Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Żarówka w5w wpadła do przedniego reflektora.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie Żarówka w5w wpadła do przedniego reflektora.

Wpadła mi żarówka w5w w środkową lampę przedniego reflektora. Chciałbym ją wyjąć, żeby nie porysowała wnętrza. Jutro będę zabierać się za robotę i jeśli ktoś posiada doświadczenie to będę bardzo wdzięczny za zaoszczędzenie mi czasu i nerwów.
    Da się wyjąć same klosze? Może da się wyciągnąć środkową żarówkę ze środkowej lampy, żeby otwór był na tyle duży, że będzie można wyjąć w5w? Jakieś pomysły co można by zrobić?
    Z góry dziękuję za informację. Mam nadzieje, że uda się coś wykombinować, żeby obeszło się bez demontażu zderzaka i całego reflektora.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Ontrax Zobacz post
    Może da się wyciągnąć środkową żarówkę ze środkowej lampy, żeby otwór był na tyle duży, że będzie można wyjąć w5w? Jakieś pomysły co można by zrobić?
    Z góry dziękuję za informację. Mam nadzieje, że uda się coś wykombinować, żeby obeszło się bez demontażu zderzaka i całego reflektora.
    Ktoś pisał na forum, że udało mu się wyciągnąć żarówkę magnesem zamocowanym na elastycznym przegubie - troszkę metalu jest w żarówce, więc powinno się tą metodą ją złapać. Ja swoją złapałem tuż przed wpadnięciem do obudowy za pomocą odkurzacza ale jak już jest wewnątrz to trzeba ją złowić na jakąś wędkę

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Miałem ten sam problem tydzień temu. Wziąłem kawałek rurki pcv mniej więcej takiej samej średnicy troszkę większej, odpowiednio ja powyginałem i ustawiłem żaróweczkę na wprost drucikiem. Później kilka prób czy wejdzie żaróweczka i do rurki napchalem troche tawotu żeby się przylepiła. Później z tawotem weszła do środka i ja wyciągnąłem w rurce. Tylko spokojnie ze smarem żeby klosza nie pobrudzić. Próbowałem ja tez wciągnąć jak miałem w rurce ale się nie udało Mam nadzieje, że chociaż troszkę ci to pomoże. KOMBINUJ! Powodzenia!

Edit:

Możesz próbować też czymś takim https://www.google.pl/search?q=elast...pwysV2OmZNtMM: Dostępne prawie w każdym motoryzacyjnym
    Ostatnio edytowane przez pawzl ; 01-09-2017 o 19:42

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie

Wyciągnij w pierwszej kolejności większą żarówkę, by mieć miejsce na włożenie narzędzia. Następnie, weź kawałek twardego drutu i na jego końcu zrób oczko. Wygnij to oczko, by było zlicowane do frontu tego drutu. Prze oczko przełóż nitkę, by zrobiła dużą pętlę. Przez miejsce po dużej żarówce włóż to narzędzie do reflektora i spróbuj złowić żarówkę, zaciągając przy tym pętlę. Jak chcesz, mogę Ci zrobić zdjęcie tego ustrojstwa, które sam zmontowałem . Zamiast tego możesz też użyć zwykłej rurki do napojów, ale przez nią ciężej jest włożyć nitkę, która zrobi pętelkę.
    Ostatnio edytowane przez loozik ; 01-09-2017 o 20:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nie robiłem, ale sam wziąłbym cienki wężyk elastyczny, podłączył do rury od odkurzacza i wężykiem przez otwór na żarówkę kierunkowskazu, przyssać się do żaróweczki i ją wyciągnąć. ciąg odkurzacza ustawić nieprzesadnie mocny (np żeby nie przegrzać odkurzacza w parę minut zabawy), czy to pokrętłem mocy, czy np otwierając trochę klapkę na rurze.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Ja w 5 minut odkręcam zderzak z jednej strony, odciągam i demontuję lampę. Więcej czasu zajęłoby mi szukanie odkurzacza, igielitu czy magnesików.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Ja w 5 minut odkręcam zderzak z jednej strony, odciągam i demontuję lampę. Więcej czasu zajęłoby mi szukanie odkurzacza, igielitu czy magnesików.
    Jedyny mądry sposób, zdemontować lampę i wysypać żarówkę.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

stanąć na wzniesieniu pod dużym kątem, postukać z wyczuciem łapą i sama wypadnie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Podczas wjazdu na lawetę wypadnie przez otwór na żarówkę kierunkowskazu
    Natomiast na serio to sposób Epsonixa jest najlepszy. Ja wyjmowałem specjalnymi szczypcami ale nie każdy ma takie elastyczne w garażu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar MyPPx
    Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

mi dłuższa penseta wystarcza i przez otwór większej żarówki wychodzi ( 2 razy już mi wpadło)
    AR 156 1.8 TS 144KM - była
    AR 159 1.9 JTDm 150 KM - jest