Może też masz po prostu kiepski akumulator... Takie objawy lubią zniknąć gdy wsadzi się nowy akumulator o dużym prądzie rozruchowym, np. 750A.
Może też masz po prostu kiepski akumulator... Takie objawy lubią zniknąć gdy wsadzi się nowy akumulator o dużym prądzie rozruchowym, np. 750A.
Witam,
Problem jak w wątku, nowe świece żarowe, filtr paliwa to rzeczy jakie wymienilem myslac ze wina lezy po tej stronie, akumulator raczej ok rozrusznik wydaje mi sie ze tez. Dzis po 2 dniach przestoju samochod nie odpalil w nocy bylo okolo -12 stopni. Gdzie szukac problemu? Kompresja raczej w porzadku samochod jezdzi dobrze z moca wszystko ok, wtryski? Dodam ze jak postoi tak okolo 8h pali lepiej niz jak postoi cala noc czy kilka dni. Mialem wrazenie jak by nie dostawal paliwa wiec wymienilem filtr paliwa ale to jednak nie to. Dodam jeszcze ze przy letnich temperaturach nie bylo problemu dopiero zima i mrozy spowodowaly ze kreci bardzo dlugo czasem odpali czasem nie...
Ostatnio edytowane przez kharo ; 30-01-2017 o 18:41
Ja bym nie był pewny tego akumulatora całkiem ok... Ile on ma lat i jaki prąd rozruchowy?
Akumulator ma jakies 2 lata prad rozruchowy 750 A zrobie jeszcze podmianke z nowym akumlatorem kolegi zeby odpalic samochod na nim, to wyeliminuje badz zdiagnozuje czy to kwestia aku.
Aku sprawdzone i kabel rowniez. Tak sobie mysle bo mam wylaczony zaslepiony egr moze blaszka ktora sie zaslepia sie wypalila jest to wogole mozliwe, wyciagne zobacze. Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly chetnie poslucham.
Ale sprawdzaj wszystko tak jak należy. Może być nowy akumulator, niedoładowany i w innym samochodzie nie będzie robił problemu, a u Ciebie będzie. Podjedź do sklepu z akumulatorami, zmierzą Ci napięcie ładowania. Wtedy możesz wykluczyć, akumulator i zabrać się za coś innego. Głupio byłoby wymienić dużo części, gdy winne będzie takie małe przeoczenie.
Aku i Alternator sprawdzony Ladowanie na wolnych obrotach 14v aku trzyma rowniez tyle. Postanowilem ze zregeneruje rozrusznik jeszcze. Dzis dobralem sie do egr ktory jak wspomnialem mam wylaczony i ta blaszka zaslepiajaca ma 3 dziurki czy tak powinno byc jesli mam wylaczony EGR?.
Dodam ze to raczej nie jest problem z odpalaniem w zimie, bo rok temu alfa palila bez wiekszych problemow. Jesli egr w ecu jest w pozycji off to zawor jest zamkniety? Czy moge zaslepic w 100% zawor EGR przez pelna blaszke bez dziurek w 1.9 16v?