Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Nie za bardzo rozumiem na jakiej podstawie jest wyliczana degradacja... u mnie jest 100 procent na oleju LM przejechalem 13tys, średnia wypalania dpfa to ponad 1200km.
Jak to jest z degradacją oleju silnikowego ? I czujnikiem do tego przeznaczonym?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
100% to nowy olej, tuż po odpaleniu funkcji "wymiana oleju" w kompie po tejże wymianie. Następnie komputer zmniejsza tą wartość w miarę upływu kilometrów uwzględniając, że przy braku wypaleń DPFa 0% zostałoby osiągnięte po przejechaniu zgodnego z instrukcją dystansu między wymianami. O ile dokładnie wskaźnik ten się zmienia po wypalaniu DPFa to nie wiem, ale i tak cały ten wskaźnik nie powinien być brany zbyt serio i po prostu należy wymieniać olej co max 15kkm a przy jeździe miejskiej częściej. Ja wymieniam co 10 - 12kkm, ostatnio było trochę więcej bo z 13kkm + płukanka długodystansowa i ten wskaźnik pokazywał coś koło 25-30% więc teoretycznie dość mało. Z racji jazdy głównie miejskiej, średni dystans miedzy wypaleniami to u mnie coś między 650 a 700km czyli powiedzmy raz na bak. W trasie tez by to pewnie było raz na bak, czyli co 1100km dajmy na to.
Czujnika do tego specjalnego nie ma, więc parametry oleju nie są mierzone, a jedynie wyliczane z jakiegoś teoretycznego modelu - więc mało to jest warte (różne oleje, różne paliwa, różne warunki i style jazdy).
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była