Już układam wiązkę w aucie. Ta biała kostka z przekaźnikiem (złącze) idzie do złącza klapy bagażnika. Reszta wzdłuż progu do skrzynki bezpieczników. O podłączeniu gniazda przyczepy nie wspominam bo to pikuś.
Już układam wiązkę w aucie. Ta biała kostka z przekaźnikiem (złącze) idzie do złącza klapy bagażnika. Reszta wzdłuż progu do skrzynki bezpieczników. O podłączeniu gniazda przyczepy nie wspominam bo to pikuś.
No to moje gratulacje.
Dobrze że pochwaliłeś się rozwiązaniem - to posłuży innym którzy mają taką instalację - niestety nie bardzo pomoże tym którzy oryginalnej instalacji nie mają.
Nie pokusisz się o narysowanie schematu? (choćby odręcznie na kartce papieru i fotka) lub zrób jeszcze ze dwa zdjęcia przekaźnika (rysunku na nim i kolorów przewodów) i z jedno zdjęcie białej wtyczki od strony przewodów.
Z tego powinno sie już schemat narysować
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
hmmm... schemat bardzo dobra rzecz, ale schemat chyba bardzo Ci nie pomoże. Instalacji haka raczej nie ma. Uparcie szukałem w kilku wersjach językowych i silnikowych - i nic. Lepiej chyba odwróć skrzynkę bezpieczników pod kierownicą i zobacz czy nie ma dodatkowych męskich konektorów (puste miejsca) przy bezpiecznikach odpowiadających konkretnym funkcjom.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Siemka.
Mam w zapasie skrzynkę i niestety z tyłu nie ma nic wolnego. Muszę zobaczyć jak to jest podłączone u kogoś kto ma fabrycznie zamontowany hak.
Już wszystko podłączyłem. Teraz muszę wypożyczyć przyczepkę aby sprawdzić czy pod kątem elektryki wszystko jest w porządku. Jeśli wszystko będzie ok to wrzucę fotki z montażu.
Sprawdzając miernikiem piny gniazda przyczepki wszystko zdaje się być w porządku, ale praktyka to praktyka.
Jeżeli komputer monitoruje stan żarówek to może być problem z bezpośrednim podłączeniem. To znaczy problem będzie jak tą przyczepke podłączyszjeżeli w 156 jest jeszcze instalacja "starego typu" to problemu nie będzie. Rozwiązaniem na wszystko są po prostu przekaźniki. Robi się taki moduł za kilkanaście zł (bo gotowe mogą kilka stów kosztować) i wpinasz się gdziekolwiek w tylne lampy. Ja tak już w kilku autach montowałem hak. Nawet jak mają CAN. Żadne schematy nie są do tego potrzebne.
Wszystko jest podłączone jak fabrycznie. Instalacja elektryczna haka też jest fabryczna![]()