Działo nie działo... Zaczęło się od tego, że słyszałem metaliczny dźwięk (coś podobnego do kończącego się łożyska) podczas jazdy. Dźwięk był zależny od prędkości samochodu a nie od obrotów silnika. Przy wciśniętym sprzęgle nie zmieniał się. Stąd moje podejrzenie padło na skrzynię. Doszło do tego to, że nie za lekko wchodziły biegi. A ten olej po prostu wpadł mi w ręce czystym przypadkiem w cenie niecałe 50PLN za litr. Wymieniłem więc olej w skrzyni na ten 75W140 i biegi zaczęły wchodzić lekko. A w późniejszym terminie okazało się, że dźwięk pochodził z łożyska... Tego, które jest na prawej półosi, więc zlałem temat i tak jeżdżę. A skrzynia z każdym przejechanym kilometrem chodziła jak by lepiej i tak sobie chodzi już od kilku tysięcy km.
Odświeżam temat mianowicie w mojej brerze było słychać grzechotanie ala padnieta dwumasa od strony kierowcy lecz po przeczytaniu tematu stwierdziłem że to wcale ona może nie być przyczyną ,skonsultowałęm się z kolegą "Oprawca" i postanowiłem przy okazji wymiany wszystkich płynów zalać skrzynię olejem millers 75w140 i był to strzał w dziesiątkę dolane na max i jak narazie pod maską nic nie słychać![]()
Ja chyba też to zrobię... Jak ma się skrzynia sypnąć to się sypnie. Ale mam nadzieję, że nie będzie mi do tego czasu grzechotać![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dodam swoje 3 grosze:p
Czy oprócz tego stukotu nie odczules lekkiego "wedrowania" lewarka przy dodawaniu i ujmowaniu "gazu" na biegu 3 / 4? Jeżeli tak to obstawial bym łożyska skrzyni. Mam taki sam problem. Wczoraj zostawiłem Brere u mechanika więc za tydzień lub dluzej będę wiedział co dotkladnie się dzieje.
Termin taki a nie inny ponieważ mechanik wyjechał na weekend majowy a zakres prac w moim aucie jest spory.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez TomSon1991 ; 28-04-2017 o 19:36
Ja nie miałem żadnych innych niepokojących objawów ,skrzynia ładnie chodziła tylko ten paskudny odgłos pod maską .
Osobiście uważam że te 300 zł warto wydać,w 100 % polecam.
Dolanie na max, tzn. 2,7-2,8? Wlewałeś do suchej skrzyni czy po zlaniu starego wlewałeś nowy? Pytam, bo zawsze zostaje około 200 ml i czy nie ma problemu jak dolejemy do tego nowego millersa?