Mogę zlewać olej tego samego typu i producenta, ktory mi zostaje z 5 litrowej bańki do oryginalnego opakowania, trzymać w suchej piwnicy i wlać do silnika jak nazbiera się więcej?
Wysłane przez Tapatalk.
Mogę zlewać olej tego samego typu i producenta, ktory mi zostaje z 5 litrowej bańki do oryginalnego opakowania, trzymać w suchej piwnicy i wlać do silnika jak nazbiera się więcej?
Wysłane przez Tapatalk.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Zależy jak długo będziesz go zbierać. Producenci zalecają przechowywanie otwartego pojemnika z olejem przez max rok.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
a co myslicie o valvoline ?
Wymieniany w rozsądnych interwałach nada się.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mam zalany teraz Liquid Molly top tec 5w30. Za kilka tyś chce zalać 5w40 LM lub Meguin. Czy mogę wlać w silnik resztę(jakieś 0,7l) 5w30stki do większości 5w40 ?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Możesz ale oczywiście musisz mieć świadomość, że wpłynie to na parametry otrzymanej "mieszaniny". Parametry nie będą koniecznie gorsze ale mogą być po prostu inne. Zależy też jakie oleje ze sobą mieszasz bo jeśli są w miarę bliźniacze to nie ma problemu bo bazy i pakiety dodatków są podobne -można powiedzieć kompatybilne ale w niektórych przypadkach takie nieszamanie doprowadzić może do spadku większości parametrów. Zawsze lepiej takie 5w30 przeznaczyć na dolewkę bo wtedy się to lepiej sprawdzi.
- - - Updated - - -
Dla mnie średnia półka - mają kilka dobrych olejów ale ogólnie to nie ten poziom co Millers, Penrite, Amsoil, Neste czy Liqui Moly/Meguin. Cenowo w miarę atrakcyjnie wychodzi ale osobiście polecam dołożyć trochę kasy i kupić któryś z ww.
Tomku teraz myślę nad olejem Meguin proponowanym przez Ciebie kilka postow wstecz. Tylko, ze 5w40. Do tej pory przejchalem 8tys km na LM top tec 5w30 i nie potrzebowałem dolewać póki co... Stan ciągle ten sam. Dlatego chciałbym wykorzystać ten mój "starszy" LM żeby się nie zmarnował a potem lać już tylko meguin 5w40.
Co uważasz o połączeniu tych dwóch?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Mackowiak ; 09-03-2017 o 23:45
Jaki to konkretnie top tec? 4600? Szczerze to lepiej darować sobie dolewkę bo 5w40 jest na innej bazie i jest full saps i dolewając 5w30 c3 w technologi syntetycznej popsujesz trochę właściwości oleju.
a co powiecie o oleju castrol edge 5w30 c3 niskopopiołowy? wymieniam co 10000tyś czyli 4 miesiące.