Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: Parownik klimatyzacji odgrzybianie

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie parownik???

Cytat Napisał alfamat Zobacz post
    Jeżeli nie pomaga ozonowanie i stosowanie różnego rodzaju preparatów to niestety pomoże tylko i wyłącznie demontaż modułu klimatyzacji, wyjęcie parownika i jego czyszczenie.
    Walczyłem z tym problemem dosyć długo stosując różnego rodzaju preparaty do odgrzybiania, co spowodowało, że tapicerka przeszła tymi zapachami i " śmierdziało" gorzej niż z klimy.
    Skończyło się na praniu całej tapicerki.
    Najlepiej sprawdzało się ozonowanie, ale niestety na krótka i nieprzyjemny zapach z klimy zaraz po uruchomieniu silnika powracał ponownie.

Skończyło się na tym, że wyciągnąłem cały moduł klimatyzacji, z niego parownik i ujrzałem przyczynę problemu. W kanałach parownika było mnóstwo małych kawałków liści i nasion brzozy oraz białej pleśni, grzybni. Poprzedni właściciel musiał prawdopodobnie samochód parkować pod drzewami.

Dwie godziny moczenia, płukania, czyszczenia i parownik jak nowy. Po złożeniu całości, zamontowaniu i uruchomieniu problem znikł, żadnego smrodu z klimy.
    Witam w jaki sposób wyciągałeś parownik??? z prawej strony od pasazera???
    nie trzeba ściągać całej konsoli
    pozdrawiam czekam na info bo mam ten sam problem a od razu sprawdziłbym czy jest z nim wszystko ok bo ubywa czynnika
    dzieki i czekam na inforsamcje

Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hubert.janowski Zobacz post
    pozdrawiam czekam na info bo mam ten sam problem a od razu sprawdziłbym czy jest z nim wszystko ok bo ubywa czynnika
    Nikt nic nie wie na ten temat?

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Co prawda z powodu przysłon nawiewu, ale również musiałem dostać się do nagrzewnicy w swojej 159. Nie widzę opcji dostania się do niego inną drogą niż przez zdjęcie konsoli i aluminiowego stelaża, a co za tym idzie także drzwi i podszybia. Jeśli chciałbyś wyjąć zupełnie klimatyzator, konieczne będzie także rozpięcie przewodów od klimatyzacji.
    Kilka fotem z mojej operacji zamieściłem w temacie mojej alfy: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...daniela-5.html

Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto

Domyślnie

Wydobywa mi siE dziwny za[ach z kratek jakby tego oleju z klimy...czeka mnie rozbiorka i mam pytanie jezeli okaze się że parownik gdzie mogę go dostac oprocz aso za 1600 zł dzwonilem juz do intercars i innych takich i niedostepne

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Gdyby to był zapach oleju z klimy, to dość szybko przestałaby Ci działać przez nieszczelność. W 159 nie słyszy się o nieszczelnych parownikach, więc myślę, że warto spróbować z używanym, jeśli rzeczywiście okazałoby się, że masz wyciek. Ewentualnie oddać Twój do porządnego serwisu zajmującego się klimatyzacją i może udałoby się go uszczelnić.

Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Gdyby to był zapach oleju z klimy, to dość szybko przestałaby Ci działać przez nieszczelność. W 159 nie słyszy się o nieszczelnych parownikach, więc myślę, że warto spróbować z używanym, jeśli rzeczywiście okazałoby się, że masz wyciek. Ewentualnie oddać Twój do porządnego serwisu zajmującego się klimatyzacją i może udałoby się go uszczelnić.
    po godzinie spada na 205 z 460 chlodzi ale glos wiertarki i takie syczenie jakby cos zasysało
    poza tym w srodku czuc taki dzuszacy zapach zwlaszcza kiedy zalaczy sie wentylator

- - - Updated - - -

po godzinie spada na 205 z 460 chlodzi ale glos wiertarki i takie syczenie jakby cos zasysało
    poza tym w srodku czuc taki dzuszacy zapach zwlaszcza kiedy zalaczy sie wentylator
    zastanawiałem się nad zakupem uszczelniacza do klimy ale syfu robił nie będę chyba i to jutro rozbiorę straciłem już na nabijanie 400 zł tacy fachmani dziś jadę odzyskać kase uzupelnili wszystko kontrastem ale pod uv nic nie ma z zewnątrz auta

Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto

Domyślnie

problem rozwiązany....Opisze dokładniej ... Wyjąłem parownik wyjąłem przewody zajęło mi to ok 7 godzin wszystko sprawdzone i bylo ok udzielono mi gwarancji . poskładałem wszystko i zajęło mi to 10 godzin ze względu na to że chciałem zrobić to dobrze i co się okazało...i teraz wszyscy którym brzęczy klima i brakuje czynnika (maszyny potrafią wpompować wodę do układu która zamarza i uszkadza elementy zwłaszcza uszczelki)pojechałem do innego serwisu klimy gdzie sprawdzali parownik i przewody (kompresor sam wykluczyłem a chłodnica była wymieniona)powiedzieli że nagminnie w oplach pękają zawory rozprężne więc jeszcze jego sprawdzili i był ok złożyłem wszystko na nowych uszczelkach i wszystko wróciło do normy problem naprawiony poza tym nie powinno się napełniać układu gazem z maszyny lecz czystym z butli...także polecam naprawde sprawdzone serwisy klimy i już nie chodzi o kasę wyższą czy niższą tylko o to jak ktoś do tego podchodzi i czy jest w stanie pomóc a nie "nabić" klimę maszyną i powiedzieć jest ok (miałem podłączaną pompę próżniową na 2 godz azot na 2 godz (gdzie sprawdzono miernikiem gdzie nieszczelność)) i wszystko za 120 zł
    a najlepsza opinia jest taka chcesz mieć dobrze zrób to sam
    Ostatnio edytowane przez hubert.janowski ; 04-12-2017 o 14:07

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

problem rozwiązany....Opisze dokładniej ... Wyjąłem parownik wyjąłem przewody zajęło mi to ok 7 godzin wszystko sprawdzone i bylo ok udzielono mi gwarancji . poskładałem wszystko i zajęło mi to 10 godzin ze względu na to że chciałem zrobić to dobrze i co się okazało...i teraz wszyscy którym brzęczy klima i brakuje czynnika (maszyny potrafią wpompować wodę do układu która zamarza i uszkadza elementy zwłaszcza uszczelki)pojechałem do innego serwisu klimy gdzie sprawdzali parownik i przewody (kompresor sam wykluczyłem a chłodnica była wymieniona)powiedzieli że nagminnie w oplach pękają zawory rozprężne więc jeszcze jego sprawdzili i był ok złożyłem wszystko na nowych uszczelkach i wszystko wróciło do normy problem naprawiony poza tym nie powinno się napełniać układu gazem z maszyny lecz czystym z butli...także polecam naprawde sprawdzone serwisy klimy i już nie chodzi o kasę wyższą czy niższą tylko o to jak ktoś do tego podchodzi i czy jest w stanie pomóc a nie "nabić" klimę maszyną i powiedzieć jest ok (miałem podłączaną pompę próżniową na 2 godz azot na 2 godz (gdzie sprawdzono miernikiem gdzie nieszczelność)) i wszystko za 120 zł
    a najlepsza opinia jest taka chcesz mieć dobrze zrób to sam
    Tysiace samochodow jezdzi na nabitej tak klimie i nie ma brzeczenia i innych dziwnych dzwiekow.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał gennosuke Zobacz post
    Tysiace samochodow jezdzi na nabitej tak klimie i nie ma brzeczenia i innych dziwnych dzwiekow.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
    pewnie tylko kwestia chyba samej maszyny nie mam pojecia...tak zrobili jest okmyślę że była nieszczelność na polączeniach i tyle tylko szkoada że nikt na to z serwisów klimatyzacji nie wpadł

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Auto
    Ar159/2010/2,0/170KM/

Domyślnie

Witam,
    postawiłem na ozonowanie i pomogło. Dziwny zapach zniknął. Do ozonowania użyłem urządzenia zbudowanego właśnie do tego celu, w handlu są dostępne ozonatory 800-900mg/h a ja użyłem 10g/h ozonu. Działa. Moduły są dostępne na ebay za mniej niż 100pln i montuje się je na bazie farelki.
    Alfaholik