Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Może kiedyś zrozumiesz, że ta wybrana grupa zawodowa (lekarze, prawnicy) w 99% prowadzi działalność gospoadarcza.
    Jak to zrozumiesz, to napisz.
    No popatrz, a w mojej firmie cały wydział prawny jest zatrudniony na etacie, a co drugi jeździ Lexusem
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał bryndza4 Zobacz post
    Przecież lekarze i prawnicy nie dostają rabatów ze względu na wysokie zarobki, tylko za tzw. status społeczny. Takie osoby są często wzorem dla innych więc każdy chirurg czy adwokat wysiadający z Alfy to dodatkowa reklama.
    Zgadzam się, że to nie ze względu na zarobki tylko postkomunistyczny obraz ich statusu społecznego.

Swoją drogą jak mnie wkurza, że wszędzie trzeba kombinować i żebrać czy da się coś taniej. Ze względu na pochodzenie rabat. A że znajomy. A może dywaniki za darmo. A że rocznik stary to już taniej. Nawet w styczniu. Nie wiem skąd w Polakach to magiczne przywiązanie do rocznika. Jakby były rabaty za pokazanie się nago to ludzie by w kolejce stali. To uwłaczające ale takie Polskie cebulactwo. Cena powinna być JEDNA. Płacisz albo cię nie stać.

To "załatwianie", "taniej", "po znajomości", "rabat", "promocja". Bez tego Polacy nie potrafią żyć. Chyba mają wrażenie, że jak kupią za cenę z cennika to ich ktoś oszukał. Nie czaję tego.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    To "załatwianie", "taniej", "po znajomości", "rabat", "promocja". Bez tego Polacy nie potrafią żyć. Chyba mają wrażenie, że jak kupią za cenę z cennika to ich ktoś oszukał. Nie czaję tego.
    Jakby ta cena z cennika nie zawierała "naciągactwa" producenta na "premium", to byłbym pierwszym, który przyzna Ci rację. A żeby nie być gołosłownym zapytam: kupiłbyś (wątpliwej jakości) nawigację za 10 tys. PLN? Bo ja nie, a wkładają ją do prawie każdego auta Jak sądzisz, po co?
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 22-04-2017 o 22:43
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

jersey
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się, że to nie ze względu na zarobki tylko postkomunistyczny obraz ich statusu społecznego.

Swoją drogą jak mnie wkurza, że wszędzie trzeba kombinować i żebrać czy da się coś taniej.

[...]

Pomijając wartość złotówki ceny samochodów w Polsce są skandaliczne wysokie dla każdego kto chce taki kupić inaczej niż za gotówkę. Obsługa leasingu czy kredytu jest kosmiczne droga.

Więc skoro dealerzy do spółki z bankami skrobią nas do kości to co w tym dziwnego, że chcemy dostać za te kosmiczne pieniądze więcej, albo tyle samo tylko zapłacić mniej?

To raz. A dwa to ty chyba nigdy nie widziałeś jak przebiegają negocjacje w sprawach cen na zachodzie. Tam tak samo wyszarpuje się sprzedającemu każdy grosz, albo wyciąga więcej. Nie wiem skąd durne przeświadczenie, że targowanie się to jakaś polska przywara czy cebulactwo.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    No popatrz, a w mojej firmie cały wydział prawny jest zatrudniony na etacie, a co drugi jeździ Lexusem
    I jestes w 100% pewien, że absolutnie zaden z nich nie ma dzialalnosci??
    Jedno nie wyklucza drugiego. Nie ma zakazu pracy na umowie mając działalność. (dotyczy lekarzy)
    Od 8-16 w firmie, pozniej w swojej kancelarii przyjmują prywatnie.
    Edit: ( Dla adwokata nie ma mozliwosci pracy na umowe pracę. Tylko działalność)

Zresztą, pewnie zaraz powiesz ze tak, bo przeciez w zaden sposob tego nikt z nas tego nie zweryfikuje.

Ja mam znajomego co jest znajomym...
    Znasz to?

Nie jestem do końca pewien, musialby to potwierdzić ktos bardziej oczytany, ale gdzieś kiedyś widziałem zapis, że aby udzielać porad prawnych wymagana jest działalność. Chyba że jest sie emerytowanym prawnikiem.
    Ale tak jak mówię, trzeba to sprawdzić.

Zatrudnienie adwokata - obsługa prawna firmy - e-prawnik.pl http://m.e-prawnik.pl/porady-prawne/...wna-firmy.html

Z tego wynika, że u Ciebie pracują radcy prawni. Nie prawnicy/adwokaci.
    Ostatnio edytowane przez marti ; 22-04-2017 o 23:37

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Pomijając wartość złotówki ceny samochodów w Polsce są skandaliczne wysokie dla każdego kto chce taki kupić inaczej niż za gotówkę.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
    Dla osób prywatnych kupno samochodu za gotówkę jest jeszcze droższe. Zero odliczeń. Ceny nowych samochodów w stosunku do zarobków to skandal. A aspirujemy do krajów zachodniej Europy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Powiedzcie mi bo nie jestem w temacie. Czy w Polsce samochody mogą sprzedawać koncerny bez pośredników, czy wszystko rozbija się przez dilera? W USA przykładowo jest napompowana bańka na Focusa RS, którego - o ironio - sprzedaż pada na pysk przez ogromne marże dealerów i ludzie nie kupują tego modelu, ot taka sytuacja. Musk ze swoją Teslą też irytował się mocno.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Niekoniecznie postkomunistycznego.
    Odkąd na świecie pojawili się lekarze i prawnicy, to w każdym czasie zyskiwali duży prestiż społeczny ze względu na rodzaj sprawowanej władzy w społeczeństwie i nad społeczeństwem.

Np. lekarz jest panem życia i śmierci człowieka chorego i na tym z ogromną łatwością i w każdym czasie i w każdych warunkach (nawet tych najbiedniejszych) buduje swój prestiż i pozycję ekonomiczną.

W Polsce dawniej (na Zachodzie dawniej i dziś) dotyczyło to również zawodowych intelektualistów, tzn. nauczycieli i profesorów.
    Ale komunizm, a jeszcze bardziej postkomunizm, spauperyzował tę grupę społeczną, która do dziś nie ma wielkiego znaczenia (nie jest klasą średnią) dla gospodarki i dla handlarzy marzeń, w tym nowych fajnych aut.

Co do informatyków, programistów, czy architektów IT - mają swój społeczny prestiż, ale lekarze i prawnicy pracowali na to przez wieki, a informatyka jest młodą dziedziną.

Niemniej, to informatycy rządzą dzisiejszym światem. I do nich należy przyszłość.
    Gdybym dziś był w okolicy matury i zastanawiał się nad przyszłością, to zdecydowanie wybrałbym informatykę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dymo
    Mieszka w
    Newport
    Auto
    AR Mito 0,9 TwinAir 105KM 2014r.

Domyślnie

Rozmawiajac o rabatach: taka piekna Giulia sie na stocku pojawila jakby ktos benzynki szukal:

http://stock.alfaromeo.pl/47186/alfa...opened=0&adv=0

W pelni doposazona, rabat 27% i nie trzeba byc lekarzem czy prawnikiem
    AR 155 1.9TD 90KM 1992 - byla
    AR 146 2.0 Ti 150KM 1996 - byla
    AR 156 1.9Jtd 115KM 2002 - ciagle jest
    AR 159 1.9Jtdm 150KM 2007 - byla
    AR Mito 0.9TwinAir 105KM 2014 - jest
    AR Giulietta 2.0 120KM 1981 - w trakcie remontu
    AR Spider 2.0 150KM 1999 - jest!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Piękna.
    Cena kosmos nawet po rabacie.
    Pakiet LUXURY robi różnicę.