Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Temat: Analityczny test olejów.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jak sobie życzysz z mojej strony EOT I mam szczerą nadzieje, ze znajdziesz tego "studenta" i podsumowanie tematu będzie trochę bardziej rozbudowane niż to http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1857528

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Zrobię Tobie małe podsumowanie, skoro prosisz. Wypowiadasz się w co drugim temacie na tym forum, a wartość treści umieszczanej w zdecydowanej większości Twoich wypowiedzi wynosi tyle co ta powyżej. EOT.
    Raz Ci napisałem, nie interesuje Cię to, to nie spamuj. Mądremu dwa razy powtarzać nie trzeba.

PS. Musisz mieć ciekawe życie, że Ci się chciało odkopywać taki temat. Gratuluję... albo współczuję. Sam nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 11-02-2017 o 20:14

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał tomek evo Zobacz post
    Pomysł jest bardzo ciekawy i na pewno warty rozważenia. Osobiście mogę coś więcej "zasponsorować" jeśli chodzi o pokrycie kosztów takich badań ale jeśli chcemy zrobić to szeroko to bez zrzutki się nie obejdzie. Co do zmiany receptur to w przypadku większości dobrych olejów te receptury nie zmieniają się zbyt często. Liqui Moly/Meguin coś tam pozmieniał w zeszłym roku (niższy Noack) ale generalnie receptury są stałe a z mojego doświadczenia to przedstawiciele LM w Polsce to technicznie się delikatnie mówiąc bardzo słabo orientują i tego co Kolega Andrzej usłyszał nie traktowałbym zbyt dosłownie. Akurat jeśli chodzi o Liqui Moly to wierze, że to co w kartach jest też w butelce. Penrite, Neste czy Millers też zbyt często kart nie zmieniają gorzej wygląda to w przypadku Castrola, Mobila , Elfa czy Totala a także niestety Motula. Proponuje wpisać kto byłby chętny na zrzutkę bo ja jestem. Jak się okaże, ze jest nas więcej to może coś z tego wyjdzie.
    Domyśliłem się, że jeśli taki test doszedłby do skutku, to konieczna byłaby zrzutka. Jeśli będzie w wysokości powiedzmy do 50zł, to się piszę i będę mógł wysłać próbki Motula 5W-40 X-cess nowego i po 10 tys. km. Wszystko pewnie i tak zależy od ilości zaangażowanych osób.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ja też się dorzucę jak coś. I mam w domu ośmioletnią, albo i starsza nieotwierana butelkę Mobila 10w40- chciałem sam zrobić mu porównanie z obecnym po osiągnięciu 10 lat. I to może być ciewe porównanie.
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 12-02-2017 o 10:58

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Przyznaje że pomysł jest wart uwagi zawsze to można się dowiedzieć więcej o olejach. Z tego co wiem to na forum dostęp do jakiś analiz może mieć wlyszkow, ja tam mogę się dorzucić jakby co

jersey
    Gość

Domyślnie

Szybciej byłoby jak ktoś już napisał - podzielić się robotą, kupić po litrze oleju jaki kogo interesuje i wysłać samodzielnie, a wyniki udostępniać. Inaczej jak większość tego typu tematów rozejdzie się po kościach i nic z tego nie będzie. Ludzie chętnie przeczytają, ale żeby wyłożyć parę stówek (3 oleje po 85 u wlyszkowa to już jest 260 PLNów) to już chętnych za wielu nie będzie.

Ja mogę dla Motula 5W-40 X-cess i Motula 300V 5W-40 (bo mnie porównanie tych dwóch konkretnych interesuje). Poza tym Eneosa Sustinę 5W-40 bo też mnie trochę gniecie jak z jakością tego cuda z Kraju Kwitnącej Wiśni. Ew. odpuścić X-Cessa jeżeli ktoś inny wyśle i dorzucić coś jeszcze jakieś 5W-40 z Japonii (Mitasu MJ-212?).

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Mitasu to ruski olej, produkowany chyba w Indonezji.
    Firmę założył jakiś rosyjski biznesmen, zarejestrował tylko znak handlowy w Japonii, jak się wczytasz, to firma zatrudnia w Japonii całe 2 osoby
    A same oleje robione są w Indonezji o ile pamiętam, na 100% poza Japonia. Firma wykorzystuje fakt posiadania znaku handlowego i luki w prawie międzynarodowym.

jersey
    Gość

Domyślnie

Tak, wiem. Co nie zmienia faktu że tego oleju jestem ciekaw.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Ja bym sobie porównał Specol + archoil 9100 vs Millersa 5w30 bo taki leje. Jak uzbieram fundusze tak zrobię bo teraz niestety inne wydatki na alfke idą
    Ostatnio edytowane przez krzystof ; 15-02-2017 o 13:52

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Zawsze będą "inne wydatki" na Alfę, a jak nie to na nowy wóz

Specola (chyba 5W40 Gold) badał wlyszkow - były wyniki w wątku "olej temat rzeka" .