nie znam sie na TS-ach ale:
nie zrazaj sie do alfy bo jak dales za auto 2900 i dolozysz tak 2x tyle to bedzie ok hehehe
i nie obrazaj sie ze to alfa i ze zlom (bo to stereotyp!), poprostu auta w tej cenie sa zajechane i to bardooooo

i nie jest to zart takie realia... podloga/progi jak tam? pewnie sito...
sam kupilem alfe za takie same pieniadze i zeby ja do ladu doprowadzic wlozylem w nia juz ponad 6k w ciagu 2 lat, i jeszcze lakierniczo zostala do roboty ale ma dozywocie!
co do mechanika to jedz do normalnego mechanika nie janusza z pod remizy, zdjagnozuje problem, wymieni co trzeba a nie pol auta...
swiece/cewki moglbys zdiagnozowac samemu w domu podpinajac kabel diagnostyczny + mes, mialbys w tedy caly obraz sytuacji - diagnoza i naprawa bez mechanika bo stopien trudnosci praktycznie zaden...
400zl na swiece starczy (na allegro widzialem komplety NGK 8szt za ok 100zl), na cewki moze juz braknac bo tanie nie sa jak chcesz nowe - uzywki kupisz tanio ok 80zl za 4szt (nie polecam tanich z allegro, lepiej kupic oryginalna uzywke) - chociaz swiece bym wyelminowal z mojego doswiadczenia jeszcze nigdy mi swieca nie padla zawsze byla winna cewka, kabel, kopulka (w w202 padl mi kabel, pierd*olniecie bezcenne do dzis pamietam ciemno przed oczami jak ruszylem i pokazal mi moc iskry - prawie 100tys km przejezdzilem na zaizolowanym kablu bo mial przebicie)
a moze to nie zaplon tylko np. przeplywka? ale to tu mozna gdybac bo bez podlaczenia pod kompa ani rusz...
//Edit: