Hej,
Możecie polecić w województwie pomorskim jakiś godny zaufania serwis, gdzie można wyczyścić EGR, łopatki, dolot, czujniki powietrza itd. w 159 2.0 jtdm?
Pozdro.
Hej,
Możecie polecić w województwie pomorskim jakiś godny zaufania serwis, gdzie można wyczyścić EGR, łopatki, dolot, czujniki powietrza itd. w 159 2.0 jtdm?
Pozdro.
Zapytaj na forum regionalnym szybciej otrzymasz odpowiedz.
Przerabiałem temat EGR i konkluzja w kilku miejscach była taka, że w 2.0 czyszczenie pomaga na chwilę. Sugerowano wymianę lub zatkanie i wyłączenie w ECU.
W każdym dizlu jest to samo nie tylko w 2.0. Czyszczenie bez zaślepiania to robota głupiego. Jak wszytko wyczyszczone to EGR zaślepić i oprogramowywać. Chyba, że co rok ktoś lubi czyścić to samo.
Jeżdżę dużo po Europie i wolałbym nie mieć problemu z kontrolami spalin (Niemcy, Austria), dlatego też wolę/muszę zostawić całą ekologię w aucie.
Poza tym czytałem tu na forum, że EGR odpowiada w silniku 2.0 tez za inne rzeczy (turbo, grzanie silnika) niż tylko kierowanie spalin z powrotem do silnika.
Dlatego wolę wyczyścić niż wymieniać na nowy co roku, dlatego pytam, czy wiecie komu można bezpiecznie zlecić takie prace.
Akurat przy źle pracującym EGR turbo wstaję później. Ja raz czyściłem sam plus dałem podkładkę z dziurami, po 5 tys. km ten sam syf więc EGR wywalony. Fakt minimalnie wolniej się grzeje. Myślę, że wywalenie samego EGR (DPF zostaję) nie ma żadnego wpływu na jakość spalin i jeżeli nikt nie będzie podpinał się do kompa to jest nie wykrywalne.
Przy badaniu statyczny spalin egr ma wpływ jeśli robią badania NOx.
Z autopsji - nagrzewa się trochę wolniej, trochę lepiej reaguje na gaz. In plus nie syfi dolotu.
Wiem, jakie są plusy i minusy zaślepienia/wywalenia EGR, ale nie o to mi chodzi - chcę go przeczyścić razem z dolotem itd.
Jeżeli Gdańsk to zawsze możesz podjechać do Łysego z youtubaMiłośnicy czterech kółek jeżeli ktoś nie ogląda. Ogólnie jeżeli EGR zdrowy i działa a zależy Ci na eko to możesz wyczyścić ale cudów się nie spodziewaj. Zawory sterowane elektronicznie to raczej ,,jednorazówki''.