Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Montaż immobilisera Proxima Zero _GHz w Julce.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie Montaż immobilisera Proxima Zero _GHz w Julce.

Podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami związanymi z montażem tego urządzenia. Montowałem je w swoich poprzednich autach i chwaliłem za prostotę działania, skuteczność oraz za prosty montaż. Jednak z Julka było trochę gorzej, dlatego postanowiłem opisać wynikłe problemy dla potencjalnych użytkowników tego wynalazku.
    https://sklephadron.pl/immobilisery-...a-zeroghz.html

Jak sami wiecie alarm fabryczny nie odcina ŻADNEGO obwodu zabezpieczającego nasze auto przed porwaniem. Jeśli korzystacie z innych zabezpieczeń autoalarmu typu SEO , PROXIMA itd. montażysta może podprowadzić jakiś obwód dodatkowych zabezpieczeń, ale namierzenie tego w aucie to kwestia 30 sekund. Po mrugającej diodzie dochodzimy do alarmu / najczęściej umieszczony koło skrzynki bezpieczników / a tam już znalezienie obwodu sterującego przekaźnik odcinający to kwestia profesjonalizmu złodzieja / ok. 20 sek, /.Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego odcięcia np. pompy paliwa w miejscu, w którym nie jest łatwo to namierzyć ze względu na złożoność demontażu / zdjęcie tapicerki, boczków ..plastików ..dowolnie gdzie sobie wymyślicie/. Przewód zasilający pompę / zielono - pomarańczowy gruby /biegnie w wiązce od Body poprzez prawą stronę auta do tylnych siedzeń.Podnosząc tylne siedzenie łatwo go zauważymy. Nie wstawiam zdjęć z mojej roboty.. bo nie ma to być instrukcja dla złodzieja, ale wskazana jest inwencja własna.
    Proxima _Zero to taki immobiliser, do którego sterowania potrzebne są 3 przewody.. pin 4 zasilanie, pin 1 masa oraz wyjście pin 5 , / jeśli zasilanie podamy razem na styki wejściowe przekaźnika immobilisera pin 4 i pin 2 to wyjście tego przekaźnika pin 5, który zadziała po namierzeniu transpondera-breloczka, który nosimy ze sobą
    / nieprzymocowany do kluczy / wysteruje nam pompę paliwa. Oczywiście musimy zastosować ze względu na małe wymiary oraz wytrzymałość styków / 5 A / dodatkowy przekaźnik sterujący. Łatwość montażu polega na tym, że tniemy sobie kabel zasilający pompę / zielono-pomarańczowy/ biegnący w wiązce / w odpowiednim wymyślonym miejscu / i zakładamy tam przelotowo przekaźnik / 30A /.W tej samej wiązce jest również masa- czarny kabel którego nie tniemy ale pod lutujemy się do niego podłączając na uzwojenie cewki przekaźnika 30 A i wejście immobilisera / to jeden z tych 3 przewodów do jego wysterowania pin 1 /. Wyjście immobilisera plus po zadziałaniu przekaźnika immobilisera pin 5 steruje nam cewkę dużego /30 A / przekaźnika. Pozostaje nam jeszcze podłączenie plusa sterującego zasilanie immobilisera do przewodu biegnącego z Body / tego przeciętego, / w którym jest zasilanie pompy.I tak prosto było w dotychczasowych autach...ale nie z Julką .

I TU ZACZYNAJĄ SIĘ SCHODY, KTÓRE WŁAŚNIE POSTANOWIŁEM OPISAĆ.
    We wszystkich dotychczasowych moich autkach nawet w ostatniej megance 3 zasilanie pompy paliwa było podawane z BODY po przekręceniu kluczyka na stałe. W przypadku JULKI pewnie i Mito i wielu nowych samochodów .. jeśli BODY nie widzi pompy paliwa / a mamy przecież przerwany obwód przekaźnikiem 30 A i nie płynie prąd w układzie / to po 3 sekundach ODŁĄCZA to zasilanie. Proxima_Zero_GHz jak prześledziłem ma takie dwa stany :
    Pierwszy, jeśli ostatnie załączenie auta było w obecności transpondera – breloczka to przekaźnik wewnętrzny jest cały czas załączony co pozwoli na zadziałanie pompy przed upływem 3 sekund ..odpytywanie transpondera następuje dopiero po 10 sek. jeśli urządzenie go widzi to przekaźnik trzyma dalej i jest wszystko OK.
    Drugi stan to stan, kiedy ostatnia próba załączenia auta się nie powiodła, bo nie było łączności z transponderem. Wtedy przekręcenie kluczyka powoduje podanie zasilania na immobiliser, ale ten jeszcze nie zdąży odpytać transpondera / trwa to po 10 sekundach /. Nasze Body nie widząc pompy rozłącza napięcie a auto nie odpala.

JEDYNYM SENSOWNYM ROZWIĄZANIEM.. jest podanie innego zasilania po stacyjce na immobiliser. Ja skorzystałem z zasilania centralki czujników cofania. Kabelek biegnie w tej samej wiązce / niebiesko- czerwony/.Pozwoli nam to również ustrzec się w przypadku załączenia S&S ..nie wiem czy w przypadku zatrzymania auta nie jest odłączana pompa itd.
    DZIAŁANIE.. Przekręcamy stacyjkę podając z obwodu zasilania czujników cofania zasilanie na immobiliser. Jeśli ten nawet wszedłby w stan nr. 2 to po 10 sek. odpyta nasz transponder i załączy sterowanie przekaźnika pompy 30A. Powtórna próba przekręcenia rozrusznika odpala auto. Jeśli nasze immobiliser jest w stanie nr.1 to auto odpala natychmiast a po 10 sek. po odpytaniu transpondera i znalezieniu go przekaźnik nadal trzyma.Jeśli nie znajdzie transpondera to rozłącza przekaźnik po 10 sekundach i auto gaśnie.We wszystkich przypadkach ważnych dla złodzieja zawsze słyszymy charakterystyczny dźwięk załączanej pompy paliwa, co jest ważne w przypadku jakiegoś ukrytego pstryczka / brak dźwięku pompy sugeruje złodziejowi, co jest odcięte /.
    Warto połączyć immobiliser przez kostkę 3 pinową do układu.Kable immobilisera są dość długie 20 cm co pozwoli nam schować całość wystawiając na miejsce łatwo demontowane samą kostkę np. ukrytą w progu .. lub pod innym plastikiem czy wykładziną.W przypadku awarii / rozładowania baterii transpondera / wystarczy wypiąć kostkę z immobiliserem i wstawić kostkę z mostkiem.Jeśli chodzi o sklep Hadron ..to jeśli się tam zalogujecie to dostaniecie kod rabatowy na 10%.Całość plus przekaźnik i jakaś złączka śmiało zmieści się w 200 pln. Acha..nie mam tam szwagra ani żadnych profitów ze sprzedaży .Na schemacie podłączenia macie jeszcze brzęczyk i diodę informacyjną.Należy sobie to darować bo jaki miałoby mieć sens ukrywanie czegoś co piszczy . W załączniku schemat zasilania pompy paliwa N040 oraz schemat Proximy.Jeśli będą pytania to mogę jeszcze porobić zdjęcia które to kable w wiązce i narysować schemat podłączenia.
    proxima zero.pdfE5030 PETROL ENGINES ELECTRONIC MANAGEMENT .pdf
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 09-05-2017 o 13:55

Użytkownik Świeżak Avatar fala
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Gulietta 1,4 tb

Domyślnie

andrzejm36 oby tu było jak najwięcej takich pozytywnych "mieszaczy" A co Ty na to, żeby nie rozcinać zasilania pompy tylko w wężyk paliwowy wstawić elektrozawór np. coś takiego http://allegro.pl/elektrozawor-odcin...769814496.html złodziej słyszy, że pompa pracuje i nie trzeba wstawiać dodatkowego przekaźnika (myślę, że taki elektrozawór nie bierze więcej niż 5A). A może miałbyś jeszcze jakiś pomysł co jeszcze innego proponowane przez Ciebie urządzenie mogło by odcinać?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Ostatnio u znajomego miałem zakładać identyczny zestaw w insigni. Dowiedziałem się tego o czym Andrzej pisał. Że w momencie odcięcia pompy body jak jej nie "zobaczy" to ja pomija. Myślałem żeby ciąć alteternator, ale powiedzmy że średnie rozwiazanie, bo auto można palić na pych i nie ma funkcji antyporwaniowej. Z tym elektrozaworem przyznam się że nie wpadłem a pomysł zacny.

Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Wszystkie możliwe odcięcia należy sprawdzić pod kątem czy nie sypią błędów w systemie.Wszelkie odcinanie zasilania wtrysków , cewek czy body może powodować problemy.Jednym ze sposobów genialnych w swej prostocie / ale nie do zastosowania w naszej Julce / było odcięcie przycisku START/STOP...np. w 159 czy w Lagunie itd.Co do zaworu..pomysł zacny ale poprawcie mnie jeśli się mylę..czy paliwo ze zbiornika do komory silnika jest przekazywane wężykiem czy rurką stalową tak jak np. płyn hamulcowy.Jeśli rurka to trochę pracy pod podwoziem należy wykonać a i co do szczelności układu należy się przyłożyć .Ja tam wole kabelki .