w 156 chyba jest nad schowkiem (pasażera)...Pewnie wszędzie jest przy pedale przyspieszenia...
pozdr,
~tomaz
w 156 chyba jest nad schowkiem (pasażera)...Pewnie wszędzie jest przy pedale przyspieszenia...
pozdr,
~tomaz
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
szerszeń, zobacz tutaj:
http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=2
pozdr,
~tomaz
Fakt, pobieżnie czytałem to kiedyś.
W 166 konektor jest na kilkucentymetrowym przewodzie.
Kiedyś fachowiec od elektryki powiedział mi, że warto pozamienić wiele połączeń gniazdo-wtyczka na luty. Wiele elementów z punktu widzenia bezpieczeństwa i niezawodności powinno być tak łączonych. Ale wiadomo - produkcja seryjna, cięcie kosztów... więc wszędzie są wtyczki i gniazda.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
witam,
ja mam ten sam problem przy 2500tys zapala się kontrolka i auto dostaje mega muła.. najpierw polutowałem kabelki wg ww opisu, ale mi to nie pomogło.. więc pojechałem na kompa okazało się ze padał mi czujnik przepływu powietrza, został wymieniony na nowy BOSCH'a ale i to nie pomogło. Podjechałem na kompa, jest nowy błąd EGR.. dzisiaj go przeczyszczę i napisze czy to pomogło. A poniżej dla tych co jeszcze nie wiedza gdzie takowa kostka się znajduje zrobiłem kilka fotek + opis. Oczywiście chodzi o Alfę 156
postępowałem jak w opisie ze strony:
http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=2
więc tak:
najpierw wyciągamy zawiasy (delikatnie żeby niczego nie połamać, a ściągamy po to aby się łatwo odkręcało śrubki), poniżej zaznaczyłem kolorem czerwonym 6 śrubek na zdjęciu 1 oraz 2.
następnie odkręcamy przykrycie?(czy jak to tam nazwać) które się znajduje nad nogami pasażera(to są tylko 2 śrubki)
kiedy sie z tym uporamy zostało nam odkręcenie osłony, jest tam 1 nakrętka i śruba (zaznaczone czerwonym kolorem)
po wybebeszeniu tapicerki znajdujemy białą kosteczkę, która jest schowana w prawym rogu u pasażera, a na kablu jest zielony papierek przymocowany z opisem do czego służy kostka(przynajmniej ja tam mam)
powyżej zdjęcia naszej nieszczęsnej kostki
mam nadzieje ze to pomoże choć troszkę
pozdrawiam Maciej