Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Problem z UFG

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Chodzi mi o sytuację, gdy sprzedający wypowiada umowę, dostaje zwrot kasy za pozostały czas ubezpieczenia a kupujący dowiaduje się po jakimś czasie, że trzyma rękę w nocniku.
    Nie ma takiej możliwości. Dostaniesz zwrot nadpłaconej składki OC tylko wtedy, gdy kupujący wypowie umowę.
    W przeciwnym wypadku sprzedający nie otrzyma zwrotu nadpłaty, mimo że zgłosi sprzedaż auta do swojego ubezpieczyciela.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Jak powinno być to wiem. Natomiast realia są czasem inne. Znam jedną osobę, dla której taka sytuacja też była zaskoczeniem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar LuKe93
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 159 TI 2.4 300Km/600Nm

Domyślnie

Dziękuję za pomoc chłopaki, niestety znajoma na 99% dostanie do płacenia kare.. Będziemy pisać pismo, opiszemy wszystko co i jak i może się zlitują..

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 159 SW ti 2.4JTD Q-tr 2007,

Domyślnie

Cytat Napisał LuKe93 Zobacz post
    Dziękuję za pomoc chłopaki, niestety znajoma na 99% dostanie do płacenia kare.. Będziemy pisać pismo, opiszemy wszystko co i jak i może się zlitują..
    Bezsprzecznie to koleżanka zawiniła no i poniesie konsekwencje.
    Natomiast swój wkład w to ma tez agent który ubezpieczył ja bez ciągłości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Agent nie ma żadnego wkładu ubezpieczył ją zgodnie z przepisami z dniem, z którym przyszła do niego. Miał jej wypisać ubezpieczenia na dwa tygodnie wstecz?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Sądziłem że ubezpieczyciele trzymają się OC i automatycznie przedłużają , chyba że się wypowie? A i to niekoniecznie - mnie kiedyś nękał Link4 , chcieli żebym zapłacił za polisę, którą sami zrobili na mnie bez mojej wiedzy , poprzedni właściciel auta miał w Link4, zgłosił sprzedaż , ja wysłałem wypowiedzenie, zawarłem OC gdzie indziej. A Ci i tak słali pisma, starszyli sądami , liczyli odsetki itd. Pewnie się coś pozmieniało w przepisach i automatycznie widać nie przedłużają, nawet jak nie ma wypowiedzenia.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nie w takim przypadku. Strone wstecz masz cytat przepisów na ten temat. Jeśli ciągniemy ubezpieczenie poprzedniego właściciela i nie zgłosimy się do ubezpieczalni przepisując je na siebie (co wiąże się z re kalkulacją czasem) to ubezpieczenie wygasa z dniem końca trwania umowy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Przedłużenie jest automatyczne jak się ma swoja polisę (poprzednią) zapłaconą w całośći .
    Wystarczy np nie zapłacić 1 zł z drugiej raty i przedłużenia automatycznego nie będzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar LuKe93
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 159 TI 2.4 300Km/600Nm

Domyślnie

Cytat Napisał ps_23 Zobacz post
    Bezsprzecznie to koleżanka zawiniła no i poniesie konsekwencje.
    Natomiast swój wkład w to ma tez agent który ubezpieczył ja bez ciągłości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Też mnie to dziwi, że agent w żaden sposób nie zareagował wiedząc o fakcie wysłania pieniędzy z powrotem przez ubezpieczalnie..

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Brera, 2.4 jtdm

Domyślnie

Chyba już wszystko było napisane, ale podsumowując. Przy sprzedaży auta, stare OC przechodzi wraz z samochodem na nowego właściciela. Należy oczywiście powiadomić firmę OC, że sprzedało się samochód, by później nie było problemów np nowy właściciel spowoduje kolizję to w pierwszej kolejności będą Nam potrącać zniżki (oczywiście da się to wyjaśnić ale z doświadczenia wiem, że jest z tym dużo zachodu). W tym przypadku jednak nie ma czegoś takiego jak zwrot pieniędzy za pozostały okres ubezpieczenia (dotyczy to tylko składki AC).
    Nowy właściciel musi się liczyć z tym, że firma ubezpieczeniowa przeprowadzi rekalkulację i najprawdopodobniej trzeba będzie dopłacić jakąś kwotę do OC ( w tym przypadku jednak istnieją na rynku tacy ubezpieczyciele, który mają spory chaos w papierach i ciężko im powiązać sprzedaż samochodu z nowym właścicielem)
    I najważniejsze, w przypadku sprzedaży samochodu OC trwa tylko do momentu zakończenia umowy. Wtedy trzeba ruszyć szanowne 4 litery , poszukać nowej firmy ubezpieczeniowej bo w innym wypadku Fundusz nakłada spore kary. W sumie w pełni zasłużone.
    I taka ciekawostka: Fundusz w sumie sam nie ogarnia tematu, że ktoś jeździ bez aktualnego OC. Dowiadują się o tym od Policji, gdy brak ubezpieczenia wyjdzie podczas kontroli, oraz wtedy gdy będziemy chcieli ubezpieczyć pojazd nie zachowując ciągłości.