Witam!
Niedawno kupiłem Alfę Romeo 147 po lifcie z silnikiem 1.9 JTD-M 16v 150 km. Rocznik 2005. Auto kupione od znajomego. Problem polega na tym, że gdy spróbujemy zrobić tzw sprint do setki z wykorzystaniem maksymalnego potencjału momentu i obrotów mniej więcej na 3 biegu turbina wyłącza się i zapala się żółta kontrolka Motor Control System Failure. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu turbina działa, ale kontrolka nadal się zapala. Sama kontrolka znika po spokojnym przejechaniu około 20 km. Problem ten występuje już od jakiegoś czasu. Będąc u mechanika dowiedziałem się, że na komputerze występuje błąd przeładowania turbiny (nie pamiętam kodu błędu, przepraszam). Z ważnych informacji. Wszystko oczywiście sprawdzałem na porządnie rozgrzanym silniku. Problem przy normalnej jeździe nie występuje. Nawet jeśli jedziemy spokojnie i potrzebujemy kogoś wyprzedzić turbina nie wyłącza się. Dopiero przy porządnym depnięciu i przeciągnięciu obrotów na kilku biegach turbo się wyłącza. Przed zakupem byłem u zaprzyjaźnionych mechaników, którzy zrobili wstępne oględziny całego auta. Powiedzieli mi, że na intercoolerze znajduje się trochę oleju. Tak samo w dolocie. Zalecili mi regenerację turbiny. Co do jazdy samego auta nie mam zastrzeżeń. Nie dławi się, czuć, że ma dużo mocy i chce jechać. Z rzeczy, które sam zrobiłem to przeczyściłem benzyną ratyfikowaną i pędzelkiem Boszowski czujnik doładowania turbiny. Był mocno zabrudzony, aczkolwiek jego wyczyszczenie nic nie zmieniło w temacie wyłączania się turbiny. Dodam, że auto nie dymi ani na czarno ani na niebiesko. Sprawdzała to osoba, która jechała za mną, a ja dodawałem stopniowo na różnych biegach więcej gazu. EGR jest niezaślepiony, ale był czyszczony pół roku temu. Moje pytanie jest następujące. Co mogę zrobić sam, żeby sprawdzić czy winą takiego, a nie innego działania turbiny jest jej zużycie czy może problem z jakimś czujnikiem czy dziurawym wężykiem. Chcę sprawdzić jak najwięcej możliwości za nim oddam auto do serwisu, bo nie chcę zostać oszukany bądź naciągnięty na niepotrzebną regenerację. Liczę na Waszą pomoc! Jeśli czegoś nie napisałem, postaram się jak najszybciej udzielić dodatkowych informacji.
Ps Wolę zapytać na forum, niż zacząć samemu grzebać na podstawie innych wpisów i jeszcze pogorszyć sytuację ;)