Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: słaby nawiew w kabinie

jasiu87
    Gość

Domyślnie słaby nawiew w kabinie

Słyszę, że nawiew "chodzi" w każdym położeniu, ale do kabiny dostaje się bardzo mało powietrza. Praktycznie w ogóle nie odczuwa się "wiania". Podobnie z klimatyzacją, nie ma zimnego powietrza. Co mam zrobić, aby wszystko było sprawne.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

wymienić filtr kabinowy

hocken
    Gość

Domyślnie

Czeka Cie przeprawa. Musisz wymienić filtr kabinowy (20zl i 15min roboty). Następnie jedz sprawdzić szczelność klimy ale "nosem" nie baw się jakieś UV itd. Jak będzie oki to wal na regeneracje płynu i uzupełnij brak sprawdza Ci jeszcze raz szczelność i ciśnienie na automacie (120zl). Odgrzyb wszystkie nawiewy (20zl)!! Jak to nie pomoże zostaje ci wiatrak ktory podaje powietrze do auta (tylko jak tam się dostać?!?) i sprężarka klimy (to juz koszty). Powodzenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał jasiu87 Zobacz post
    Słyszę, że nawiew "chodzi" w każdym położeniu, ale do kabiny dostaje się bardzo mało powietrza. Praktycznie w ogóle nie odczuwa się "wiania". Podobnie z klimatyzacją, nie ma zimnego powietrza. Co mam zrobić, aby wszystko było sprawne.
    o jaki model chodzi ,masz manuala czy klimatronica ?

jasiu87
    Gość

Domyślnie

Wszystkim dziękuje ze tak szybką odpowiedź jadę w czwartek sprawdzać zdam relację a forum Pozdrawiam

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

co polecacie do odgrzybiania ?????
    co myslicie o usłudze ozonowania wnętrza auta ????

qualin
    Gość

Domyślnie

Ja mam inny problem z nawiewem. Dzial ami tylko nawiew na szybe i na nogi. Nie dmucha praktycznie wogole na gorze. Nawet jak wezme w pozycje tylko na gore to nadal dmucha mi na nogi. Co to moze byc ? klapki sie nie otwieraja ? dodam ze na szybe, nogi oraz z tylu dmucha dosc mocno. Na nogi dmucha w kazdej pozycji tylko nie w pozycji nawiewu na szybe.

mor
    Gość

Domyślnie

dokladnie mam to samo co napisales, tylko ze u mnie wydaje mi sie ze dopiero po jakims dluzszym czasie zalapie ten nawiew na gorze, chociaz to moze byc subiektywne. Tez dolaczam sie do pytania o co tu kaman? Bo nawet rozkminialem ze poprostu 156 ma taki slaby nawiew ale no bez przesady

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał norbiwolow Zobacz post
    co myslicie o usłudze ozonowania wnętrza auta ????
    Wczoraj robiłem serwis klimy w żony 206tce, a że małżonka jest alergikiem zdałem się na doświadczenia znajomego z podobnymi przypadłościami i on właśnie polecił mi ozonowanie, fakt drożej ale myślę że lepiej niż psikanie itp. w układ klimatyzacji chemii, przed ozonowaniem pracownik serwisu wyjął z auta wszelkie "choinki zapachowe" i inne duperele łącznie z tictacakami itp. bo jak mówił jeśli zostaną beda do wyrzucenia i stracą smak/zapach, do zamkniętego auta zapakowali koncówkę ozonatora i tak auto sobie stało 30min w tym czasie robili serwis klimy, po pół godzinie i uzupełnieniu czynnika klimy odpalili klimę i kolejne 20min smigała klima w obiegu zamknietym.

Po całym serwisie wsiadłem do auta, odpalam klimę i .... zero zapachów, znikł nawet z wnętrza zapach truskawkowego plaka którym małżonka czyści wnętrze.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

U mnie z przełączaniem nawiewu jest podobnie, jak w deszczową pogodę przełącze na "szybę" (zaskoczy za którąś, kolejną próbą) to ponowne przełączenie na "bezpośrednio do przodu"graniczy z cudem.W ASO powiedzieli ( na podstawie moich przekazów), że trzeba wymienic siłownik sterujący klapką, a mechanik, który próbował to naprawic, .że klapka za ciężko przesuwa się w tunelu i nie wie co z tym zrobic.Wcześniej pisałem o tej usterce na forum, ale nikt mi nie odpowiedział co z tym zrobic. Myślałem że to tylko mój problem, ale widzę, że nie tylko. Jak sprawdzic, czy siłownik po przestawieniu pokrętła otrzymuje prawidłowe napięcie i jak się do niego dostac?