Nic nie jest montowane bez powodu. Nawet klapy wirowe miały jakiś cel.
Były Alfy 159 seryjnie wychodzące bez DPF-u i rozumiem że one tez nie spełniały norm???
DPF to polityka i kasa i nie ma nic wspólnego z ochroną środowiska, bo przecież to co w nim się zawiera, to tablica różnych pierwiastków nie koniecznie przyjaznych dla człowieka i naturalnego środowiska.
Jeśli samochód dymi i coś się z nim dzieje to trzeba to naprawiać a nie myśleć że DPF załatwi sprawę.
Poza tym zawsze można wgrać oprogramowanie oszukujące jak zrobił to VW i cieszyć się że ma się DPF-a i nie zatruwa się środowiska (chociaż w rzeczywistości tak nie jest)
To moje przemyślenia i mam do nich prawo. Dalej są produkowane samochody nie spełniające normy nawet 3 bo to koncern musi mieć średnią!!! A klient ma kupic i płacić.
Jeśli ktoś chce mieć ten DPF niech ma ale niech się nie czepia tych co nie mają, bo już nie mają
Miłego dnia wszystkim
Nie było 159 bez DPF
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
W ePer można znaleźć w orginale rure do wstawienia w miejsce dpf-a więc chyba jednak były ale nikt ich nie widział
Były. Jak nie mamy sprawdzonych informacji to nie powielajmy bo się zamieszanie robi.
- - - Updated - - -
Jeśli ja coś piszę to mam świadomość tego, że to nie jest onet i staram się podawać autentyczne informacje...
Spytaj Tomka z autka.pl ile zapasu miały nawet silniki 2,4 po badaniu spalin bez DPF'u.
Tylko, że badania pod normę Euro4 nijak się mają do badania na stacji diagnostycznej w Polsce. Więc to nie argument że było jeszcze trochę zapasu. Też nie mam dpf i kontrolę spalin na przeglądzie przechodzę wzorowo.