Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy, swoją Alfę mam od lutego tego roku. Wiele na forum się dowiedziałem.
Problem dotyczy skrzyni biegów. po wrzucaniu drugiego biegu z jakiegokolwiek innego powyżej ~1700obr, trzeszczy. Czasami uda mi sie wrzucić czystą dwójkę. Poniżej tych obrotów bieg wrzuca się normalnie.
Mam dośc spory zakres w jakim ten bieg mogę wrzucić. Przy zakupie było to samo. Właściciel mówił, że mam dociskać sprzęgło do końca bo mu normalnie wchodzą (ta jasne). Docisk do końca nic nie daje.
Każdy bieg ma spore luzy, ale każdy inny niż dwójka nie trzeszczy, nie ważne na jakich obrotach. Czasami tylko jedynka zatrzeszczy gdy redukuję z dwójki.
Niekiedy niektóre biegi wchodzą ciężko lub nie mogę ich wrzucić, i muszę przerzucić na luz i z powrotem wrzucać bieg.
Po dopytaniu się mechanika, powiedział że najlepiej po prostu wymienić skrzynię na używaną w dobrym stanie (cena 300zł skrzynia + 300zł robocizna)
Nie mam możliwości sam wymienić skrzyni.
Co może być przyczyną? Czy wymiana skrzyni to jedyny sposób? Czytałem na innem temacie o problemach z luzami, ale wątpię by przez te luzy bieg w 90% przypadków trzeszczał.
drugi mały problem który zauważyłem osatnio to dławienie sie silnika przez pierwsze kilka sekund po odpaleniu (benzyna).
Po tym czasie wskakuje na stałe obroty, ale to może być wina zastępczych dwóch świec głównych z innej alfy, dopóki nie będę miał na komplet.
Codziennie robię ponad 30KM więc silnik się rozgrzewa do 90 stopni ( kawałek na autostradzie - wyższe obroty)
Czy ktoś z was posiadający ten sam silnik Alfy mógłby nagrać dzwięk silnika z pod maski? Sam postaram się nagrać i wrzucić tutaj, bo coś ewidentnie nie chodzi tak jak powinno.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.