Cześć wszystkim,
miał ktoś może do czynienia z tą bellą TI?
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...olx#xtor=SEC-8 ?
Przydałoby się powiększyć rodzinę alf w rodzinie![]()
Swoją drogą wszystko wydaje się być poliftingowe oprócz pokręteł klimatyzacji...
Cześć wszystkim,
miał ktoś może do czynienia z tą bellą TI?
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...olx#xtor=SEC-8 ?
Przydałoby się powiększyć rodzinę alf w rodzinie![]()
Swoją drogą wszystko wydaje się być poliftingowe oprócz pokręteł klimatyzacji...
Typowy szwajcar z Radomia ze zdjęciami odpicowanymi pod handel.
Jak dla mnie to jest przedlift z 2007 roku.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zdobyłem VIN (ZAR93900007157040), który potwierdza to co mówicie.
Do Radomia mam godzinę jazdy więc prawdopodobnie się przejadę na dniach, zobaczymy ile jest warta...
Dzięki za czujne oko![]()
Witam, już od dłuższego czasu przymierzam się do kupna 159 i szukając urodziło mi się kilka pytań oraz wątpliwości, które chciałbym rozwiać
Na początku napiszę nad czym się zastanawiam. Rozważam 2,4 Q4 albo 2,0 Ti oba w SW. Budżet do około 30k. Chciałbym żeby samochód miał, elektryczne fotele, podgrzewane fotele, lusterko elektrochromatyczne, nawigacje, czujniki parkowania przód i tył, USB.
1. Od jakiej daty egzemplarze były po liftingu ?
2. Co zmieniał lifting ? Pochyła czcionka zegarów, co jeszcze ?
3. Pakiet Ti, felgi, nakładki na pedały, listwa progowa, fotele, zawieszenie ? coś jeszcze ?
4. Hamulce w 2,4 standardowo są takie jak w 2,0 Ti, czterotłoczkowe Brembo ?
5. Panel z czarnego aluminium, od kiedy, w jakich konfiguracjach ? Możliwy do dostania aby samemu wymienić ?
6. Doposażenie. Upierać się na wyposażeniu jak wyżej, czy kupić samochód i ewentualnie doposażać? Co można dodać, co jest niemożliwe?
7. Port USB, nie wiem w sumie nic. Był fabrycznie ?
8. Do kiedy produkowano 2,4 Q4 ?
9. jeśli 2,0 to czym rożni się 136 od 170 km ?
10. Nawigacja. Przeglądaj oferty spotkałem się z tym że 2,4 zawsze mają nawigację nazwijmy to "Typ 1" z 12 małymi okrągłymi przyciskami na dole. Natomiast 2,0 z 6 owalnymi. Czy ten "Typ 2" jest też fabryczny? Od kiedy go montowali? Jakie różnice miedzy dwoma typami ? Czy 2,4 występował z typem 2? Czy upierać się na fabrycznej nawigacji czy lepiej zwykłe radio i montować coś z Androidem ?
11. Jak bardzo bać się aut z zagranicy ? od handlarzy i z komisów ? autka.pl ? superalfa ?
Ostatnio edytowane przez paszcat ; 23-10-2017 o 15:49
Ad.3 Zawieszenie -20mm, hamulce duże Brembo czterotłoczkowe
Ad.9 Softem
Ad.10. Z nawigacji raczej nie będziesz korzystał. Lepiej telefon i mapy google lub zmienić w ogóle radio. Navi fabryczne nigdy nie jest dobre.
Ad 3. Hamulce zmieniały się w 2,0 natomiast w 2,4 było to bez zmian bo i tak bez Ti miały czterotłoczkowe Brembo ? sory że dopytuje ale wolę się upewnić
Jakoś mnie JTS nijak nie przekonuje. Jak benzyna to mocna i taka, którą można przerobić na LPG. Z powodu braku takich silników 159 początkowo odpadła i długo liderem na liście był Saab 9-3.
Jak to w końcu jest z tymi tablicami ze Szwajcarii? Nie powinno z przodu być takiej mniejszej bez herbów?
1. od 2008, potem ponoć w 2010 byly jakies mniej widoczne zmiany.
2. http://www.forum.alfaholicy.org/159_...po_lifcie.html
5. Na pewno była taka opcja w wersji Sportplus od 2010r. Kupić bardzo trudno - raz kiedyś widziałem na włoskim ebayu, ale nowy i cena jak za nowy w Aso (z tego co sie kiedys orientowałem w granicach: 800-1000zł - wiec raczej komos tym bardziej ze mowa o samym panelu centralnym . Dochodzi do tego ramka lewarka, panel kierownicy + listwy dekoracyjne które w tej wersji też są w innym kolorze) Jakby co dysponuje numerem tej czesci w tej wersji.
6. Wg mnie przy kupnie używanego trzeba patrzeć przede wszystkim na stan ogólny i być gotowym na kompromisy w kwestii wyposażenia. Szukać wyśnionego egzemplarza w dobrym stanie można miesiącami. Dokładać tak zupełnie łatwo sie niewiele da. Nawet fabryczna nawigacja ma inny rozmiar niż fabryczne radio. Z rzeczy, ktore wymieniłeś najtrudniej może być o elektryczne fotele.
7. Jak będzie Blue&me to będzie USB
9. Podobno tylko mapą.
11. Nie ma reguły - historia zna przypadki kupowania trupów od 'alfaholika'. Trzeba samochód bardzo dokładnie sprawdzić i mieć środki na pakiet startowy niezależnie od zapewnień sprzedajacego (np. o wymienionym rozrządzie).