A którą śrubą się reguluje lewo prawo? Bo na pewno musi być regulacja...
A którą śrubą się reguluje lewo prawo? Bo na pewno musi być regulacja...
eLEARN mówi, że jest jednak:
5 - Sworzeń stożkowy / śruba regulacyjna osi poziomej reflektora
6 - Sworzeń stożkowy / śruba regulacyjna osi pionowej reflektora
Czyli nie regulujemy osobno drogowych, a osobno mijania. Lampy regulowane są razem (są zamontowane na jednym wspólnym elemencie który regulujemy).
Załączam eLEARN ⬇
lampy brera.pdf
[edit]
Ja bym na Twoim miejscu najpierw posprawdzał, czy oba czujniki poziomowania xenonów są dobrze zamontowane (czy korbowodziki są na swoim miejscu - i czy czujniki działają). Ja u siebie walczyłem z przednim czujnikiem, bo ktoś podczas wymiany wahacza źle zamontował korbowodzik - i ramię czujnika się złamało. Udało się to jednak naprawić (porządnie skleić z dołożeniem wzmocnienia).
Ostatnio natomiast podczas zmiany opon na letnie, jak samochód był podniesiony, zauważyłem, że w tyle w ogóle brakuje korbowodzika. Kuźwa - albo któryś z mechaników potrzebował, albo już sam nie wiem - przecież się nie odkręcił z obu stron i wypadł na trasie?
Na szczęście już zamówiłem oryginalny korbowodzik - bo nie chce mi się bawić w szukanie wymiarów i dorabianie. Dziś kurier powinien dostarczyć (koszt: 75,80 + wysyłka 20,-). Jutro montuję, sprawdzam poziomowanie a następnie jadę ustawić światła (w zasadzie sprawdzić czy są OK).
Samo ustawienie świateł to zwykle darmowa usługa.
Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 09-05-2017 o 16:26
z tymi korbowodzikami to fakt, miałem urwany przedni a potem urwał się tylny, po wymianie światła się rozregulowały, przedni korbowodzik ma 6cm tylny 8. a co do regulacji to zwracam honor. zastanawiam się tylko jak ja teraz mam światła ustawione ??![]()
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Witam, przepraszam, że podpinam się pod ten wątek, ale chciałem zapytać czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wymienić żarówkę xenonową w Alfie 159? Jest zbyt niechlujnie, więc raczej nie jest to fabryczna robota, Alfę mam ponad rok i nawet nie wiedziałem, że mam xenony:/ Napiszcie mi proszę, jeśli mam podać jakieś szczegóły lub wysłać zdjęcia tego jak to jest zrobione abyście mogli mi pomóć. Pozdrawiam!
Podjechałem do diagnosty pokazałem śruby regulacyjne. Diagnosta był w ciężkim szoku![]()
Pozdrowiłem, nawet chciałem zdjęcie mu zrobić, ale zapomniałem telefonu.