Ja polecam produkty Millers Oils i PENRITE.
Do wyboru, do koloru, bardzo dobre, dobre, i ekonomiczne.
Z MOTULa to ten: MOTUL
Ja polecam produkty Millers Oils i PENRITE.
Do wyboru, do koloru, bardzo dobre, dobre, i ekonomiczne.
Z MOTULa to ten: MOTUL
Ostatnio edytowane przez Pablo. ; 22-05-2017 o 10:36
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Jest: Alfa Romeo GIULIA Veloce 2.0 280KM
Była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 120KM 2001
Była: Alfa Romeo 147 1,6 T.Spark 120KM 2003
Jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006 120KM -> 150KM by ConMir.pl - polecam.
Przeszukałem forum rosjan i jakoś nie ma tam potwierdzenia jakoby było to PAO
http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...5w-30-svezhee/
EE longlife 5W30. Z analizy widma IR wynika iz jest to olej na bazie hydrokrakingu z dodatkiem PAO, a nie odwrotnie. W dodatku stwierdzono zbyt duża zawartość siarki i fosforu co oczywiście wpływa na smarność jednakże olej nie spełnia normy C3 co do ich zawartości.
Mimo wszystko nie spotkałem się jeszcze z zapchanym DPFem, i żaden silnik nigdy się nie zatarł, ani nie uległ innemu uszkodzeniu, gdzie na LM miałem 2 przypadki padniętych 2.0 CDTi w Insigni, i wiele innych dziwnych sytuacji na innych olejach.
Z ciekawostek, nie wiem czy to już tutaj pisałem, na torze Penrite 5w60 miał wyższe ciśnienie oleju niż MOTUL 15w50, i to w pełnym zakresie temperatur.
To są powody, dlaczego polecam te a nie inne oleje.
Testy laboratoryjne olejów są dla mnie tak samo wiarygodne, jak testy spalania nowych samochodów, które nijak się mają do codziennej eksploatacji.
Ale to tylko moje prywatne zdanie, i nie wszyscy muszą się z tym zgadzać.
Z tym, że te testy wykonują niezależne labolatoria na zlecenie zwykłych użytkowników, a nie koncerny w dodatku prócz świeżych analiz jest tam sporo analiz po określonych przebiegach więc dużo wartościowych informacji o wielu olejach możemy tam znaleźć. Zwykły kowalski nie jest wstanie żonglować olejami aby samemu dobrać odpowiedni olej, strony producentów też niewiele pomagają bo każda twierdzi, ze ich jest "naj" w dodatku jak widać niektórzy skrzętnie ukrywają podstawowe dane natomiast jak ktoś ma trochę pojęcia to właśnie z takich analiz i parametrów sam może sobie dobrać odpowiedni olej do swojego silnika. OT ci co chcą gotową receptę pytają tutaj Ci bardziej dociekliwi szukają sami![]()
Hej,
Swoją alfe mam zalaną Valvoline durablend 5w40, przejechane juz mam na nim 14k, przyszedł czas wymiany. Pytanie czy ten olej znów zalewać czy znacie lepsze oleje w podobnej cenie? (O samym oleju znalazłem juz niestety dosc stare informacje parenaście stron wstecz) czytam na bierząco temat, ale ciezko jest cos wywnioskować.
Chciałbym konkretną porade.
Jaki filtr oleju do tego polecicie? Z tego co pamietam mam wsadzone UFI
Auto z DPF, sprawnym wyczyszczonym EGR oraz cały czas z klapami wirowymi.
EDIT: Do tego jakiej płukanki polecacie użyc przed zlaniem oleju?
Ostatnio edytowane przez MisterDomin ; 22-05-2017 o 12:13
Jest: Alfa Romeo GIULIA Veloce 2.0 280KM
Była: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 120KM 2001
Była: Alfa Romeo 147 1,6 T.Spark 120KM 2003
Jest: Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 2006 120KM -> 150KM by ConMir.pl - polecam.