Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: 3.2 v6 vs 2.4jtd

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brera

Domyślnie 3.2 v6 vs 2.4jtd

Witam!
    Proszę o opinie osób które posiadają taki silnik 3.2 - polecacie ? psują się? Rozmawiałem z "handlarzem" alf i bardzo odradzał. Polecał silnik diesla 2.4 z tym że szukam brery która ma fajnego kopa i dzwięk silnika...2.4 obawiam się też że to troche za mało jak na brercie...co uważacie ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

2.4 jak na klekota brzmi całkiem dobrze ale do Brery bym zdecydowanie nie brał. 3.2 albo 1.75 zależy jaki masz budżet. Co do samego 3.2 to jest na forum sporo informacji.

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

https://youtu.be/32m1VkZbNQc
    2.4 też potrafi fajnie brzmieć.

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał Davidbrera Zobacz post
    Witam!
    Proszę o opinie osób które posiadają taki silnik 3.2 - polecacie ? psują się? Rozmawiałem z "handlarzem" alf i bardzo odradzał. Polecał silnik diesla 2.4 z tym że szukam brery która ma fajnego kopa i dzwięk silnika...2.4 obawiam się też że to troche za mało jak na brercie...co uważacie ?
    za mało w sensie czego ,za malo ? piec garków ladnie mruczy i mocy tez dosc , a i podniesc spokojnie mozna

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm TI

Domyślnie

Chyba najlepszym wyborem bylby 1,75 TBI, ale ciezko taki dostac, a i cena raczej w porownaniu do 2.4 lub 3,2 zaporowa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pitek
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16v m-jet 2003, Alfa Romeo 159 SW Ti 1.75 TBI 2011

Domyślnie

Jako, że miałem 159 2,4 q4 (krótko ale miałem ) a teraz mam TBI fwd śmiało mogę powiedzieć kilka swoich uwag:

Brera to sportowe auto - tak wygląda i tak ma się zachowywać:

Silnik TBI do Brery odpada - sam silnik jest super lekki, duża moc, łady moment obrotowy itp. itd. ale jest tylko w opcji fwd (i to jest niefajne dla sportowego autka w sytuacji startu ze świateł gdzie najpierw lekko trzeba auto "rozkulać" by nie buksować kołami w miejscu. Z Q4 ten silnik osiągałby setkę w okolicach 7 sek a tak to ma marne 7,7 (można zrobić chipa dający dodatkowe 500 br/min co przełoży się na osiągi do setki)) nie wspomnę o brzmieniu auta (silnik jest mega cichutki - fajnie to jest dla rodzinnego sport wagon'a ale nie dla Brery

Silnik 2,4 JTDM - znów nie ma opcji z Q4 (szukałem ale nie znalazłem takiej opcji) masa auta (bliska 1700 kg a to jest z 250 kg cięższe niż TBI) i zakres obrotów tak mizerny, że wachlowanie skrzynią biegów sprawia że do setki mamy tylko 8 sek, brzmienie jest znacznie lepsze (na wyższych obrotach tylko ) reasumując: nie widzę sensu kupowania Brery tylko po to by dowalić ekonomicznym dieslem i mieć przeciętne osiągi (gorsze od TBI).

Silnik 3,2 jak kupować to tylko w opcji Q4 (bez q4 będzie miał podobne osiągi jak TBI z chipem) - silnik ma spory zakres obrotów, dodatkowo Q4 (nie ma uślizgów przy starcie jak przy FWD) co przekłada się na osiągi do setki (6,8 s) no i to jest brzmiące V6. Jedyny minus to spalanie ale kto by tym się przejmował przy takim aucie, które kupuje się dla frajdy a przecież przyjemność musi kosztować .

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Brera mnie fascynowała do momentu gdy się nią przejechałem, podotykałem, pooglądałem.

Może spróbuj i też Ci przejdzie....
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm TI

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Brera mnie fascynowała do momentu gdy się nią przejechałem, podotykałem, pooglądałem.

Może spróbuj i też Ci przejdzie....
    MOzesz konkretnie podsumowac, Co Ci w niej nie pasowalo?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brera

Domyślnie

Mój budżet to koło 40tyś...z tego co widzę to w 3.2 w dobrym stanie powinienem znaleźć bez problemu.
    Raczej nie wchodził w grę silnik 2,4 ale tez chciałbym aby wypowiedziały się osoby którę posiadają brerę w najmocniejszym wydaniu. Na pewno przed kupnem przejadę się jednym i drugim...porównam itp.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Th3Alfisti Zobacz post
    MOzesz konkretnie podsumowac, Co Ci w niej nie pasowalo?
    dokładnie.. co ?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Pewnie to ze jest to nic innego jak 159 co ma i pewne wady ale rowniez zalety. Odnośnie braku sensu kupowania Brery z dieslem to raczej to stwierdzenie właśnie nie ma sensu. Silnik dobierasz do sposobu uzytkowania auta a nie do rodzaju nadwozia. Jak jeździsz duzo w trasy, nie potrzebujesz sedana ani kombii to Brera z 2.4 idealnie się do tego nadaje. Natomiast kompletnie sie nie nadaje do jezdzenia wokol komina bo ani nie jest wtedy ekonomiczna ani tania. Najpierw określamy styl uzytkowania auta i pozniej do niego dobieramy silnik. Zastanawianie się między dieslem a dużą v6 to jak zastanawiac sie czy do ubrac sandaly czy lakierki. Jak bym mial brac brere do codziennej jazdy wokol komina bralbym TBi, jak do weekendowych przejazdzek 3.2, a jako ze jezdze tylko w trasie wybralem 2.4. Kazdy z tych silników ma wady i zalety jesli nie określisz do czego potrzebujesz auta to żadna propozcja nie ma snsu.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 16-05-2017 o 15:58