Tak 3000 jak najbardziej. Wtedy prędkość to jakieś 110 km/h i zaczyna dosyć głośno chodzić silnik (kolokwialnie mówiąc jęczy).
Tak 3000 jak najbardziej. Wtedy prędkość to jakieś 110 km/h i zaczyna dosyć głośno chodzić silnik (kolokwialnie mówiąc jęczy).
Masz podwieszony w tym dziale manual do 155 tam jest wszystko opisane i narysowane ( ja mogę coś pokręcić )
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Ta prędkość na 5 biegu przy 3000 może być normalna.
Mówisz o jęczeniu silnika - jeśli chcesz dynamicznie jeździć - to trzeba ją trochę bardziej przycisnąć niż 3000, optymalny moment obrotowy znajduje się w granicach 4000 i tu jest moc tych kucyków.
Kupiłeś sobie limuzynę z silnikiem wysokoobrotowym (sportowym), a przyzwyczajenia pewnie zostały po poprzednim autku, które max miało 3000.
Ten silniczek może jęczeć do 7000 i nie zamulaj go - to jęczenie z czasem Ci się spodoba.
Popróbuj redukcji biegów - wyższych obrotów i napisz czy nie ma mocy.
W F1 kręcą do 13 k na 8 garach i nikt nie wnika, że głośno![]()
Nie rozumiem jednego:jęczy silnik.Może sprzęgło wyświechtane jest i przy wyższych obrotach zaczyna się ślizgać.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Sprzęgło chyba ok moim zdaniem. Ale nie podoba mi sie to że przypuścmy na 3 biegu silnik przy 60-70 km/h zaczyna na prawde głośno pracować i sprawia wrażenie że za chwile chciałby się rozpaść. A może to moje błędne odczucie? Dlatego założyłem ten temat żeby sie czegoś dowiedzieć.
Ja mam podobny silnik i u mnie czasami też jak by miał problemy z rozpędzeniem ale lubi wysokie obroty jak jadę sportowo to do 5,5 tysiąca obrotów i zmiana biegu ale nie zauważyłem żeby silnik jęczał on przyjemnie mruczy
mój o takich obrotach raczej może pomarzyć ;]
hehe jak miałem tego 2.0 8V to poleciał 225.
Jak na jałowym mu depczesz to przekracza 3 tyś. Do odcinki go przeciągniesz ?
sprzegło łatwo sprawdzić jedziesz powiedzmy 40km/h wbijasz 5 i gaz w podłogę jak zacznie przyspieszać to oki, a jak zacznie wyć, a nie przyspieszać to padło sprzegłoale moja na padniętym sprzęgle ponad 200 latała
![]()
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 01-09-2009 o 21:59
Zapodaj jakieś audio tego "jęczenia", bo już sam nie wiem - czy panikujesz, czy faktycznie coś z silnikiem.
Właśnie się nad tym zastanawiałem. Myślałem też żeby nagrać jakis filmik i pokazać licznik ale nie mam za bardzo na czym więc jak sie uda to spróbuje na czymś nagrać chociaz sam dźwięk. A sprzęgło jest ok, bo pamiętam jak jeszcze w starym samochodzie było padnięte, to tam faktycznie było jęczenie ale zupełnie inne niż tutaj, bo łapało w krótkiej chwili i wyło, a tutaj jest bardziej ciągłe jeżeli można to tak nazwać.
---------- Post dodany o godzinie 11:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:16 ----------
Albo dam inaczej. Tu jest 16V ale to nic, chodzi o zachowanie się silnika. http://www.youtube.com/watch?v=aFl2OYE-1ks Mój silnik wydaje taki dzwięk na 3-3,5 tys. obrótow tak jak ten z filmiku na 7 tys.
Ostatnio edytowane przez masterOfplaster ; 03-09-2009 o 10:18