Mam problem z kontrolka wtryskow;/ pojawia mi sie czasem, ale nie traci autko mocy tak jak w innych tematach bylo pisane, wylanczam auto i dalej sie pali, pojezdze chwile no i gasnie, wie ktos o co tutaj chodzi??
Mam problem z kontrolka wtryskow;/ pojawia mi sie czasem, ale nie traci autko mocy tak jak w innych tematach bylo pisane, wylanczam auto i dalej sie pali, pojezdze chwile no i gasnie, wie ktos o co tutaj chodzi??
podpięcie się pod kompa może naświetli problem.
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
juz bylem i wsumie wszystkie jakies bledy mi usuneli, zostal tylko jeden ktorego sie nie da wykasowac i jest to zepsuty przeplywomierz;/
marchew lubi sie zapalać kiedy ma umrzeć czujnik położenia wału ale z tego co piszesz to nie widać typowych objawów tego ustrojstwa.
Objawy wskazują na czujnik położenia kątowego wału korbowego, ale dla pewności lepiej podpiac pod komputer
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
no ok, a jakby to bylo to o czym mowicie to jaki kosz jest tej czesci?? wie ktos moze?? i czy musze to wymienic odrazu czy az tak sie nie spieszy z tym??
Siema ! Miałem ten sam problem co Ty z marchewą otóż zapalała się z powodu przetarcia kabla od przepływki( nie wiem czemu ale jak się zapaliła to i tak Alfa nie traciła mocy) sprawdź sobie sam kabel co idzie do przepływki u mnie był przetarty kolo termostatu gdzieś w tych okolicach. Zarobiłem kabel na nowo i od tamtego czasu się nie zapala tylko przy przekręceniu kluczyka przed zapaleniem. Pozdro
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Czyli zapala się wtedy kiedy ma"
Jak mi padał i padł czujnik położenia wału korbowego to marchewa mi nie świeciła.Koszt czujnika 90 zł oryginał. Niestety aby wymienić trzeba wjechać na kanał i zdjać osłonę silnika. Dojscie też nie jest najlepsze. i Uważaj aby ci się nie podwinęła uszczelka. Ja miałem wyciek a takiej uszczelki nie kupisz. Położyłem na uszczelniaczu REINZ po raz drugi.
Ostatnio edytowane przez arczimi ; 28-06-2009 o 07:43
no ok sprawdze to co mowicie, mam nadzieje ze bedzie to ten kabelek:]:] a jesli bedzie to ten czujnik to ja i tak tego nie bede robil tylko moj mechanik:] ja za bardzo sie nei znam na silnikach, wiecej wiem i silnikach z koparki niz auta :]
W moim przypadku, jak kończył się czujnik położenia wału to auto po nagrzaniu nagle gasło, a po 15min. stygnięciu odpalało i jechało dalej. Podobne objawy "padania" tego czujnika opisywali równierz inni użytkownicy forum.