Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: problem z elektryką

morales1
    Gość

Domyślnie problem z elektryką

Witam serdecznie wszystkich Alfaholików w światecznym czasie
    Niestety moja alfa nie daje mi świątecznego odpoczynku.
    Padło coś z elektryką.A mianowicie przy załączaniu świateł wstecznych przepala mi bezpiecznik serwisowy -10A. Wymieniałem juz żarówki.I nic. Do tego gdy wymieniam bezpiecznik i sprawdzam czy wszystko dziala w dalszym ciągu mam brak tylnego przeciwmgielnego z lewej strony.W czasie ostatnich mrozów gdy włączałem ogrzewanie tylnej szyby przepalał sie zarówno bezpiecznik serwisowy jak również od ogrzewania 30A.
    W czwili obecnej jeżdzę bez światel stopu.Na szczęście pozycyjne działaja. Czekam na jakieś podpowiedzi co jest nie tak.ew.gdzie znajduje sie przełącznik od wstecznych może on nawalił
    Życzę Wszystkim Wesołych Świąt

mateo020
    Gość

Domyślnie

Kolego najprawdopodobniej poszla ci centralka światel ona jest pod kierownica tam gdzie skrzynka bezpiecznikow taka duza prostokątna puszka plastikowa.
    Pociesze cie ja mialem identyczny problem ale wymienilem i jest ok .
    Ja trafilem za 100 z allegro w super stanie ale niestety ceny szybko w gore poszly i sa one dostepne w granicach 300 chyba ze xenony masz wtedy sa drozsze

---------- Post dodany o godzinie 22:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:51 ----------

a jesli chodzi o klime itp to modul komfortu ci poszedl to kwadratowe pudelko pod kierownica rowniez tez zielone

morales1
    Gość

Domyślnie

Dzięki za podpowiedż.Jutro będe szukać dalej.Połączyłem tylne przeciwmgielne razem i niestety żadnego efektu nie było.Gdzieś jest zwarcie.Tak jakby tylna wiązka miała gdzieś zwarcie.Niestety schematu nie mam. Dopiero po nowym roku jestem umówiony do elektryka, ale mam nadzieje że sam to naprawie.

marqez
    Gość

Domyślnie

Morales, czy coś wyjaśniło się w kwestii tego bezpiecznika? Bo moją bellę dopadła ta sama przypadłość

morales1
    Gość

Domyślnie

Więc już wszystko jasne.Wystarczyło poświęcić troche czasu z miernikiem...Okazało się że mam porozwalane przewody w osłonie gumowej pomiędzy karoserią a tylną klapą.Ostały sie tylko 2 całe przewody, reszta porozwalana z izolacji.
    A jeśli chodzi o ogrzewanie tylnej szyby usterka była w drzwiach przednich.Kiedyś malowałem lusterka i nieumiejętnie składając, włożyłem wtyczke i przy okazji zrobiłem zwarcie zworek.