Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: 159 uszkodzenie felgi czy wina opon ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0jtdM

Domyślnie 159 uszkodzenie felgi czy wina opon ?

Witam, w październiku pojawił się u mnie problem, podczas jazdy na 17tkach kierownica "lata na boki" i auto zjeżdza w prawą stronę. Zbiegło to się w czasie z wymianą kół na zimowe 16tki na których nic takiego nie występuje. Wina leży po stronie krzywej felgi czy bardziej należy szukać jej w oponach? Poprzedni właściciel chyba zaniedbał kwestię związaną ze zbieżnością ponieważ opony na przedniej osi są delikatnie już ścięte wewnątrz(oczywiście ja robiłem zbieżność). Dodatkowo w lipcu miałem łataną prawą przednią oponę.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    2011 AR 159 SW 2.0 @204KM 419Nm + 2011 Kawasaki z1000sx + 2010 KTM 990 SMT :)

Domyślnie

Spróbuj zamienić koła stronami (o ile opony są asymetryczne) lub przód z tyłem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0jtdM

Domyślnie

A jeśli będzie dalej to samo mimo zamiany kół na osiach ?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Podjedź z kołami na wulkanizację. Fachowiec wrzuci koło na maszynę i będzie jasne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomano
    Mieszka w
    LLE
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.9JTD AR 159 1,9 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Podjedź z kołami na wulkanizację. Fachowiec wrzuci koło na maszynę i będzie jasne.
    Swiete slowa

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Jak po zmianie kół miejscami nic nie pomoże, to problem raczej tkwi w samym aucie, np hamulec na lewej stronie lekko trzyma (zacisk do regeneracji).

Użytkownik Świeżak Avatar zbiban1967
    Mieszka w
    TKI
    Auto
    159 SW 1.8 mpi + lpg

Domyślnie

Cytat Napisał Bebok Zobacz post
    Jak po zmianie kół miejscami nic nie pomoże, to problem raczej tkwi w samym aucie, np hamulec na lewej stronie lekko trzyma (zacisk do regeneracji).
    Przecierz napisał ,że na innych kołach nie ma problemu. Ja zacząłbym od sprawdzenia wyważenia i ogólnej kontroli opon i stanu felg.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zbiban1967 Zobacz post
    Przecierz
    Jak rok z nicku to data urodzenia, to trocha gańba...
    Autor wcale nie musi jechać do wulkanizatora od razu. Jak zamieni koła stronami lub przód na tył, to będzie już wiedział w czym leży przyczyna, albo przynajmniej w czym nie leży. Wyważenie alumów, to w zależności od zakładu, minimum 40zł, a przerzucenie kół przy pomocy lewarka i klocka 15 minut. Jak koło jest w powietrzu, to warto nim zakręcić, może jedno ma sporo większe opory.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

rozumiem ze cisnienia sa dobre we wszystkich kolach? gdyby byla jakas bula na oponie - np uszkodzenie wewnetrznych drutow, to auto raczej by podskakiwalo/drzalo ale nie sadze zeby sciagalo. skoro wszystko jest OK na 16" to ja bym obstawial jakies uszkodzenie felgi? czy te felgi kolega mial juz wczesniej czy dostal z autem/kupil uzywane? moze to jakis zestaw powypadkowy, np uderzyla felga bokiem w cos I jest jakas zwichrowana? na poczatek auto na lewarek albo do mechanika na podnosnik, pokrecic kolami I sprawdzic czy zarowno opona jak I felga kreca sie bez bicia bocznego, czy felga/opona nie jest jajowata (rant felgi jak I powierzchnia opony przy obrocie patrzac na konkretny punkt wydaje "stac" w jednym miejscu)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0jtdM

Domyślnie

Alfe kupiłem w kwietniu na tych kołach i było wszystko ok, problemy pojawiły dopiero się na jesień. Byłem u wulkanizatora, z felgami wszystko ok, wina leży po stronie opony na której zrobiła się lekka "buła".