Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Temat: policyjna kontrola DPF

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

O to właśnie chodzi
    Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    To słabo szukasz. Nawet Szerszeń z naszego forum taką sprzedawał i było o to wielkie halo.
    Problem jest taki, że po samym VIN-ie ciężko jest udowodnić, czy auto fabrycznie miało DPF.
    Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    W ePer można znaleźć w orginale rure do wstawienia w miejsce dpf-a więc chyba jednak były ale nikt ich nie widział
    Z tą rurą sprawa jest jeszcze inna, ponieważ w puszce z DPF jest jeszcze katalizator, bez którego spełnienie normy emisji spalin nie byłoby możliwe.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Tylko, że badania pod normę Euro4 nijak się mają do badania na stacji diagnostycznej w Polsce. Więc to nie argument że było jeszcze trochę zapasu. Też nie mam dpf i kontrolę spalin na przeglądzie przechodzę wzorowo.
    Ale ja nie pisze o badaniu na SKP. To były badania typowo pod kątem Euro4.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

U nas też się powoli przebąkuje o kontroli emisji spalin. Zawsze przy okazji smogu, co jest oczywiście bzdurą totalną. Wyposażenie drogówki w analizatory spalin to ogromne koszta. Podobne wymaganie dla SKP - na pewno byłby jakiś okres przejściowy, bo producenci tych urządzeń nie wyrobiliby się z produkcją tego.

Tak czy siak, byłby taki opór społeczny, że żaden rząd tego nie wprowadzi, żeby nie narobić sobie wrogów.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

Obecny rząd zrobi wszystko co mu się tylko podoba. I podejrzewam, że przy okazji nacjonalizacji badań technicznych i na fali propagandy antysmogowej już wkrótce badana emisji będą przy okazji każdego badania technicznego.

Użytkownik Świeżak Avatar master85
    Mieszka w
    Rabka Zdrój
    Auto
    Alfa 159 SEDAN , 2,0 diesel 190KM 400Nm 2011r

Domyślnie

Dlatego lepiej na razie nie usuwać mechanicznie dpf jeśli dobrze działa. Żeby potem nie szukać go z powrotem na szrocie:0

makarov
    Gość

Domyślnie

Mój dobry kolega, (nie kolega, kolegi, kolegi), tylko osobiście on, miał taką kontrolę w Niemczech w swoim osobowym Mercedesie - miał wycięty DPF i jak go zatrzymali, to podłączyli się do złącza OBD II, (mają w radiowozach sprzęt z oprogramowaniem) co w jasny i prosty sposób pokazało, że DPFa, nie ma - zapłacił 450€ straf i tylko dlatego, że było to tuż przed świętami Bożego Narodzenia i blisko granicy, kolega cudem uprosił policjanta, żeby pozwolili mu na zwiezienie samochodu na lawecie do Polski, bo gdyby się uparli, to nakazaliby mu wstawienie tego DPFa w Niemczech, co wiąże się z dosyć sporymi kosztami, jak mi mówił, coś w granicach 2 - 2,5 tys. jewro - było to, dobrych kilka lat temu.

Jak rozmawiał z policjantem, zapytał go, co by było, gdyby OBD II, pokazał, że DPF jest, to powiedział mu, że wówczas mogliby go wziąć na warsztat, żeby sprawdzić, czy, zamiast DPF-a, nie ma emulatora, bo już wówczas wiedzieli, że w Polsce wymyślili takie cudo.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Wy to jesteście ryzykanci. Ja bym się Alfą nie odważył wyjechać za granicę.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

No kiepsko trafić na kontrolę z wyciętym dpf-em, jeszcze takie sumy kar jakie naklada policja i nakaz montażu w DE dpf-u , aż odechciewa się jechać z tą myślą, że można wtopić pare groszy.
    Dobrze, że mam dpf bo od czasu do czasu do Dortmund śmigam.
    Wiem tylo, że przy rejestracji auta w DE z usuniętym dpfem dopłacają kilkaset euro właścicelowi, chyba to jest polowa ceny dpfa więc zajeb...

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Ja się nie boję kontroli bo mam DPF...ja się boję że będę na lawecie wracał. Alfa to jedyny mój samochód (a mam kilka) do którego zawsze zabieram komplet narzędzi i laptopa
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Kontrole sa rowniez w Holandii. Aktualnie robia grupowe lapanki, dodatkowo zapraszajac urzad skarbowy. U nas rachunki czesto wychodza od 2 tys E zbierajac do kupy jazde na PL blachach, brak EGR i DPF i mandaty drogowe [emoji41]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk