Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem z elektryką?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie Problem z elektryką?

Niestety moja Alfa bez wyraźnego powodu zaczęła się dziwnie zachowywać, w skrócie: podczas jazdy usłyszałem delikatne sumy, trzaski (regularne) z prawego przedniego głośnika. Nie ważne czy radio jest włączone czy wyłączone, czy zapłon włączony czy wyłączony. Dźwięk ten ustał dopiero po długim postoju, po wyłączeniu samego zapłonu nadal występuje. Podczas jazdy natomiast wywaliło mi błąd "vehicle protection system not available". Po dojechaniu na miejsce wyłączeniu i włączeniu zapłonu, odpaleniu silnika, wywaliło błąd poduszek powietrznych, a błąd zabezpieczeń zniknął. Dzisiaj natomiast podczas jazdy zgasło radio i znowy wywaliło błąd zabezpieczeń. Zauważyłem również, że radio nie gaśnie po wyjęciu kluczyka.

Akumulator ma niecały rok, Varta E44, 77Ah, 780A. Niedawno wymieniałem pasek osprzętu, rolki itp., zmierzone ładowanie wynosiło 14V.

Szczerze mówiąc nie wiem gdzie zacząć szukać. Posiadam niebieską wtyczkę na bluetooth, jednak potrafi ona połączyć się jedynie z komputerem silnika, a tam nie ma żadnych błędów. Ktoś wie co może być problemem lub jak diagnozować usterkę?
    Ostatnio edytowane przez khazar ; 31-03-2017 o 09:51

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

jaka niebieska wtyczke masz, moze vgate scan? jaki program, np mes demo obsluzy tylko silnik (i to tylko niektore, ale twoj tak) ? z darmowek to alfaobd na komorke/tablet z androidem obsługuje wszystko. do niektorych kompow (np abs, xenon, mozliwe ze poduszki tez, nie pamietam) potrzebujesz przejsciowke typ 1 (tzw zielona),do kupienia od viaken lub pmfactory za ok 20zl.

na poczatek glowne punkty masowe sprawdz/wyczysc bo czesto sa z nimi problemy(kabel aku do blachy, blacha do skrzyni czy silnika - poszukaj gdzies tam jest podobno) i wyczysc klemy. pozniej moze punkty masowe w kabinie, elearn i szukaj oznaczane jako Cxxx na schematach/rysunkach. w kabinie jeden z glownych jest gdzies za radiem, nie wiem czy nie trzeba sciagac konsoli. ktos jakis czas temu (w ostatnich miesiacach) pisal jak się tam dostac.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Właśnie tego się obawiam, ale pewnie czeka mnie ściąganie konsoli i szukanie problemu...

Wtyczka taka jak mówisz, korzystałem z AlfaOBD, ale tylko łączy się z silnikiem, z innymi modułami nie może się połączyć. Nie wiem też czy i to podłączenie mi nie wariuje, wkładając wtyczkę i włączając zapłon zapalaja się podświetlenie wskaźników (tak jak na światłach pozycyjnych), jednak liczniki od temperatury, paliwa nadal wskazują zero, włączają się dopiero po wypięciu wtyczki. Być może tak jest normalnie, nigdy nie zwróciłem na to uwagi...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ja mam caly czas wpieta "wtyczke", nie wyjmowalem jej od paru miesiecy i nic nie wariuje.laczy sie ze wszystkimi kompami auto dziala normalnie.inni tez z nia jezdza.

sprawdz miernikiem rezystancje interfaceu vgate pomiedzy pinami 6 a 14,niektore serie nie maja wywalonego rezystora, ma byc bardzo duza rezystancja, a jesli jest rezystor to bedzie 100 czy 120 ohm i to w fiatach itp powoduje bledy komunikacji i trzeba wywalić rezystor. gosc z pmfactory mi mowil ze zamawia bez rezystora ale chinczyki wysylaja roznie.

na poczatek wyczysc klemy i punkty masowe glowne w komorze silnika i naladuj akumulator.

jeszcze mi sie przypomnialo, niektore wersje 159 maja taki wylacznik chyba zdezeniowy na akumulatorze i z tym tez po latach sa jaja,bo nie ma idealnego kontaktu.rozpoznaj temat czy takie cos masz(kostka pare cm szescian) najwyzej wywal to i zmostkuj polaczenie solidnie (duze prady)