www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Dokladnie w dodatku jak widać dane papierowe od producenta czasem nie pokrywają się z danymi papierowymi z laboratorium. Zdążają sie tanie oleje nie spelniajace nawet deklarowanej klasy lepkości. Ponaddto to o czym pisalem strone wstecz czyli nie zawsze olej dobry jakosciowo podpasuje pod konkretna jednostkę jak bylo z moim jtdm i enviro+, ktory jest bardzo dobrym olejem, a jednak byl drobny problem. Kusi mnie przetestowac serię 10 tenths ale wzbraniam sie jak mogę bo resztki zdrowego rozsądku uważają ze w 2.4 byby przerost formy nad treścią![]()
W 2.4 najlepiej spisują się wg. mnie oleje o lepkości 0w40, nie wiem dlaczego, ale czy to na MOTULu, czy na Millersie, te silniki pracują zdecydowanie ciszej niż na 5w40.
Ostatnio zalewaliśmy Penrite HPR Diesel 5w40 z normą jakościową API CI-4Plus, i na tym również silnik pracuje milej, niż na innych, ale to już olej bez norm pod DPF, i oficjalnie półsyntetyk.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Oficjalnie półsyntetyk bo to mieszanina HC i zwykłego minerała. Nawet nie samo HC. Co dziwne HPR5 nie dedykowany do diesla to już HC oznaczone jako syntetyk. Tak to zakręcili, że czasem się nie dziwie, ze ludzie mają mętlik w głowach
O 0W40 myślałem ale na lato trochę się waham. W przyszłym miesiącu zmiana wiec się zastanawiam ale pewnie się skończy na sprawdzonym u mnie Meguinie + AR9100
To jaką płukanke obecnie polecicie?
Silnik 1.9 150 km, z dpf jesli to ma znaczenie
AR2300 plus przy wymianie Liqui Moly Engine Flush
Witajcie,
Poprzedni właściciel jeździł na Castrolu 5w30 i w związku z tym chciałbym kontynuować eksploatację na tym silniku. Zauważyłem, że są dwie odmiany tego oleju - LL i C3. Która będzie odpowiednia do 1.9, przebieg 220 tys? DPF jest na miejscu.
Ponad tysiąc stron dyskusji o olejach na tym forum i wszystko na marne
LL to long life do wydłużonych interwałów, C3 do mid saps do aut z DPFem.
ThxNie byłem w stanie przedrzeć się przez wszystkie 283 strony tego wątku
![]()