Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Podejrzany zapach w podszubiu / rozczelniające się przewody klimy?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie Podejrzany zapach w podszubiu / rozczelniające się przewody klimy?

Koledzy,
    Dwa dni temu pojawił się u mnie zapach jakby oleju wlatujący do kabiny z powietrzem z nawiewów. W pierwszej chwili zapach kojarzył mi się z zapachem przegrzanych kabli. Przy włączonej recylkulacji nic nie czuć. Na postoju na zewnątrz samochodu czuć ten sam zapach z okolic podszybia. Zajrzałem tam wczoraj (zdemontowałem prawą część podszybia), sprawdzałem ręką kable - nic się nie grzeje.. i jedyne co podejrzanego zauważyłem to przewody klimatyzacji, które w komorze pod szybą przechodzą z metalowych w gumowe i dalej wchodzą do kabiny. W komorze silnika owego zapachu nie ma..
    Czy komuś z Was zdarzyło się aby przewody od klimy w podszybiu się rozszczelniły? [notranslate]Alfa[/notranslate] ma 5 lat... Czy ew. ulatniający się czynnik ma wyczuwalny zapach?
    Klima działa, choć nie tak wydajnie jak kiedyś ale może to subiektywne (ostatnie dni w 3mieście to 17-19C)...

DonVito Gdynia
    159 TBI

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Ten zapach prawdopodobnie to zapach oleju kapiącego np na wydech lub inny gorący element sprawdź co się dzieje pod samochodem. Czynnik klimy jest bezwonny a po za tym gdybys mial nieszczelnośc w przewodach klimy to klima przestała by chłodzić.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

To raczej nie jest takie trywialne ja przysmarzenie oleju (lub czegoś innego) na wydechu... W komorze silnika nie ma tego zapachu. Wyraźnym źródłem jest właśnie komora pod szybą (ta za przegrodą). Wymyłem plastiki podszybia i wnętrze komory płynem do szyb + obficie przepłukałem wodą. Jest wyraźnie lepiej. Podejrzany zapach jest teraz bardzo lekko wyczuwalny. Wykluczam, że ktoś mi tam coś wlał, bo samochód stał w garażu, a zapach pojawił się po dłuższej jeździe przy parkowaniu.. Klima działa.. W specyfikacji chemicznej czynnika do klimy jest "zapach eteryczny" (cokolwiek to znaczy).. Zacząłem się zastanawiać czy przyczyną nie jest "biodegradowalny" szampon samochodowy.. W Sobotę myłem samochód, może za mało spłukałem i po 2 dniach resztka szamponu uległa "biodegradacji" i lekko śmierdzi????
    Hm..