Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Proxima autoalarm, czyli dokładany alarm żyje własnym życiem

WNS
    Gość

Domyślnie Proxima autoalarm, czyli dokładany alarm żyje własnym życiem

Dziwna sprawa w moim aucie. Jak kupiłem samochód do kluczyków były przyczepione piloty z autoalarmu i podobno obsługiwały też centralny zamek. Poprzedni właściciel powiedział, że przestały mu działać i wymienił baterie, ale nic to nie dało. Znalazłem gdzieś na forum kiedyś jak je zaprogramować, ale nie udało mi się i schowałem je do szuflady. Dzisiaj wychodzę z auta, odchodzę parę metrów i zaczyna wyć syrena alarmu, ale sama syrena kierunkowskazy nie migały. Podchodzę otwieram drzwi i alarm się wyłączył, więc zamykam je znowu i to samo - włącza się alarm. Odpaliłem silnik i... włącza się alarm. Podniosłem maskę, żeby odłączyć tą syrenę i alarm się wyłączył. Zamknąłem maskę następnie drzwi i cisza. Próbowałem go jeszcze sprowokować, żeby się załączył, ale już się nie włączył. Teraz boje się, że sytuacja się powtórzy i nie wiem jak go albo całkowicie wyłączyć, albo sprawić, żeby słuchał się z pilotami. Jestem wstanie tylko odczytać nazwę firmy, jest to PROXIMA AUTOALARAM i mam taką skrzynkę tam gdzie bezpieczniki.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

być może dostała się wilgoć i elektronika się uszkodziła. wyrzuć ten alarm... i tak mało kto zareaguje na wyjącą syrenę (chyba, że sąsiad o np. 3 w nocy, ale tylko dlatego, że nie da mu spać ;p)

WNS
    Gość

Domyślnie

A jest jakiś program, żeby się z nim połączyć przez złącze OBD z samochodu ?

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Widać że nie masz kompletnie pojęcia!
    Więc, tak
    >NIE połączysz się z alarmem przez kabel do diagnostyki ( jak sama nazwa mówi)
    >najlepsze co możesz zrobić to otworzyć schowek nad kolanami pasażera, odkęciś kilka śrubek i wyjąć schowek, zapewne gdzieś tam masz wpięty sterownik od alarmu pod oryginalny sterownik którego nie demontujesz, ten dokładany na pewno odróżnisz! Odepnij go od wtyczek z przewodami i wywal moduł, jeśli będziesz na tyle sprytny, to odizoluj z taśmy izolacyjnej połączenie kabli z alarmu z twoim org. modułem centralnego zamka. zaizoluj i będziesz miał święty spokój!
    A jak chcesz centralny z pilota to wybierz sobie z allegro w granicach 60-80zł coś przyzwoitego kupisz i jedź do elektryka niech Ci zdemontuje stary i wstawi nowy, zapewne nie będzie miał dużo roboty, bo kable będzie miał przed nosem
    powodzenia

WNS
    Gość

Domyślnie

Dzięki, tak zrobię, tym bardziej, że mam blisko do elektryka samochodowego.