Podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami związanymi z montażem tego urządzenia. Montowałem je w swoich poprzednich autach i chwaliłem za prostotę działania, skuteczność oraz za prosty montaż. Jednak z Julka było trochę gorzej, dlatego postanowiłem opisać wynikłe problemy dla potencjalnych użytkowników tego wynalazku.
https://sklephadron.pl/immobilisery-...a-zeroghz.html
Jak sami wiecie alarm fabryczny nie odcina ŻADNEGO obwodu zabezpieczającego nasze auto przed porwaniem. Jeśli korzystacie z innych zabezpieczeń autoalarmu typu SEO , PROXIMA itd. montażysta może podprowadzić jakiś obwód dodatkowych zabezpieczeń, ale namierzenie tego w aucie to kwestia 30 sekund. Po mrugającej diodzie dochodzimy do alarmu / najczęściej umieszczony koło skrzynki bezpieczników / a tam już znalezienie obwodu sterującego przekaźnik odcinający to kwestia profesjonalizmu złodzieja / ok. 20 sek, /.Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego odcięcia np. pompy paliwa w miejscu, w którym nie jest łatwo to namierzyć ze względu na złożoność demontażu / zdjęcie tapicerki, boczków ..plastików ..dowolnie gdzie sobie wymyślicie/. Przewód zasilający pompę / zielono - pomarańczowy gruby /biegnie w wiązce od Body poprzez prawą stronę auta do tylnych siedzeń.Podnosząc tylne siedzenie łatwo go zauważymy. Nie wstawiam zdjęć z mojej roboty.. bo nie ma to być instrukcja dla złodzieja, ale wskazana jest inwencja własna.
Proxima _Zero to taki immobiliser, do którego sterowania potrzebne są 3 przewody.. pin 4 zasilanie, pin 1 masa oraz wyjście pin 5 , / jeśli zasilanie podamy razem na styki wejściowe przekaźnika immobilisera pin 4 i pin 2 to wyjście tego przekaźnika pin 5, który zadziała po namierzeniu transpondera-breloczka, który nosimy ze sobą
/ nieprzymocowany do kluczy/ wysteruje nam pompę paliwa. Oczywiście musimy zastosować ze względu na małe wymiary oraz wytrzymałość styków / 5 A / dodatkowy przekaźnik sterujący. Łatwość montażu polega na tym, że tniemy sobie kabel zasilający pompę / zielono-pomarańczowy/ biegnący w wiązce / w odpowiednim wymyślonym miejscu / i zakładamy tam przelotowo przekaźnik / 30A /.W tej samej wiązce jest również masa- czarny kabel którego nie tniemy ale pod lutujemy się do niego podłączając na uzwojenie cewki przekaźnika 30 A i wejście immobilisera / to jeden z tych 3 przewodów do jego wysterowania pin 1 /. Wyjście immobilisera plus po zadziałaniu przekaźnika immobilisera pin 5 steruje nam cewkę dużego /30 A / przekaźnika. Pozostaje nam jeszcze podłączenie plusa sterującego zasilanie immobilisera do przewodu biegnącego z Body / tego przeciętego, / w którym jest zasilanie pompy.I tak prosto było w dotychczasowych autach...ale nie z Julką
.
I TU ZACZYNAJĄ SIĘ SCHODY, KTÓRE WŁAŚNIE POSTANOWIŁEM OPISAĆ.
We wszystkich dotychczasowych moich autkach nawet w ostatniej megance 3 zasilanie pompy paliwa było podawane z BODY po przekręceniu kluczyka na stałe. W przypadku JULKI pewnie i Mito i wielu nowych samochodów .. jeśli BODY nie widzi pompy paliwa / a mamy przecież przerwany obwód przekaźnikiem 30 A i nie płynie prąd w układzie / to po 3 sekundach ODŁĄCZA to zasilanie. Proxima_Zero_GHz jak prześledziłem ma takie dwa stany :
Pierwszy, jeśli ostatnie załączenie auta było w obecności transpondera – breloczka to przekaźnik wewnętrzny jest cały czas załączony co pozwoli na zadziałanie pompy przed upływem 3 sekund ..odpytywanie transpondera następuje dopiero po 10 sek. jeśli urządzenie go widzi to przekaźnik trzyma dalej i jest wszystko OK.
Drugi stan to stan, kiedy ostatnia próba załączenia auta się nie powiodła, bo nie było łączności z transponderem. Wtedy przekręcenie kluczyka powoduje podanie zasilania na immobiliser, ale ten jeszcze nie zdąży odpytać transpondera / trwa to po 10 sekundach /. Nasze Body nie widząc pompy rozłącza napięcie a auto nie odpala.
JEDYNYM SENSOWNYM ROZWIĄZANIEM.. jest podanie innego zasilania po stacyjce na immobiliser. Ja skorzystałem z zasilania centralki czujników cofania. Kabelek biegnie w tej samej wiązce / niebiesko- czerwony/.Pozwoli nam to również ustrzec się w przypadku załączenia S&S ..nie wiem czy w przypadku zatrzymania auta nie jest odłączana pompa itd.
DZIAŁANIE.. Przekręcamy stacyjkę podając z obwodu zasilania czujników cofania zasilanie na immobiliser. Jeśli ten nawet wszedłby w stan nr. 2 to po 10 sek. odpyta nasz transponder i załączy sterowanie przekaźnika pompy 30A. Powtórna próba przekręcenia rozrusznika odpala auto. Jeśli nasze immobiliser jest w stanie nr.1 to auto odpala natychmiast a po 10 sek. po odpytaniu transpondera i znalezieniu go przekaźnik nadal trzyma.Jeśli nie znajdzie transpondera to rozłącza przekaźnik po 10 sekundach i auto gaśnie.We wszystkich przypadkach ważnych dla złodzieja zawsze słyszymy charakterystyczny dźwięk załączanej pompy paliwa, co jest ważne w przypadku jakiegoś ukrytego pstryczka / brak dźwięku pompy sugeruje złodziejowi, co jest odcięte /.
Warto połączyć immobiliser przez kostkę 3 pinową do układu.Kable immobilisera są dość długie 20 cm co pozwoli nam schować całość wystawiając na miejsce łatwo demontowane samą kostkę np. ukrytą w progu .. lub pod innym plastikiem czy wykładziną.W przypadku awarii / rozładowania baterii transpondera / wystarczy wypiąć kostkę z immobiliserem i wstawić kostkę z mostkiem.Jeśli chodzi o sklep Hadron ..to jeśli się tam zalogujecie to dostaniecie kod rabatowy na 10%.Całość plus przekaźnik i jakaś złączka śmiało zmieści się w 200 pln. Acha..nie mam tam szwagra ani żadnych profitów ze sprzedaży.Na schemacie podłączenia macie jeszcze brzęczyk i diodę informacyjną.Należy sobie to darować bo jaki miałoby mieć sens ukrywanie czegoś co piszczy
. W załączniku schemat zasilania pompy paliwa N040 oraz schemat Proximy.Jeśli będą pytania to mogę jeszcze porobić zdjęcia które to kable w wiązce i narysować schemat podłączenia
.
proxima zero.pdfE5030 PETROL ENGINES ELECTRONIC MANAGEMENT .pdf