tak sobie latalem po róznych forach i znalazle mcos takiego. Co o tym myslice i czy naprawde to takie proste??
CYTAT:
Kolego, ja się na malinach nie znam, na innych owocach także, za to conieco o racjonalnym tuningu mechanicznym wiem...
Kolego, to silnika 2.0 16V TS masz dostępne wałki ostre (powszechnie nazywane sportowymi) o otwarciach zaworów od 263 do 281 °OWK - koszt 1350-1550zł za komplet dwóch wałków.
Zmieniając wałki nie musisz tak na prawdę nic innego w silniku robić, można się ewentualnie pokusić o podniesienie ciśnienia oleju ale nie jest to wymagane.
Ja śmigam (zaraz mnie pobiją amatorzy golfów i innych calibr czy corrado) "Dełu" Nubira kombi z silnikiem 1.6 16V, seryjnie 106KM po wymianie wałków zmierzone na hamowni 163KM - zrobione już 50tys bez ŻADNYCH innych modyfikacji i awarii - wszystkie parametry silnika w normie, nie zmieniły się od czasów przed montowaniem wałków. Silnik zagazowany, smochodem robię dziennie 400km z czego 300 w mieście - przebieg 285tys.
Tuning mechaniczny to właśnie wymiana wałków, zaworów na większe (z przeróbką głowicy), płytsze tłoki, modyfikacja wydechu i dolotu i wiele innych rzeczy - wszelkie czipy, ulepszacze to tak na prawdę zabawa dla naiwnych - cziptuning silnika wykonany profesjonalnie to koszt 1200zł i wzrost mocy o 20-30KM, kosztem zwiększonego spalania i szybszego zużycia silnika, a w tej cenie można na prawdę zacząć się bawić: wałki, zmienne długości kanałów dolotowych, odchudzenie rozrządu, lekkie koło zamachowe, wzmocnione półosie+przeguby. Bądźmy świadomi, że jak brać się za coś, to na serio i do końca - pozostałym polecam niebieskie diody i tłumik mugena bez silencera. Obowiązkowy bas na tylnym siedzeniu, a w bagażniku wielka butla z gazem.