Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Ocena ogłoszenia

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Ja dwa tygodnie przed zakupem Alfy zobaczyłem jakiś program na TVN Turbo w którym Kornacki coś tam ją chwalił. Doszedłem do wniosku, że mam już swoje lata, a taka Alfa znacznie lepiej niż Audi czy BMW wpisuje się w kryzys wieku średniego. Jeśli kiedyś powinien nastąpić ten moment, kiedy kupię samochód bez dokonywania wyliczeń dotyczących stosunku ilości miejsca wewnątrz do pojemności silnika, średniego przebiegu oraz średniej rocznej usterkowości, to powinno to być teraz. No i kupiłem Alfę. To był chyba najszybciej kupiony przeze mnie samochód. Diesel bo diesel, bo jakoś doświadczenie życiowe nie przekonało mnie o niższych kosztach benzyniaka nawet przy niskich przebiegach. Najmocniejsze 2.0 bo powyżej już OC większe. I jak na razie samochód sprawia mi tyle radochy, że wymyślam sobie powody byle tylko móc ją wyprowadzić z garażu i gdzieś się przejechać.
    No, tyle, że ja kupowałem z przeciwnego krańca skali. Ostatni rok produkcji, max wyposażenie i cena nie specjalnie grała role.

Napisałem jako profil psychologiczny dla potencjalnych sprzedających

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA

Domyślnie

Pany możecie pisać co chcecie ale prawda jest taka ,że:
    Po 1. Rok samochodu 2005 - nie napawa optymizmem ,wiadomo jak to było z początkiem lat produkcji.
    Po 2. Samochód po roku czasu sprzedajesz i cała litania wymienionych rzeczy - to także nie napawa optymizmem
    Po 3. Silnik ,tak tak wiem jak dbasz tak masz lecz większość benzyniaków się pier...za przeproszeniem więc ludzie szukają 1.9jtdm 120/150km
    Po 4. Sesja zdjęciowa jakaś taka szaro bura gdzie przy tym kolorze samochodu wszystko wygląda tak nijak...
    Po 5. Kup nowe znaczki
    Sam szukam AR 159 z silnikiem 1.9jtdm 150km bo jest to najrozsądniejszy wybór ,gdzie jak siądziesz za kierownice to wiesz ,że nie rozleci ci się silnik bo ciort wie jak poprzedni właściciel dbał o samochód i jestem pewny ,że 99% szuka diesla 1.9jtdm/2.4jtdm ,a resztę silników pomija

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 120+ KM

Domyślnie

Przecież wyposażenie jest całkiem spoko. Xenony, czujniki parkowania, elektryczne fotele. Brak klimatronika to detal, chociaż faktycznie wygląda to łyso. Z rozrządem spokój na lata. Nowe znaczki, lepsze zdjęcia i w końcu trafi do szczęśliwego nowego właściciela jedyny minus wg mnie to kolor lakieru i rocznik.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał IceShandy Zobacz post
    Pany możecie pisać co chcecie ale prawda jest taka ,że:
    Po 1. Rok samochodu 2005 - nie napawa optymizmem ,wiadomo jak to było z początkiem lat produkcji.
    Po 2. Samochód po roku czasu sprzedajesz i cała litania wymienionych rzeczy - to także nie napawa optymizmem
    Po 3. Silnik ,tak tak wiem jak dbasz tak masz lecz większość benzyniaków się pier...za przeproszeniem więc ludzie szukają 1.9jtdm 120/150km
    Po 4. Sesja zdjęciowa jakaś taka szaro bura gdzie przy tym kolorze samochodu wszystko wygląda tak nijak...
    Po 5. Kup nowe znaczki
    Sam szukam AR 159 z silnikiem 1.9jtdm 150km bo jest to najrozsądniejszy wybór ,gdzie jak siądziesz za kierownice to wiesz ,że nie rozleci ci się silnik bo ciort wie jak poprzedni właściciel dbał o samochód i jestem pewny ,że 99% szuka diesla 1.9jtdm/2.4jtdm ,a resztę silników pomija
    Najrozsadniejszy powiadasz? Najrozsadniejszy to jest 120KM a nie 150...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Po 3. Silnik ,tak tak wiem jak dbasz tak masz lecz większość benzyniaków się pier...za przeproszeniem
    I tak właśnie są powielane bzdurne legendy. Kupisz dojechane 150 KM w dieslu i wydasz jeszcze więcej. Ludzie wciąż jeszcze wierzą, że utrzymanie diesla nie kosztuje.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Alfa na kryzys wieku średniego...czyste szaleństwo.

Moje 43 lata, Mazda MX5, cross Suzuki w garażu to wyklęcie z wioski...
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Do kryzysu wieku średniego bardziej pasowałby 124 spider
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    I tak właśnie są powielane bzdurne legendy. Kupisz dojechane 150 KM w dieslu i wydasz jeszcze więcej. Ludzie wciąż jeszcze wierzą, że utrzymanie diesla nie kosztuje.
    Ale nikt nie twierdzi ,że utrzymanie Diesla nic nie kosztuje po prostu w porównaniu z benzyniakiem od AR wypada o wiele lepiej i jest praktycznie bezawaryjny jak kupisz zadbaną sztuke.
    Mój wujek ma od 6lat Vectre C z 1.9 150km i nic nie dołożył do silnika oprócz takich wymian jak rozrząd ,wymiana olejów ,filtrów i świec żarowych.Ojciec od roku też ma Vectre C z tym silnikiem i również nie narzeka.Po prostu wystarczy przy jeździe próbnej sprawdzić jak samochód zachowuje się przy zmianach biegu ,czy nie ma świstów z Turbo ,czy nie poci się i jak pracuje silnik co by nie narobić sobie problemów z wtryskami.Niby to nic ale większość osób kupuje OCZAMI.
    Przy Alfie jedyny warunek to szukać roczników po 2006r gdzie został naprawiony problem z klapami.
    Silniki 1.9jtdm czy 1.9cdti to jedne z najtrwalszy na rynku i tego nic nie zmieni.
    Cieszę się ,że udało ci się trafić nieawaryjny silnik lecz w większości przypadków to nieudane zakupy.Włosi lubią sobie utrudniać...wystarczyło by wsadzić 2.0T ,a tak to mamy diesel ,diesel ii nagle 3.2 w benzynie.
    Ostatnio edytowane przez IceShandy ; 04-05-2017 o 20:12

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Wolę kupić zadbany benzyniak z wymienionymi częściami - które przecież się zużywają w każdym silniku - niż ,,pewny'' diesel, gdzie mogą mieć zaraz na tapecie dwumasę, sprzęgło, turbinę i wtryski .
    Ja mam właśnie taki pewny JTD 8V, gdzie wymieniłem już powyższą litanię części, tylko zamiast dwumasy była głowica. I Twin Sparka, gdzie nie robiłem nic .

Te diesle są bardzo trwałe, owszem, ale nie będą działać w nieskończoność. A koszty wymiany części w dieslu > koszt wymiany części w benzynie. Dodatkowo jeśli jeździsz dużo/głównie po mieście dochodzi jeszcze upierdliwy DPF.
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 04-05-2017 o 20:33

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ale nikt nie twierdzi ,że utrzymanie Diesla nic nie kosztuje po prostu w porównaniu z benzyniakiem od AR wypada o wiele lepiej i jest praktycznie bezawaryjny jak kupisz zadbaną sztuke.
    Mój wujek ma od 6lat Vectre C z 1.9 150km i nic nie dołożył do silnika oprócz takich wymian jak rozrząd ,wymiana olejów ,filtrów i świec żarowych.Ojciec od roku też ma Vectre C z tym silnikiem i również nie narzeka.Po prostu wystarczy przy jeździe próbnej sprawdzić jak samochód zachowuje się przy zmianach biegu ,czy nie ma świstów z Turbo ,czy nie poci się i jak pracuje silnik co by nie narobić sobie problemów z wtryskami.Niby to nic ale większość osób kupuje OCZAMI.
    Przy Alfie jedyny warunek to szukać roczników po 2006r gdzie został naprawiony problem z klapami.
    Silniki 1.9jtdm czy 1.9cdti to jedne z najtrwalszy na rynku i tego nic nie zmieni.
    Cieszę się ,że udało ci się trafić nieawaryjny silnik lecz w większości przypadków to nieudane zakupy.Włosi lubią sobie utrudniać...wystarczyło by wsadzić 2.0T ,a tak to mamy diesel ,diesel ii nagle 3.2 w benzynie.
    A co ma się zepsuć w 4-cylindrowym JTS-ie?
    Celowo pomijam w pytaniu 3.2, bo ten silnik jest bardzo "niestatystyczny".
    Jest przecież udany silnik TBi.

- - - Updated - - -

Przy Alfie jedyny warunek to szukać roczników po 2006r gdzie został naprawiony problem z klapami
    Co przepraszam zostało naprawione? Chyba silnik po urwanej klapce jak ktoś w porę nie naprawił fabryki.