A śruba spustowa pod którą osłoną silnika jest dolną czy górną ? Trochę logicznego myślenia.
Bzdury to ty piszesz, bo widać nigdy nie korzystałeś z odsysarki, zanim zaczniesz coś pisać to najpierw sam przetestuj, a dopiero potem dziel się swoimi spostrzeżeniami. W ilu autach zmieniałeś olej przez odsysanie ? W żadnym .. dziękuje za dyskusję.
Ja miałem warsztat gdzie się umawiałem na godzinę, przyjeżdżam autem, które co najwyżej 5 minut stoi zanim zacznie się wymiana którą robi gość ogarniający temat.
W wielu silnikach olej nie spłynie grawitacyjnie z obudowy filtra oleju w 100% i z chłodnicy oleju pod nim, bo zwyczajnie uniemożliwia to umiejscowienie kanałów olejowych - i tam zostaje 200-400ml oleju starego.
Różnica jest widoczna przy wymianie bo fizycznie trzeba wlać więcej oleju do silnika.
Od dwóch lat robię wymianę w moich autach sam, z każdego odsysarką próżniową - z takimi sami rezultatami.
Mój poprzedni TDI przejechał na takich wymianach 200.000km w 5 lat, ba po chiptuningu z 90 na 150Ps ( w tym wymiana wtryskiwaczy).
Nikt was nie zmusza do wymiany przez tubę bagnetu, róbcie sobie przez korek w misce, tylko nie piszcie bzdur o szlamie i nie wyssanym oleju, bo to nie wina rodzaju wymiany tylko tego kto ją przeprowadzał.