Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Falowanie obrotów w dwóch 156! Proszę o pomoc

l0bak
    Gość

Domyślnie

SG0240 ale dodam, ze moja Alfa ma też napady takie, ze działa dobrze a później znowu faluje. 2 alfy mają ten sam problem, moja i mojego znajomego. Nie sądze, ze to wina jakiś mechanicznych elementów bo jeśli coś mechanicznego by poszło to samochod by caly czas chodził źle. Problem tkwi albo w czujnikach (wykluczam sondę, przepływkę), albo krokowcu albo wariatorze ale co do ostaniego to mam najwięcej wątpliwości.

groszek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał groszek Zobacz post
    a jak ten problem wygląda w jtd? w mojej też jest ten problem nie zawsze ale występuje. słyszałem że wymiana filtra paliwa pomaga ale czy to prawda?
    słyszał ktoś coś o tym?
    ponawiam pytanie

---------- Post dodany o godzinie 21:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:46 ----------

chodzi mi o falowanie obrotów

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał l0bak Zobacz post
    SG0240 ale dodam, ze moja Alfa ma też napady takie, ze działa dobrze a później znowu faluje. 2 alfy mają ten sam problem, moja i mojego znajomego. Nie sądze, ze to wina jakiś mechanicznych elementów bo jeśli coś mechanicznego by poszło to samochod by caly czas chodził źle. Problem tkwi albo w czujnikach (wykluczam sondę, przepływkę), albo krokowcu albo wariatorze ale co do ostaniego to mam najwięcej wątpliwości.
    Niestety, najgorsze do leczenia są takie przypaki, kiedy raz chodzi dobrze, a potem źle i nie wiadomo co jest. Myślę, że sprawy mechaniczne, również wariator można wykluczyć, a problem pewnie tkwi w elektronice.
    Moja alfa też ma od czasu do czasu humory, jak chodzi o odpalanie zimnego silnika. Ale ponieważ u Ciebie występuje szarpanie podczas jazdy to chyba trzeba by zacząć od sprawdzenia świec, kabli i cewek WN. Warto by też było wcześniej zresetować na kompie silnik krokowy i ECU.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

nic dodać nic ująć, ja bym jeszcze tylko dodał diagnostykę silnika krokowego.
    - która powinna wykazać czy silnik krokowy nie blokuje się czasem.
    - jeśli auto będzie na komputerze, to proszę zapamiętać parametry TRA oraz FRA one odzwierciedlają kondycję silnika oraz czujników.
    - ECU M1.5.5 nie posiada diagnostyki dla cewek W.N, zły stan techniczny otoczenia W.N. czasami skutkuje "kaprysami " naszych podopiecznych.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

l0bak
    Gość

Domyślnie

SG0240 dzisiaj jeszcze sprawdze kable czy nie mają przebić czy coś w tym rodzaju i odnośnie Twojego wcześniejszego posta to zrobiłem reset krokowca i ECU (nie pomogło). Świece mają dobre spalanie bo już zdążyłem sprawdzić. Mój szajswagen golf mk I pochłonął cały dzień, więc mało było czasu A odnośnie podpowiedzi Bubu321 to jutro wrzuce wyniki tych parametrów i może coś podpowiecie.

l0bak
    Gość

Domyślnie

Okazało się, że u mojego znajomego z Alfą Selespeed wadliwy był silnik krokowy i falowanie ustąpiło na dobre. Ja więc idąc za jego krokami sam chcę kupić taki silnik, ogłoszenie podałem na dziale bazar, jeśli ktoś by posiadał takowy nowy lub używany to chętnie kupię. Ja u siebie sprawdziłem FRA i TRA. Są w normie takiej jak podał kiedyś Bubu321. Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał l0bak Zobacz post
    nowy lub używany to chętnie kupię
    Nie baw się w używki. Kupisz i albo juz bedzie padnięty albo posypie się za 2000 km...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

l0bak
    Gość

Domyślnie

Wymieniłem krokowca i d**a zimna, jest to samo tylko odrobine mniej faluje... Powiem tylko tyle, ze wyskakuje mi cały czas błąd P0170, co to za błąd? Co teraz mogę zrobić? Zastanawiam się czy to byłaby pompa paliwa czy sonda lambda... Juz mnie delikatnie szlak trafia. Czekam na podpowiedzi

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Wygląda na błąd przepływki... Sprawdź wszystkie parametry przepływki czy są OK? jak nie to do wywalenia i wymieniaj tylko na BOSCHA...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

l0bak
    Gość

Domyślnie

Przepływka jest orginalna Boscha i ma pół roku, więc nie był bym jej pewien