Niestety moja Alfa bez wyraźnego powodu zaczęła się dziwnie zachowywać, w skrócie: podczas jazdy usłyszałem delikatne sumy, trzaski (regularne) z prawego przedniego głośnika. Nie ważne czy radio jest włączone czy wyłączone, czy zapłon włączony czy wyłączony. Dźwięk ten ustał dopiero po długim postoju, po wyłączeniu samego zapłonu nadal występuje. Podczas jazdy natomiast wywaliło mi błąd "vehicle protection system not available". Po dojechaniu na miejsce wyłączeniu i włączeniu zapłonu, odpaleniu silnika, wywaliło błąd poduszek powietrznych, a błąd zabezpieczeń zniknął. Dzisiaj natomiast podczas jazdy zgasło radio i znowy wywaliło błąd zabezpieczeń. Zauważyłem również, że radio nie gaśnie po wyjęciu kluczyka.
Akumulator ma niecały rok, Varta E44, 77Ah, 780A. Niedawno wymieniałem pasek osprzętu, rolki itp., zmierzone ładowanie wynosiło 14V.
Szczerze mówiąc nie wiem gdzie zacząć szukać. Posiadam niebieską wtyczkę na bluetooth, jednak potrafi ona połączyć się jedynie z komputerem silnika, a tam nie ma żadnych błędów. Ktoś wie co może być problemem lub jak diagnozować usterkę?