Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 161

Temat: Porównanie Alfa 159 1.75 TBi vs. 2.2 JTS

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Mi tam zawsze pali 9.5 Chociaż sprawdzę teraz jak jest po czyszczeniu cewek.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar rr800
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 Sportwagon 1750 TBI

Domyślnie

Po półtora roku obcowania z TBI ewidentnie widzę, że spalanie jest bardzo czułe na pedał gazu, a z TBI trzeba się nauczyć obchodzić . Na początku byłem przerażony bo w mieście nie mogłem zejść poniżej 15 a nawet 16 l/100 km. Obecnie średnia w mieście wychodzi mi około 13,5 l/100 a moim zdaniem dynamiki jazdy nie zmieniłem, a raczej lubię jeździć dynamicznie . W ostatnio zrobiłem 400 km krajówką (100-120 km/h) i 50 przez miasto i średnia wyszła mi 9,6 l/100 moja żona miesiąc wcześniej zrobiła tą sama trasę i jej wyszło 8,5 (ona raczej nie przekracza przepisowej prędkości). W czerwcu robiłem trasę autostradą W-wa - Gdańsk i z powrotem ale nie pamiętam dokładnego wyniku ale gdzieś około 11 a prędkość raczej nie schodziła poniżej 140 km/h. Sposoby obchodzenia się z pedałem gazu bardzo widać po wskazaniu ile kilometrów możesz przejechać na paliwie z baku. Ostatnio bardzo się spieszyłem i po dynamicznym przejechaniu 7 km w mieście zasięg spadło 150 km. Nie wiem jak przy innych silnikach i w innych TBI ale u mnie są bardzo duże wahania na wskazaniach zasięgu w zależności dociskania gazu

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał rr800 Zobacz post
    Nie wiem jak przy innych silnikach i w innych TBI ale u mnie są bardzo duże wahania na wskazaniach zasięgu w zależności dociskania gazu
    To samo potwierdzam
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    No ale mi tak wlasnie wyszlo to spalanie. Fakt ze tego przyspieezania to nie bylo jakos ekstremalnie duzo bo trasa byls dosc pusta przez wiekszosc czasu.

A na ile ci chwilowe spalanie wskakuje jak dociskasz z tych 130 do 180 bo mi tak max do 26-29 l.

A jakie masz cisnienie w oponach przy takiej jeździe? Ja z przodu daje na zomnej opinie zanim rusze 2.9 a z tylu 2.7.

No i mam Alfe na 17tkach a Ty?

Redukujesz bieg przy wyprzedzaniu? Ja zawsze.
    pompujesz znacznie wiecej niz w instrukcji? ja do 18 na lato pompuje 2.7 i 2.5. dla twoich 17 2.9 2.7 to opcja na full load wg obecnej instrukcji.

teraz zauwazylem tez ze w starszych instrukcjach podawali mniejsze cisnienia dla full load

spalania chwiliwego nie oglądam

ja mam sw ktory wiecej pali bo jest 50kg ciezszy i mniej aerodynamiczny od Twojego no i opony 18 tez cos dodaja

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

No ja jechalem wlasnie full load. Bagaznik ns wcisk. Z przodu żona, z tylu dziecko w foteliku i masa innych gratów. Wiec pompowalem full load zgodnie z instrukcja.

Jak jezdze sam mam zgodnie z instrukcja 2.5 i 2.5 wdzedzie.

Teraz na zimowkach jak jade sam tez zgodnie z instrukcja pidwyzszylem wszedzie na 2.7.

I oczywisciw ze dociskanie gazu daje duze skoki w spalaniu. Tak jak pisalem jak wyrwe na maxa do odcinki to i 50 litrow mi pokazuje. Ale tak to okazyjnie. Normalnue to mam spalanie w granicach 10-11 w mieszanym. I zeby nie bylo to sie jakos specjalnie nie skupiam by spalanie bylo jakies eko. Po prostu jezdze tak by bylo mi przyjemnie.

Ogolnie auto dla mnie super. Z kazdym kilometrem bardziej chce sie nia jezdzic i nigdy z niej wysiadac.
    Ostatnio edytowane przez Fawkes ; 17-11-2017 o 14:12

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Z tego co piszecie TBI faktycznie pali jak smok. W Giulietcie trzeba się mocno postarać żeby na krajówce dobrnąć do 8 litrów. Co ciekawe użytkownicy wersji QV w której też przecież siedzi TBI nie podają tak pesymistycznych wartości jak w tym wątku. Czyżby sama różnica w masie wpływała tak mocno na spalanie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Z tego co piszecie TBI faktycznie pali jak smok. W Giulietcie trzeba się mocno postarać żeby na krajówce dobrnąć do 8 litrów. Co ciekawe użytkownicy wersji QV w której też przecież siedzi TBI nie podają tak pesymistycznych wartości jak w tym wątku. Czyżby sama różnica w masie wpływała tak mocno na spalanie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Giulietta 1.75TBi w wersji manual jak I TCT podaja instrukcje 1320kg. 159TBi sedan 1430kg a SW którym jezdze 1480kg. Do tego jak ktos ma 18" felgi jak ja, to ma szerokosc opony 235, a w Giulietcie zarowno 17 jak I 18 sa 225. Pewnie jeszcze wspolczynnik oporu powietrza jest lepszy dla Giulietty I tak na koncu jest zauwazalna roznica.

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    No ja jechalem wlasnie full load. Bagaznik ns wcisk. Z przodu żona, z tylu dziecko w foteliku i masa innych gratów. Wiec pompowalem full load zgodnie z instrukcja.

Jak jezdze sam mam zgodnie z instrukcja 2.5 i 2.5 wdzedzie.

Teraz na zimowkach jak jade sam tez zgodnie z instrukcja pidwyzszylem wszedzie na 2.7.

I oczywisciw ze dociskanie gazu daje duze skoki w spalaniu. Tak jak pisalem jak wyrwe na maxa do odcinki to i 50 litrow mi pokazuje. Ale tak to okazyjnie. Normalnue to mam spalanie w granicach 10-11 w mieszanym. I zeby nie bylo to sie jakos specjalnie nie skupiam by spalanie bylo jakies eko. Po prostu jezdze tak by bylo mi przyjemnie.

Ogolnie auto dla mnie super. Z kazdym kilometrem bardziej chce sie nia jezdzic i nigdy z niej wysiadac.
    To niezabardzo jechales w pelni obciazony - tylko 3 osoby z czego zona jest pewnie lzejsza a dziecko to juz w ogole.
    Full load to ja rozumiem 4 doroslych I pelny bagaznik ciezkich rzeczy - generalnie full load to na moj gust jest jak zblizasz sie do masy max z dowodu, a nie ze tylko auto masz zaladowane torbami z ciuchami I dlatego nie zostaje juz nic miejsca.

z ciekawosci sprobuje troche wiecej napompowac.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

To byl full load. Bo oprocz naszej trojki te graty to nie byly same ciuchy... wozek dzieciecy, lozko turystyczne, nosidlo tyrystyczne, sprzet trekkingowy, i inne rzeczy. nie wazylem tego ale auto jak zaladowalem ewidentnie siadlo tylem. Tak lekko liczac nasza trojka to lacznie jakies 200 kg. Graty kolejne 200 niemal. Wiec niemal full.

Myśle ze uciebie ma glownie wplyw na ta roznice ze masz SW i 18tki.
    A skoro w TBi niezaprzeczalnie ma znaczenie kazdy docisk gazu, mysle ze roznice mozna tez w czesci wykasnic tym ze nie da sie przeciez dokladnie porownac dwoch przejazfow bo ruch soe ciagle zmienia i to zalezy od drogi. Np. A1 jest niemal zawsze pusta. Mozna jechac 160 km caly czas prawym pasem.
    Ostatnio edytowane przez Fawkes ; 17-11-2017 o 14:55

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Jeżdżąc dość dynamicznie ale co ważne PRZEWIDYWALNIE ten silnik potrafi być oszczędny i poniżej 7 litrów robiło się wyniki a swój rekord z 30km trasy miałem 6.1 l i wcale nie było z górki. Wyniki oczywiście z komputera. Już w którymś poście powierdzam że moje TBI pali jak by mniej. Obecnie z 40% trasa i 60% miasto mam na odcinku 4000 tysięcy średnią 9.2/100 . Te auto ma magiczną granice 120km/h po przekroczeniu której faktycznie lubi wypić.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Dokładnie mam takie same odczucia.