Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/
ABS ma przedewszystkim umożliwić łatwe skręcenie (ominięcie przeszkody) samochodu podczas hamowania.
Wydymione samsungiem.
O LOL. POprzednie amory kayaby i sprężyny TRW miały 4 lata, aczkolwiek nie były najlepszej świeżości, a teraz jeżdżę na Bilsteinie B14 wyjętym prosto z pudła POZDRO
A gifwwl weź nie linkuj do wikipedii bo to trochę nie na miejscu.
Plus nigdzie nie napisałem że mi wydłuża drogę hamowania, tylko że za wcześnie wbija do akcji.
Koleś! Czy Ty przeczytałeś pierwszy mój post? Jeździłem tym samym autem, bez i z absem, i to że abs wchodzi za szybko to jest fakt. Hamulce są zmienione wszystkie, nowe tarcze klocki i zaciski- przód i tył.
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
Co do debaty, czy ABS wydłuża, czy skraca drogę hamowania itd, to bezwzględnie WYDŁUŻA. Pytacie o potwierdzenie naukowe? Elementarna kinematyka ruchu. ABS utrzymuje koło w strefie tarcia kinetycznego z podłożem. Brak ABSu blokuje koło--> opona trze o podłoże ze współczynnikiem tarcia statycznego, który jest wyższy. W zależności od rodzaju pary trącej jest on niewiele wyższy, bądź znacznie. Przy parze asfalt-guma dużej różnicy nie ma, ale zawsze jakaś jest.
Co do modyfikacji.. Nie wiem, czy sterownik ma pozostawiony dostęp do szyny danych, aby mu coś implementować, ale teoretycznie można byłoby zmodyfikować opragramowanie, aby ciśnienie na pompie odpuszczało później. Tak, jak Kolega wyżej napisał, ABS nie działa 0-1.
Z tym, że nigdy o takiej przeróbce nie słyszałem
System ma minimum 21 lat więc raczej wątpliwe. :<
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
koskar, bardzo możliwe. Nie mam pojęcia jaką ten sterownik ma strukturę.
lesio, jak mówię- nie dziw się jak zablokowane koła mają zatrzymać samochód szybciej, tylko poczytaj o współczynniku tarcia, kinematyce ruchuJak zaczynasz przesuwać szafę po panelach, to też na początku ciężko ją ruszyć, ale jak już ruszy, to pcha się lżej, prawda?
to sprawka wyższego współczynnika tarcia statycznego
Mówię Ci- poczytaj o tym.
Co do hamowania na mokrym- tutaj poślizg koła "wyłącza" nam odprowadzenie wody spod opony i zasadniczo bieżnik płuży po wodzie robiąc przed sobą falę. I tak, to na pewno dłuższa droga hamowania, niż z ABS-em, ponieważ guma trze częściowo o wodę, a nie asfalt.
Ale dyskusja była o hamowaniu w każdych warunkach. I tutaj już nie masz racji![]()