Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Wentylator chłodnicy nie dziala

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał maroflo1985 Zobacz post
    Znalazlem żołty przekaznik dzieki za podpowiedz teraz pytanie jak sprawdzic czy przekaznik jest ok mam go otworzyc czy widac to po ogledzinach z zewnatrz?? Dodam jeszcze ze obok tego żółtego jest puste miejsce na przekaznik tak ma byc czy poprostu czegos brakuje Zapodaj.Net - Darmowy Hosting zdjęć bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!
    Bardzo się cieszę, że mogłem Ci pomóc. Wolnym miejscem się nie przejmuj, tak ma być. Przekaźnik najlepiej wymienić na nowy - koszt niewielki a może sporo zmienić. Ważne - musi mieć tak sam kolor. Jeżeli dobrze pamiętam to po kolorze można określić jaki maksymalny prąd przez niego płynie. Sprawdzenie przekaźnika nie jest trudne, ale bez kombinacji, doświadczenia, przyrządu pomiarowego lub sondy i dodatkowego zasilacza na 12V jednoznacznie tego nie zrobisz - taniej będzie wymienić go na nowy
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 12-05-2009 o 11:01
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Vito74m
    Gość

Thumbs up

Jesli temperatura wody na wskazniku jest w okolicach 90 stopni a w chlodnicy 80 pare to znaczy ze pompa wody dziala, jesli by byla padnieta to temperatura w chlodnicy bylaby duzo duzo mniejsza, ale kolego temperatura przynajmniej w mojej i kilkunastu innnych 146 1.6 boxer jest w okolicach 95 stopni i jeszcze wentylator sie nie wlacza, bo sie nie ma wlaczac !!!! sa dwie opcje, albo pompa wody prawie padnieta i za wolno pompuje plyn i woda mimo ze w silniku ma ponad 90 stopni to za wolno plynie do chlodnicy i wytraca temperature w przewodach na tyle ze wentylator nie jest wlaczany, albo - poprostu cos zle podchodzisz do tematu, po pierwsze zagzej silnik nie do 90 bo optymalna praca boxera 1.4 i 1.6 navet 1.7 to 96..97 stopni,i tak samo jest w dizlach. Zagrzej silnik na postoju do temperatury w okolicach 100 i nawet troszke wiecej (plyn w tej temperaturze nie gotuje jeszcze ) a w korku i tak sa takie temperatury osiagane i dopiero wyntylator sie wlacza. Nie ma mozliwosci by sie wlaczyl na poziomie temperatury 95 stopni, pamietaj prosze, ze to jest temperatura wody w bloku silnika , w chlodnicy realnie jest nizsza o 4...6 stopni. a jeszcze kwestia dwoch zeczy pierwsza termostaty maja rozny prog kurczliwosci (otwierania sie) i czujniki od wlaczania wentylatora w chlodnicy tez. do wiekszosci modeli sa przynajmniej w 2 opcjach Pozdrawiam,, aha i nie ma opcji zeby blok silnika nagzal ci wode w chlodnicy nawet do 35 stopni a co dopiero do 80
    Ostatnio edytowane przez Vito74m ; 07-05-2009 o 16:41

maroflo1985
    Gość

Domyślnie

No ale przy temp plynu 120 i wiecej kiedy zaswieci sie czerwona lampka to juz powienien chodzic nie zdazylo mi sie zeby sie wlaczyl. Mialem juz pare przykrych sytuacji kiedy w postoju w korku temp poszla do tego poziomu . Do tego jak jest pogoda to niebardzo mi sie widzi na ogrzewaniu na full siedziec ,. POZDRO AAAA bym zapomnial nie wiecie gdzie dostany przekaznik znalazlem na alllegro uzywane i nie wiem czy ryzykowac Jakies podpowiedzi??

Vito74m
    Gość

Domyślnie

nO FAKT, JESLI PRZY 120 STOPNIACH SIE NIE WLACZA, to juz zle, ja zrozumialem ze czekasz przy 90 na wentyllator, Ale jak znalazles przekaznik to nic prostrzego sprawdzic co jest nie tak do przekaznika zasilanie biegnie z czujnika temp.. w chlodnicy zobacz czy ma zasilanie przekaznik przy wysokiej temperaturze i jesli ma to czy zwiera, czyli czy podaje dalej na kable wychodzace do wentylatora i juz bedziesz wszystko wiedzial

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

noo i servis pomogl moje autko od czwartku stało w serwisie po tym jak zaswiecila sie kontrolka wtrysku i auto zgasło i potem juz nie chciało odpalić okazało sie żę przewody sa poprzecierane :/ wymieniono przewody na nowe przy okazji zrobili mi wentylator ktory na sucho po podlaczeniu działał normalnie ale nie zapalał sie podczas jazdy. powiedziano mi ze rownież przewody były juz stare i troche poprzepalane i zrobili mi to jakby sie komuś też tak działo to dodaje swoją odpowiedz ze moga byc jeszcze zaśniedziałe styki przewody sam tego niestety nie zauważyłem bo w jtd cieżko jest gdziekolwiek reke włożyć bez rozkreciania :/

BoskiKacu
    Gość

Domyślnie

Tez mam JTD'ka i fakt, miejsca pod maska niewiele Moja Bella jutro do serwisu jedzie... Czeka ja nowy rozrzad i zawor EGR, przez ktory mi sie czesto zapalala lampka od wtrysku i tracil moc;/

poduch
    Gość

Domyślnie

Pozwolicie, że podłącze sie do tematu!
    Problem jest tego typu, że w mojej belli dzieją się dziwne rzeczy :/ Mianowicie chodzi o przegrzewanie sie silnika! Dzisiaj zaobserwowałem, że kiedy temperatura na wskaźniku podniosła sie do około 95 stopni, poziom wody w zbiorniczku wyrównawczym zaczął sie podnosić! Wyglądało to tak jak by przelewem płyn nachodził do zbiornika a nie uchodził z niego! Czy to mogą być objawy "umierającej" pompy ??? wody ? dodam jeszcze ze chłodnica była prawie tak samo goraca jak zbiorniczek
    Z góru dzięki za wszelkie informacje i podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 10-08-2009 o 19:12