Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    ..Nie zmienia to faktu, że "robienie" czasów na Ringu przez nowe modele...
    O, i to się fajnie zapowiadało i fajnie zrobili (nie wiem jakimi kombinacjami) , bo zrobił się ruch wszędzie wokół Giulii . Tylko później z tym sportowym suvem wyskoczyli. Z jednej strony bezkompromisowy, wyjątkowy o świetnych osiągach sedan, z drugiej - istota uników i kompromisu i równania do szarej masy - SUV. Takie sprzeczne sygnały. Wiem, komercja się swoimi prawami rządzi, wszystko wiem. Ale jak to odbierać w ogóle? o co chodzi? Tak jakby badali - czego ci "docelowi" więcej kupią, to tą drogą pójdziemy.

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Bo SUVy się sprzedają, a marce potrzebne są zyski? Jeśli pieniądze leżą, to czemu by się po nie nie schylić. Maserati, Jaguar, Aston, Porsche, co tam jeszcze. Lambo tez ma mieć w 2018. Japońce nie robią SUVów?
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 18-06-2017 o 17:40

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Marce jest potrzebne zaufanie, jakość i niezawodność produktów - ponadprzeciętna, taka sama jakość obsługi salonów i serwisów, dotrzymywanie terminów (tytuł wątku i rzeczywistość - daty - wszystko mówi, można już po samym tym przeciąganiu, opóźnianiu, wodzeniu za nos powiedzieć "dziękujemy") , potrzebna jest doskonała komunikacja z klientami (popatrz na wątek - "jak działa szpera w Giulii" - domysły i zgadywanki, zamiast jasnego schematycznego mniej czy bardziej filmu/animacji na oficjalnych stronach Alfy Romeo ). To jest potrzebne.

I zauważ że co chwilę pojawia stwierdzenie, porównanie , nawiązanie (sam to powtarzasz powyżej) : " XYZ robi to i tamto, to [notranslate]Alfa[/notranslate] nie może?" , " A nawet ZYX to może robić ... a [notranslate]Alfa[/notranslate] nie może?" A YYY może ... to [notranslate]Alfa[/notranslate] nie ? Czyli te wszystkie wymieniane marki, to wzory, na które się można powoływać, do nich starać co najwyżej zbliżać, kopiować i iść śladem tak ? tych lepszych ? to nie tak miało być zdaje się, że [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo jest permanentnie w tyle i zamiast wyznaczać kierunki, to co najwyżej podąża obranymi przez innych.

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Heh, czyli robimy kolejną rundę o tym samym . Tak właściwie, to zacząłem się Ciebie czepiać w tym temacie nie dlatego, że mam coś osobiście do Ciebie jako takiego, absolutnie nie, i zazdroszczę bardzo jeżdżenia pucharówką, ale po prostu od jakiegoś miesiąca-dwóch praktycznie gdzie byś nie pisał, to w kółko o tym samym. Jakaś taka zgryźliwość Cię naszła i marudzisz jak stary dziadyga. Tylko, że WSZĘDZIE! W każdym wątku, gdzie jest Andrzejsr wiadomo, o czym będzie. Więc z czystej przekory się przyczepiłem.

Naprawdę wiemy, że marka miewa dziadowskie ASO (w rzeszowskim też byłem, kompetencja pracowników IMO taka sobie, a mityczny Leszek Z Borku wywarł na mnie wrażenie antypatycznego gościa) - choć ludzie z innych rejonów nie mieli zastrzeżeń do niektórych ASO. Trwałość i niezawodność przecież już nie jest zła, 159 i późniejsze nie odstają ok konkurencji. WIEMY! A Ty w kółko Macieju jedno i to samo

Co do wytyczania nowych ścieżek, to też nie jest do końca tak, że innowacja=gwarantowany sukces. Popatrz na Citroena, długo w awangardzie motoryzacji, a czym się może teraz pochwalić, czego nie mają inni? Alfizna obecnie raczej nie może sobie pozwolić na eksperymenty, bo jeśli się nie uda, to marka raczej zwija żagle. Pewnie, że gdyby miała mocną pozycję, to by mogła, no, ale nie może. Może to skutek błędów z lat 90., może obecnych decyzji szefa, nieistotne, jest jak jest.

Tak że wiemy, że jest tak se i że japońce mają to lepiej. Tylko nie trzeba nam o tym ciągle przypominać .

Najlepsze, że ja wcale jakimś tam zagorzałym Alfisti nie jestem. Lubię te auta bo są ładne i jest ich relatywnie mało. I fajnie jeżdżą. Również za to, że mają opinię awaryjnych, bo ja mam tak, że muszę mieć inaczej, niż reszta - normalny człowiek by zdroworozsądkowo kupił japońca albo Skodę, no a ja nie . Ale nie zaprzysięgam się Alfie po wsze czasy. I nawet niedawno spodobał mi się Hyundai Tucson, nie mówiąc już o tym, że kiedyś rozważałem zakup grzybowego Chevroleta Evanda
    Tylko Audi nie. Audi napawa mnie wstrętem. I WV też nie, bo Janusze i Passeratti.

Więc pozdro, i nie marudź już tyle .
    Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 18-06-2017 o 18:52

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja mam dwójkę dzieci, w tym jedno 10-miesięczne (pełny, klasyczny wózek na dużych kołach) - wczoraj wróciłem Giuliettą z weekendu, robiąc po drodze jeszcze zakupy w markecie i wszystko zmieściło się w bagażniku. Serio nie ogarniam, jak się ludzie nie mogą w Giulii pomieścić - a nawet jeśli nie, wypożyczenie kombi albo vana na tydzień raz w roku kosztuje kilka stówek...
    panie Radek, kiedyś ludzie o polowie mniejszymi autami i to bez klimy jezdzili na wakacje za granicę....
    Po prostu odbija dobrobyt.
    Co do Giulii: niebawem minie rok od sprzedaży pierwszych egzemplarzy, dopiero teraz nadchodzi czas na realną, sensowną ocenę tego auta. Czyli koniec z biciem piany, konkrety panowie.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Zenonzlasu Zobacz post
    ...Więc pozdro, i nie marudź już tyle .
    Ale ja już przestałem w zasadzie marudzić, lecz mnie wywołałeś z tą Toyotą naśmiewając się z niej, podczas gdy ja oglądając LM24 akurat odwrotnie - byłem pełen podziwu jak to wszystko chodzi, jak się trzymały na początku (i tak sporo godzin) , jak po tak poważnej naprawie i tak dojechała. I nie miałem zamiaru przelewać tu różnych myśli typu "gdzie jesteś [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo" ??? bo ja bardzo, bardzo bym chciał żeby choć jedna z trzech dojechała jak Toyota, bo to by znaczyło że w ogóle w czymś takim ma potencjał coś wystawić. Ale chcieć to sobie mogę.

A co od mojego "marudzenia" - już wyżej mówiłem, mam prawo uważam bo zebrało się trochę doświadczeń i obserwacji z AR i jej otoczeniem związanych, wnioski z tego ogólne jakieś wyciągnąłem, i czasem niewiele trzeba żeby się "przelało". Sam się zastanawiam co tym piórkiem przeważającym było, prawdopodobnie ten cały SUV. Coś co jest symbolem anty-motoryzacji jak ją rozumiem, a symbolem pustej komercji którą gardzę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Po prostu odbija dobrobyt.
    Nie, dobrobyt polega na tym, że nie jeździsz na co dzień samochodem, do którego jesteś zmuszony (bo rodzina, wakacje, bla bla), tylko takim, jakim lubisz jeździć. A na te 2 tygodnie w roku wypożyczasz sobie Espace, kampera, czy co ci się podoba .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Co do Toyoty i jej wyników to warto jednak wspomnieć o czymś ważnym.
    Toyota pobiła rekord toru w kwalifikacjach po 1989 roku. Polecam obejrzeć

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Marce jest potrzebne zaufanie, jakość i niezawodność produktów - ponadprzeciętna, taka sama jakość obsługi salonów i serwisów, dotrzymywanie terminów
    Jakoś BMW nie ma żadnej z tych cech (no może poza profesjonalnym podejściem działu sprzedaży w salonach, ale tylko tego działu) i trzyma się nieźle.

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    [...] I nie miałem zamiaru przelewać tu różnych myśli typu "gdzie jesteś [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo" ??? bo ja bardzo, bardzo bym chciał żeby choć jedna z trzech dojechała jak Toyota, bo to by znaczyło że w ogóle w czymś takim ma potencjał coś wystawić.
    Gdyby [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo wystawiła trzy samochody i wszystkie trzy posypałyby się bardzo szybko to lamentowałbyś tutaj na jej jakość i zawodność. Tyle w temacie.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jakoś BMW nie ma żadnej z tych cech (no może poza profesjonalnym podejściem działu sprzedaży w salonach, ale tylko tego działu) i trzyma się nieźle.
    Bo leci na legendzie jak [notranslate]Alfa[/notranslate] na legendzie sportu. Niestety powszechnej opinii się nie zmieni w kilka lat tylko w kilkanaście lub kilkadziesiąt. Tak samo Mercedess kogo nie zapytasz to powie, że pancerne niezawodne i robię po milion kilometrów. Tak ale beczka lub w124 a dzisiaj jest to taki sam produkt jak każdy inny.

Jak zapytasz o Alfę to łzy śmiechu w oczach i już zaczynają się pytania "dlaczego alfiści się nie witają ...". [notranslate]Alfa[/notranslate] me baaaardzo dużo do nadrobienia (wizerunkowo i technicznie) i lepiej żeby wzięli się do pracy bo Giulia jest bardzo dobrym samochodem ale konkurencja jest równie dobra a czasem lepsza.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C