Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: słaby nawiew w kabinie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    U mnie z przełączaniem nawiewu jest podobnie, jak w deszczową pogodę przełącze na "szybę" (zaskoczy za którąś, kolejną próbą) to ponowne przełączenie na "bezpośrednio do przodu"graniczy z cudem.W ASO powiedzieli ( na podstawie moich przekazów), że trzeba wymienic siłownik sterujący klapką, a mechanik, który próbował to naprawic, .że klapka za ciężko przesuwa się w tunelu i nie wie co z tym zrobic.Wcześniej pisałem o tej usterce na forum, ale nikt mi nie odpowiedział co z tym zrobic. Myślałem że to tylko mój problem, ale widzę, że nie tylko. Jak sprawdzic, czy siłownik po przestawieniu pokrętła otrzymuje prawidłowe napięcie i jak się do niego dostac?
    Niestety u mnie też się ten problem pojawił. Może w tym tygodniu się za to wezmę i spróbuję coś temu zaradzić.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał qualin Zobacz post
    Ja mam inny problem z nawiewem. Dział mi tylko nawiew na szybę i na nogi. Nie dmucha praktycznie wogóle na górze. Nawet jak wezmę w pozycje tylko na gore to nadal dmucha mi na nogi. Co to może być ? klapki się nie otwierają ? dodam że na szybę, nogi oraz z tylu dmucha dość mocno. Na nogi dmucha w każdej pozycji tylko nie w pozycji nawiewu na szybe.
    mam właśnie tak na ,,twarz,,(górę) wieje słabo, na nogi i szybę przednią bardzo dobrze natomiast na szybę tylną wogóle.....w jakiej pozycji przełącznika powinno wiać na szybę tylną???......jak dobrze wiedzieć,że inni mają ten sam problem
    Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 23-06-2009 o 23:13 Powód: ortografia i ogonki !

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    mam właśnie tak na ,,twarz,,(góre) wieje słabo, na nogi i szybe przednią bardzo dobrze natomiast na szybe tylną wogule.....w jakiej pozycji przełącznika powinno wiać na szybe tylną???......jak dobrze wiedzieć,że inni mają ten sam problem
    Na szybę tylną? Niby skąd tam ma być nawiew?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Na szybę tylną? Niby skąd tam ma być nawiew?
    A nie ma ?? xD a tam są przy szybie tylnej jakby nawiewy i wydawało mi się,że ktoś o tym pisał.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Heh. To jest tylko cyrkulacja powietrza bez żadnego nawiewu.

czapka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał hocken Zobacz post
    Czeka Cie przeprawa. Musisz wymienić filtr kabinowy (20zl i 15min roboty). Następnie jedz sprawdzić szczelność klimy ale "nosem" nie baw się jakieś UV itd. Jak będzie oki to wal na regeneracje płynu i uzupełnij brak sprawdza Ci jeszcze raz szczelność i ciśnienie na automacie (120zl). Odgrzyb wszystkie nawiewy (20zl)!! Jak to nie pomoże zostaje ci wiatrak ktory podaje powietrze do auta (tylko jak tam się dostać?!?) i sprężarka klimy (to juz koszty). Powodzenia.

A co ma do tego klima, szczelność, ciśnienie i grzyb. Jemu nie dmucha tak samo zimnego jak i ciepłego.
    Jeżeli słyszysz silnik, że reaguje na różne prędkości a słabo dmucha to stawiałbym na sterowanie (pytanie czy klapki czy elektronika). Tak czy tak sprawdź filtr, jak go wyjmiesz to będziesz widział łopatki wentylatora. Wtedy sprawdzisz na 100% jak on pracuje.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Znalazłem pewien sposób na to ,żeby ,,mocniej dmuchało,, Sposób jest prosty przymykam klapki od nawiewu dla pasażerów z tyłu i zamykam nawiew na szyby boczne przednie,włącze na pozycje nawiewu,,twarz,, i jest git

qualin
    Gość

Domyślnie

u mnie problem rozwiazany. wyciagnalem radio, a nastepnie cala konsole srodkowa, wlaczylem nawiew i o dziwo zaczal dzialac zmontowalem wszystko spowrotem i jak narazie jest ok

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998

Domyślnie

Cytat Napisał qualin Zobacz post
    Ja mam inny problem z nawiewem. Dzial ami tylko nawiew na szybe i na nogi. Nie dmucha praktycznie wogole na gorze. Nawet jak wezme w pozycje tylko na gore to nadal dmucha mi na nogi. Co to moze byc ? klapki sie nie otwieraja ? dodam ze na szybe, nogi oraz z tylu dmucha dosc mocno. Na nogi dmucha w kazdej pozycji tylko nie w pozycji nawiewu na szybe.

Poczytaj tutaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...e_nawiewu.html

remik230
    Gość

Domyślnie

DO: jasiu87, miałeś chyba napisać po wszystkim jak rozwiązałeś ten problem...