Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Po pierwsze primo, obaj nie macie Giulii w garażu i nic nie wskazuje na to, abyście mieli ją mieć (nic przynajmniej o tym nie wspominacie), a udzielacie się regularnie i namiętnie w tym wątku.
    Nie widzę związku. To nie dział Nasze Belle, a mnie Giulia po prostu interesuje jako model AR.

Masz jednak rację, nie planuję obecnie zakupu Giulii, co nie oznacza, że tego auta w ogóle nie kupię.

Dobrze wiem, jaki jest Anderson - kilka razy uderzył we mnie poniżej pasa (w Ciebie nie, tylko w Giulię), ale jednak na miejscu moderatorów nie banowałbym go i zachowałbym do niego więcej dystansu.
    Żałuję, że poza - powiedzmy "polemiką" - z wpisami Andersona nie dostrzegasz wielu moich postów zawierających informacje i fakty (nie tylko opinie) o Giulii.

Dawno postulowałem - co się stało z czasem - temat o testach, zdjęciach itd., ale jak zapewne wiesz, i tam niełatwo jest niektórym trzymać się tematu, który jest bardzo czytelny.

Kilka razy i do mnie miał personalne wycieczki.

Nie wchodząc zaś w politykę (bon mota użyłem, bo akurat pasował do kontekstu), odnoszę wrażenie, że część z Was po prostu potrzebuje takiego Andersona. Mam na myśli i formę i treść. Ja akurat nie.

Wyjaśnij mi jeszcze tylko, dlaczego mam akceptować tu mantrę i zachowanie Andersona? Regulamin forum jest po coś.

Co do dystansu masz jednak rację.

Zapewniam Cię, że jeśli założy on swój temat "Anderson - o Giulii" moich wpisów tam nie znajdziesz.

Nie wiem nawet czy się znacie, dla mnie jest nickiem
    Nie znamy się.
    Niestety coraz więcej userów tego forum jest tylko nickiem znikąd, a to ośmiela do różnych zachowań, jak to w necie.

I tylko gdzie tu miejsce dla modelu tak ważnego z punktu widzenia FCA, i to nie w kontrze do Stelvio, a obok?
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 27-03-2017 o 07:12
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał sebol75 Zobacz post
    No i wczoraj
    Stelvio 280km - w autocentrum
    ooo! Mają już na jazdy testowe Stelvio? Tam na Wojciechowskiego?
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Patrzcie, ten troll Anderson chyba już sam swoje zdania cytuje, podpisuje innym nickiem i jeszcze na nie odpowiada!

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	30.3 KB
ID:	225022Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	46.3 KB
ID:	225023

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    To nie jest tak, że ja krytykuję Alfę bezpodstawnie. Ale fakty mówią same za siebie. Sprzedaż rośnie, ale liczba sprzedawanych samochodów spada. Liczba wersji Giulii pozostawia wiele do życzenia i przy braku pomysłu, klienta docelowego nie ma szans na powodzenie. A tak naprawdę Giulia już dawno powinna sprzedawać się lepiej niż 3, A4 i C razem wzięte. Opieranie strategii sprzedaży na wersji za 350tyś zł jest po prostu głupia, ale to nie jest tak, że ja ją krytykuję. Jest błędna, bo jak można promować samochód za 150tyś zł autem za 350tyś. To mi się po prostu nie mieści w głowie. Alfa powinna brać przykład z konkurencji i włożyć do Giulii silnik 0.9 Multiair. W ten sposób udałoby przegonić konkurencję, a tak alfa tonie i nic jej już nie uratuje.
    Tak więc, Marchione wydał 3 mld euro na Giulię, a tak naprawdę nie zrobił żadnych badań rynkowych, bo to auto nie ma klienta docelowego. Tak więc, po co oni próbują walczyć z niemieckimi konkurentami jak i tak nie mają szans? Alfa tonie. Nic je już nie uratuje.
    145Q - genialne podsumowanie wywodów pewnych trolli . Szkoda tylko, że niektórzy nie zauważyli ironii.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Hmm, ta nagonka na Andersona jest śmieszna. Nie dlatego, ze zgadzam sie z jego wypowiedziami (bo nie zawsze to robię) ale jednak sami to nakręcacie. Odpowiadacie, wchodzicie w polemikę i bezsensownie dyskutujecie. Sami jesteście winni zaśmiecenia tego wątku. Osoba, na której zaczepki nikt by nie reagował szybko zdecydowałaby sie przestać pisać, po co posac do powietrza. Wy podsycanie atmosferę i robicie dokładnie to, czego oczekuje osoba lubująca sie w zażartej wymianie zdań. Jak dzieci.

Użytkownik Świeżak Avatar arteg83
    Mieszka w
    Lubaczów
    Auto
    156 SW 2.4 175KM - była, 156 SW 1.9 158 KM - była, S-Max 2.0 140KM - jest

Domyślnie

Nie wiem nawet czy się znacie, dla mnie jest nickiem, za którym kryje się jakiś nieszczęśnik.
    Dobre pytanie. Czy ktokolwiek zna Andersona (prócz KRSa)? Nie chodzi mi o jego dane. Tylko o to czy ktoś go kiedyś widział? Rozmawiał z nim w cztery oczy na spocie, zlocie, parkingu, markecie, w pracy, na piwie? Bo wychodzi na to, że siedzi tylko taki w swojej pieczarze i robi ctrl+c i ctrl+v tylko jednej słusznej prawdy, przez co innym puszczają już nerwy, stąd ten cały OT.
    Vectra B 93' 1.6 75 KM - była
    Honda Accord 99' 1.8 136 KM - była

156 SW 05' 2.4 175 KM - R.I.P

156 SW 05' 1.9 158 KM - była
    Ford S-Max 07' 2.0 140KM - jest

Zawsze są dwa uda. Uda się albo nie uda...

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Żałuję, że poza - powiedzmy "polemiką" - z wpisami Andersona nie dostrzegasz wielu moich postów zawierających informacje i fakty (nie tylko opinie) o Giulii
    Dostrzegam, i to żywo.
    Byłbym niesprawiedliwy, gdybym nie dostrzegł tego, że informujesz - poświęcając swój czas - Forumowiczów o tym, co piszczy w mediach włoskich.
    + Różnica w kulturze wypowiedzi.

Ale czasem dobrze jest zachować dystans do samego siebie i do wirtual świata.

Mnie ten cały Anderson, myślę, nienawidzi wręcz.
    I co mi z tego?
    Czy jest jakąś pozytywną wartością dodaną do mojego żywota? Nie. Po co więc mam się z nim szarpać?
    Jak chce, to niech się samo-spala.

A i nie chciałbym, by został zbanowany.
    Bo cenię sobie wolność słowa.

Pełni on również rolę pokręconej postaci, wyjętej jakby z "Wesela" Wyspiańskiego, czy z innych patriotycznych utworów, inkarnujących wieczne polskie bezsensowne, ale kojące duszę utyskiwanie na wszystko.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Auto
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130

Domyślnie

A ja śledzę wątek od długiego czasu, i niestety nie byłbym takim optymistą jak większość dyskutantów co do przyszłości Alfy.Zgadzam się z Andersonem, że marketing Giulii nie jest dobry. Główny błąd (obok innych opisanych przez dyskutantów)polega na tym, że oferta cenowa Giulii zaczyna się dużo wyżej od poziomu najdroższej Giulietty. Innymi słowy nie ma opcji wypasiona Giulietta versus "skromna" Giulia. Zwykle jest takie miękkie przejście cenowe ofert z segmentu na segment. Ale może jestem w błędzie. Sama Giulia jest rewelacyjna i nie przyznaję tu racji Andersonowi.Historia zna jednak dobre modele, które poległy na rynku z powodu błędów handlowych. Włosi mierzą wysoko, może taki scenariusz sprzedaży mają wpisany w plan powrotu na rynek ale to bardzo drogi scenariusz. Ja osobiście mam dwie Alfy, zakupione u dilera, w bogatych (czytaj nie tanich) wersjach i wcale nie na kredyt, na szczęście jeszcze młode więc nic nie pili mnie do zmian. Ale gdybym miał kupić sobie Giulie za blisko 200kzł to tak z jednej strony mogę kupić i nie zbankrutuję, z drugiej strony po ucięciu emocji rozsądek mówi nie stać mnie na to auto ani żadne inne w tej i większej cenie. Taki zakup tylko w ramach DG po analizie księgowej. Podsumowując prywatny nabywca(osoba fizyczna) raczej nie kupi, a przedsiębiorcę trzeba zwabić. To jest ten nieszczęsny target. A teraz wyprowadźcie mnie z błędu - ilu nabywców w postaci osób fizycznych decyduje się na wydatek powyżej 150kzł na samochód. Takie wydatki to głównie DG. I tak jest w całej Europie. Z trzeciej strony wcale nie tani a na tle Giulii kiepskawy Superb sprzedaje się dobrze, ale od początku został pomyślany jako dupowóz dla firm. Moim zdaniem jak Marchione sprzeda miesięcznie 2-3 tysiące sztuk Giulii to już będzie dobrze. Jeśli będzie dobra opinia, to przedstawiając kolejne dobre i przystępne modele w duchu marki ma szansę za jakieś 10 lat wrócić na rynek w znaczący sposób. Ale to będzie kosztowało..........

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mcwaw
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    Giulietta 1,4 170 KM, MT, 2015

Domyślnie

Dobrze, że wracamy do merytorycznej dyskusji. Skądinąd może dla wszystkich będzie to dobra płaszczyzna do mniej emocjonalnych wypowiedzi. A co wypowiedzi kolegi ignacy: wszystko zależy od planowanego modelu biznesowego - albo robimy masówkę typu Skoda lub VW albo markę o jednak profilu premium, choć nie super ekskluziw, która ma na siebie zarobić i dodawać prestiż do koncernu Fiata. Chyba chodzi jednak o to drugie, i patrząc z tego punktu widzenia podejście do sedana klasy średniej oraz suv-a jest logiczne. Oby tylko nie skończyło się na braku następców Mito a zwłaszcza Giulietty /a takie zapowiedzi się pojawiają/, bo będzie to oznaczało dla większości z nas rozbrat z marką. Zakup obecnie promowanych modeli, nawet na DG, to jednak dla znakomitej większości z nas temat poza zasięgiem.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał ignacy Zobacz post
    Główny błąd (obok innych opisanych przez dyskutantów)polega na tym, że oferta cenowa Giulii zaczyna się dużo wyżej od poziomu najdroższej Giulietty. Innymi słowy nie ma opcji wypasiona Giulietta versus "skromna" Giulia.
    Na to przyjdzie czas. Giulia jest nowym otwarciem i nijak się ma, także cenowo do giulietty. Nie ma co porównywać sedana premium z genami maserati/ferrari z kompaktem z genami fiata, sorry. Wyjdzie nowa generacja julki, to wtedy się to na pewno inaczej rozłoży. Pewnie, że by się chciało wszystko na raz, ale nie oczekujmy rzeczy niemożliwych.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Podstawowa Giulia za 125 kzł kosztuje tyle co mocno wyposażona Giulietta QV. Ja wiem ze 125 to cena promocyjna. Ale bez trudu osiągalna dla każdego. Założenie DG to kilka godzin i prawie nic nie kosztuje, można zamknąć następnego dnia po kupnie.

Generalnie 125 za takie auto to jest niska cena. Popatrzcie ile kosztuje renault, peugeot czy opel z jakimś mocniejszym silnikiem, a to przecież tanie francuzy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-03-2017 o 23:06