością 50 km przejechałem jakieś 20 km i nie było opcji.Dopiero po wyskoczeniu na autostradę wskoczył 90 stopni.
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
Ja dzisiaj zrobiłem trasę aby ok 15 km i wskoczyło, tylko zależy jeszcze od tego czy garażujesz auto czy nie, ja mam w garażu gdzie wchodząc mam + 2 a na dworze było ok - 12, generalnie jak Ci wskoczy 90 stopni i później nie spada to wszystko ok. A że trwa to nawet 20 km no sory taki mamy klimat![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Nie każdy ma czas na długie grzebanie przy aucie.Patent jest jak najbardziej sprawdzony więc dlaczego z niego nie korzystać.Nikt niczego do niczego nie zmusza ale zawsze możemy się wspomóc dobrą radą.Cała operacja zajęła mi 30min włącznie z upuszczeniem płynu z układu.
Witam wszystkich. Niestety kupiłem 3 miesiące temu termostat Verneta zaraz po zakupie auta (nie poczytałem nic na forum, że w tym samochodzie się nie sprawdza; wcześniej miałem Renault Espace benzynę i wszystko było dobrze), gdyż byłem przekonany, że nie trzyma temperatury. W trasie 300 km wskazówka była lekko powyżej tej nie oznaczonej kreski pomiędzy 50 a 90. Teraz już wiem, że to nie 70 tylko 80 stopni i prawdopodobnie wskazanie było poprawne. Możliwe nawet, że był to Behr i poszedł do koszaCo prawda jak już osiągnie temperaturę w okolicy 90, to jeżeli tylko trzyma się obroty powyżej 2 tys. , utrzymuje wskazanie. Ale wystarczy tylko postój 10 minutowy na wolnych obrotach i temperatura potrafi spaść poniżej 80 stopni na zegarze kabinowym, gdyż nie mam jeszcze innej możliwości pomiaru. Temperatura wnętrza pojazdu ustawiona na 23 stopnie. Innym razem podczas zjazdu z góry (hamowanie silnikiem około 5 km, temperatura na zewnątrz -5 stopni), temperatura silnika spadła z prawie 90 do lekko powyżej 50. Nie robiłem jeszcze testu przy wyłączonym ogrzewaniu wnętrza przez pierwsze kilometry po uruchomieniu zimnego silnika. Ale jak naprawię turbinę, która właśnie odmówiła posłuszeństwa, to sprawdzę. Dodam, że przeważnie wyjeżdżam z garażu z temp. +7 stopni i jak nie ma gdzie auta pogonić, to temperatura silnika rośnie bardzo, bardzo wolno. Czy myślicie, że to normalne? Czy raczej jak najszybciej zmienić na Behra.
Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Ja dwa tygodnie temu zmieniłem termostat, był Behra, jest Vernet i w końcu mi dogrzewa się do 90*. Ale w te mrozy 15 km już nie wystarcza żeby sie zagrzać do 90*, autko pod chmurką. Behr od października puszczał mi wodę na chłodnicę przy 65*C i nie dało rady 70 osiągnać nawet. Co do opinii Verneta, zobaczymy![]()
i chyba u mnie coś jest nie tak z termostatem. Objawy są takie że silnik normalnie nagrzewa się złapię 90 stopni jak jade no i podczas jazdy nie spada ani nie wzrata, ale dzis rano gdy temperatura była -8 to po trasie 50km zatrzymałem się by silnik pochodził na wolnych obrotach, temperatura wnetrza ustawiona na 22 stopnie, a po 5 min chodzenia silnika temperatura spadła poniżej 80 stopni. Czy to normalne? wydaje mi się że nie powinno tak być a wy co sądzicie ?
Normalne
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka