Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Dławi się i gaśnie przy cofaniu na zimnym silniku

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie Dławi się i gaśnie przy cofaniu na zimnym silniku

Hej.
    Czasami moja Alfa przy wyjeżdżaniu z parkingu potrafi na wstecznym kilka razy zgasnąć zanim wyjedzie. Dzieje się tak tylko przy mrozach na zimnym silniku.
    Odpala normalnie. Do przodu jedzie bez bez problemu. Ale przy ruszaniu na wstecznym... tak jakby ją dławiło i gaśnie. Wrażenie jakbym pod kołami miał zaspę śniegu przez którą staram się przebić jadąc dodatkowo pod górkę. Po przejechaniu kilku km jak się silnik już trochę rozgrzeje to problem nie występuje - cofać można normalnie.
    Sytuacja, która miała miejsce dziś przy -8 C: cofam - zgasła po 1 metrze. odpaliłem i podjechałem do przodu (bez problemu) po czym wrzuciłem wsteczny i czuję, że dławi to sprzęgło (auto pracuje). znów do przodu (normalnie) po czy wsteczny - dławienie i zgasła. odpalam, wsteczny - zgasła po 1 metrze. odpalam, obroty na 2,5 tyś wsteczny i ruszam - zdławiło i zgasła po 1 metrze. Wkurzony wrzuciłem jedynkę i pojechałem już do przodu normalnie. Zatrzymałem się na parkingu 3 km dalej - wsteczny działa bez zająknięcia.
    Raczej wykluczam elektrykę bo nie gaśnie od razu tylko po zdławieniu. W zasadzie nawet nie wiem co podejrzewać o takie zachowanie... wartości na przepływce są zgodne z zadanymi, może linki przymarzają albo egr - ale wtedy chyba powinno też coś dać się zauważyć na jedynce/dwójce.
    Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać to będę bardzo wdzięczny za informację.

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

Mam podobnie ale problemu nie rozwiązałem. Domyślam się tylko że może to mieć w moim przypadku związek z usunietymi klapami z kolektora - czyli ten słynny "słabszy dół obrotow" który może występować właśnie po usunięciu klap. Przy mrozach i tak zawsze staram się potrzymac silnik chociaż te 2 minuty na wolnych obrotach zanim ruszę wtedy jest to mniej odczuwalne, ale przy ruszeniu od razu potrafi zgasnąć.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Bez związku. Wsteczny i jedynka maja podobne przełożenia.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Podejrzewam, że ma to związek z trzymającymi hamulcami oczywiście w szerokim tego słowa znaczeniu. Mam na myśli problemy od związanych z linkami ręcznego do przymarzniętych klocków do tarczy.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Podejrzewam, że ma to związek z trzymającymi hamulcami oczywiście w szerokim tego słowa znaczeniu. Mam na myśli problemy od związanych z linkami ręcznego do przymarzniętych klocków do tarczy.
    Też bym to obstawiał w pierwszej kolejności.

PS. Jestem właśnie po wymianie kolektora na taki bez klap. Wszystko gra.