BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
Moja gwizdze równie wesoło jak gwizdala na początku, poki co przejeździelem tak 30kkm i nic się nie zmienia.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Gorzej będzie jak zacznie sypać opiłkami lub najzwyczajniej się rozleci to oprócz turbiny jednostka oberwie
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Mi turbo gwiżdże w okolicach 1 200 - 2 000 obrotów... dźwięk jest taki jakby karetka jechała, występuje podczas dodawania i puszczania gazu. Nie jest to jakiś głośny gwizd ale jak mam wyłączone radio to słyszę dość wyraźnie.
Mi gwiżedże turbina tak ze 50 tyś. km i jest o.k sprawdzałem czy ma jakieś luzy ale wszystko o.k może się zanią wezmę tego lata zobaczymy.
Planuję na cieplejsze miesiące zakup regenerowanej turbiny i zastąpienie nią swojej (puszcza lekko olej - mora rura idąca do IC oraz okolice klapy gaszącej, między wymianami czyli co 15000 km dolewam litr oleju).
Poszukując wskazówek jak dokonać samodzielnie operacji trafiłem na tutorial na alfaowners, może się komuś przyda: http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...placement.html
Czy wiecie może jakim momentem powinny zostać później podokręcane śruby?
Czy zdarzyło się komuś poukręcać śruby podczas demontażu turbiny?
Komplet uszczelek mam w planach (pod kolektor, po jednej na każdym końcu przewodu olejowego, po dwie na końcach cienkiego przewodu olejowego, uszczelka na łączeniu z wydechem (taka trójkątna).
W szpilki zaopatrzyć się nie problem, ale - jeśli się mylę wyprowadź mnie z błędu - rozumiem że to na wypadek gdyby się ukręciły? Jeśli się któraś ukręci to i tak sam nie dam z nią rady, bo wtedy chyba wchodzi w grę już tylko demontaż przodu auta i dłubanina przy wykręcaniu/rozwiercaniu.
Chyba że czasem same się wykręcają przy demontażu i warto je wymienić przy okazji dostępu - to już inna sprawa i wtedy zaopatrzę się w komplet.