Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: diagnoza mojej dymiącej Alfy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2001

Domyślnie diagnoza mojej dymiącej Alfy

Cześć chciałbym się z wami podzielić moim spostrzeżeniem dotyczącym usterki mojej Alfy oraz zasięgnąć Waszych opinii

Problem to czarny dym z dupy oraz brak mocy, od 1500 obr na minutę Alfa powinna rwać a jest mułowata
    Przeczyściłem dolot powietrza oraz Egr ,usunąłem błąd Egr te czynności nie przyniosły żadnej poprawy

Alfa ożywała dopiero przy ok 2500 obr ale ciągnęła jeszcze do 3500 i dalej nie ma czego za wiele szukać... jak to w dieslu

Kupiłem kabel podłączyłem
    okazuje się że w ciągu przyśpieszania Alfa ma cały czas niedobór powietrza następnie przy ok 2800obr następuje przełamanie i powietrza jest więcej niż potrzeba

Nie trzeba być geniuszem by stwierdzić: kierownice strumienia powietrza w turbinie są nieruchome.

A zatem pytanie do Was
    Jakie znacie sposoby na rozruszanie kierownicy ?

Nie wiem jak dodać załączniki wysłał bym logi dla potomnych

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Auto
    ---

Domyślnie

Chałupnicza metoda, rozgrzewasz silnik, lecisz na obwodnicę i kilkukrotnie na 2/3 biegu przeciągasz do momentu zadziałania ogranicznika obrotów(czyli spadku mocy przekazywanej na koła).
    Nie jest to metoda, która ma 100% skutecznosć, ale działa na kierownice zapieczone w lżejszym stopniu no i nic Cię to nie kosztuje. Na przyszłość pamiętaj że diesel nie jeździ w zakresie obrotów od 1000 do 2000

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Podkarpacie. Jasło
    Auto
    AR 156 1.9JTD-m 16v 140km, Audi A4 B5 2.6 V6 150hp LPG

Domyślnie

Nie koniecznie zmienna geometria sprawdz dokładnie mase powietrza podawana przez przepływke, u mnie błedu nie było a przepływka podawała dużo zaniżone wartości. Np na. Biegu jałowym bylo git 300mg oczekiwanego i 300 zadanego ale na wyższych obrotach po wyżej 2000tyś rmp z oczekiwanych 500 bylo zadane 150mg i muł od dołu.

Auto
    156 2.4jtd

Domyślnie

U mnie podobnie i kila razy spałowałem i jest lepiej, jeszcze gdzieś na trasie przygrzeje i mam nadzieję, że będzie miód Metoda chałupnicza ale działa

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomasz_
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    AR 156 Sportwagon 1.9 150 KM "GQ"

Domyślnie

Również nie obstawialbym turbo na 100% - jeżeli bazujesz na wartościach, podawanych przez przepływomierz to trzeba brać pod uwagę to, że może podawać złe wartości. Możesz też mieć gdzieś lewe powietrze - rura dolotowa, intercooler. Najlepiej byłoby podmienić przepływkę i sprawdzić, oraz zobaczyć, czy nie bierze lewego powietrza. Ciągłe dymienie znaczy o tym, że powietrza jest za mało - jeżeli nie jest ono sprężone przez turbo a zassane z innego miejsca w mniejszej ilości to taki będzie efekt. W zasadzie wystarczy, że jest delikatna nieszczelność w dolocie. Miałem podobnie w Mondeo 2.0 TDCI. Dziura wyglądała tak, jakby ktoś żyletką przeciął gumowy dolot - ciężkie do znalezienia.

Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2001

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, dały mi do myślenia
    Za zapieczoną kierownicą przemawia dla mnie fakt że jest punkt w którym dostaje strzała i też widać to na wykresie, że krzywe się krzyżują (dopiero wtedy ma moment)
    ale znów nie jestem do końca pewnien tych zapieczonych kierownic, ponieważ na wykresie widać jak wraz z krzywą oczekiwanej masy powietrza podąża krzywa aktualnie mierzonej (tylko jest trochę mniejszej wartości ta krzywa)
    czy gdyby kierownice były zapieczone tak by to się waszym zdaniem przedstawiało ?

przy klapie gaszącej widać olej więc gdzieś tam jest na pewno nieszczelność

Użytkownik Rowerzysta Avatar PewienPan
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 175 20v

Domyślnie

Gdzie jest klapa gasząca? Bo za chiny nie mogę jej znaleźć.. Może ktoś zdjęcie podrzucić?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał tomasz_ Zobacz post
    Również nie obstawialbym turbo na 100% - jeżeli bazujesz na wartościach, podawanych przez przepływomierz to trzeba brać pod uwagę to, że może podawać złe wartości. Możesz też mieć gdzieś lewe powietrze - rura dolotowa, intercooler. Najlepiej byłoby podmienić przepływkę i sprawdzić, oraz zobaczyć, czy nie bierze lewego powietrza. Ciągłe dymienie znaczy o tym, że powietrza jest za mało - jeżeli nie jest ono sprężone przez turbo a zassane z innego miejsca w mniejszej ilości to taki będzie efekt. W zasadzie wystarczy, że jest delikatna nieszczelność w dolocie. Miałem podobnie w Mondeo 2.0 TDCI. Dziura wyglądała tak, jakby ktoś żyletką przeciął gumowy dolot - ciężkie do znalezienia.
    Jakim cudem turbodiesel moze ciągnąć lewe powietrze skoro w układzie dolotowym ciśnienie jest wyższe niż atmosferyczne? Fizyka się kłania

Klapa gaszaca jest na samym początku kolektora ssacego,ciężko przeoczyć

Jesli dymi na czarno to szukaj nieszczelności w dolocie.
    Jak muli to sprawdził bym czy egr nie.jest caly czas otwarty
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 19-04-2017 o 12:23

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomasz_
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    AR 156 Sportwagon 1.9 150 KM "GQ"

Domyślnie

Przed turbina nie jest wyższe, bo musi jakos byc zaciągnięte do silnika. Nieszczelnossc za przeplywomierzem a przed turbina moze dawac podobne objawy

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Klapa gaszaca jest na samym początku kolektora ssacego,ciężko przeoczyć
    Nie każda wersja silnika posiada klapę gaszącą.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::