Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: 1,9 jtd jak dlugo grzeją świece

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Didi1102
    Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

Bo zaobserwowalem ze jak zapale juz silnik jak przekaźnik rozłączy cewka to zwiera ją po uruchomieniu silnika i tak zostaje na stale i w tym momencie wywala błąd 380 nie zostawilem tego na dłużej niż 2 min bo świeca przegrzewa sie po czasie okolo 4min i jest do wyrzucenia jak sie przegrzeje/ wypali to widac na niej przebarwienia i rozrzaża sie od środka

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Didi1102 ; 15-01-2017 o 03:03

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    156 2.4 150km

Domyślnie

kontrolka daje znak ze świece powinny być gotowe do uruchomienia, w zależności od temp otoczenia nagrzewanie może trwać z 1 sek a może i 10 albo i dłużej jeśli są mrozy, a jak poznać jak długo działa przekaźnik ok 6 sek przy temp 0st po tym czasie można delikatnie wyczuć ze świece przestają grzać i praca silnika się zmienia, w największe mrozy ja odpalam wszystkie diesle ok 4-5 sek po zgaszeniu kontrolki i ta metoda przy sprawnym układzie nigdy mnie nie zawiodła
    odnośnie błędu p0380 miałem i wymieniłem wszystkie 4 świece na nówki i dalej kontrolka mrugała, przekaźnik cykał na teście...wyjąłem przekaźnik spsikałem styki wd pogmerałem patyczkiem do uszu na stykach żeby zaśniedziałe elementy znów były ok, do tego w środku przekaźnika stycznik oczyściłem bo był okopcony oraz miał nierówna powierzchnie i teraz już spiralka mi nie mruga po odpaleniu, nie kasowałem jeszcze błędów pojeżdżę potem skasuje błędy i zobaczę czy znów powróci p0380

Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

U mnie zdechła elektronika i styk jest zwarty na stałe przerobilem to na sterowanie ręczne narazie tak zostawie ... i tak musze nowe swiece zamowic bo te wymienione sie juz spalily przez to ze sie po odpaleniu swiece wlonczyly i grzaly az do zgaszenia

Tz przed zaplonem przekaznik dziala prawidlowo ale jak zapale znowu sie wloncza i trzyma

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar matthew_corp
    Mieszka w
    SD Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 JTD 8V 120 KM, 2007 r.

Domyślnie

Nie jestem jakimś fachowcem i nie wiem na 100% jak jest w AR, bo jej posiadaczem jestem od niedawna, ale dieslem jeżdżę nie od wczoraj i wiem, że mimo iż kontrolka świec gaśnie na desce to przekaźnik podaje jeszcze napięcie na świece. W wielu przypadkach słyszalne jest charakterystyczne "cyknięcie" przekaźnika świec. Oczywiście w zależności od jego umiejscowienia.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Są dwie fazy grzania świec. Wstępne - kiedy widzimy świecącą kontrolkę i wtórne - świece grzeją kiedy silnik pracuje (np. do osiągnięcia jakiejś temperatury czy do pewnego czasu). Współczesne dizle mają świecie, które potrafią grzać kiedy silnik jest nagrzany (chodzi o prawidłową pracę DPF, kiedy się on schładza - a nie może).

Użytkownik Świeżak Avatar mgrMafia
    Mieszka w
    Legnica, DE-Kevelaer
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTD 2010r.

Domyślnie

Ja sprawdziłem to przy okazji gdy wymieniałem świece, podłączyłem probówke pod przewód idący do świecy, i włączyłem zapłon, kontrolka hasła po ok 6 sec natomiast prąd był podawany przez 17 sec, sprawdziłem tak każdą świece, także teoria instrukcji moim zdaniem to jakiś mit, a kontrolka na desce raczej nie sygnalizuje kiedy się świece nagrzeją tylko informuje o sprawdzeniu świec. Podłączyłem stare świece zepsute, po kilku sec kontrolka zgasła a następnie zaczęła migać, być może nie każde jtd tak ma ale w moim 140 km tak właśnie to działa

Wysłane z mojego CAT S60

Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

Odniosłem dokładnie takie samo wrażenie jak kolega dlatego podpiolem kontrolke dodatkowa która pokazuje jak długo grzeją świece i po tygodniu stwierdzam że lepiej zapala jak poczekam aż moja kontrolka zgaśnie

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Didi1102 Zobacz post
    Odniosłem dokładnie takie samo wrażenie jak kolega dlatego podpiolem kontrolke dodatkowa która pokazuje jak długo grzeją świece i po tygodniu stwierdzam że lepiej zapala jak poczekam aż moja kontrolka zgaśnie

bo tak też nalezy odpalac auto i tu nie ma potrzeby z tego względu specjalnie montować dodatkowej kontrolki...