Pytałem już i nie dostałem odpowiedzi. Po co jest znak na obudowie przy kole wału korbowego.
Pytałem już i nie dostałem odpowiedzi. Po co jest znak na obudowie przy kole wału korbowego.
Ostatnio edytowane przez jackblackxxx ; 07-07-2018 o 05:33
Wykrecilem pierwszy wtrysk i ustawiłem w pozycji takiego sciecia, czoła czy jak to się nazywa na walku i z kolegą kręciłem wałem i ustawiłem do górnej pozycji tłok, więc kliny są całe bo by się nie pokrywaly, czy się mylę. Czy w naszych autach jak nacisne pasek rozrządu to napinacz ma pracować bo mój się nie rusza.
Na obudowie wału korbowego nie ma żadnych znaków do ustawiania koła wału trzeba mieć blokade.
Prowizorycznie możesz sprawdzić wał korbowy ustawiając pierwszy tłok w gmp i koło walu korbowego ma być mniej więcej tak:
Jak tak będzie to klin może będzie ok, ale najlepiej to się zapatrz w blokady, wtedy będzie pewność co do sprawności klina czyli tłok 1 w gmp i jak blokada na wal pasuje to klin jest dobry.
Napinacz ma pracować jak nacisniesz pasek, jak nie pracuje to jest uszkodzony/błednie zamontowany.
Tu masz caly temat o rozrządzie w jtd 16v także miłej lektury
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...d_140_km_.html
Ostatnio edytowane przez MaRo ; 07-07-2018 o 11:02
Rozrząd sprawdzony, wał korbowy i wałek rozrządu sprawdzone i są ok, pasek zmieniony razem z resztą pompa, napinacz, rolka i znaki się pokrywają. Sprawdziłem też regulator ciśnienia paliwa i ciśnienie paliwa i jest ok. Pompa paliwa daje paliwo, listwa też. Zostały tylko wtryski. Na plaku auto pali, błędów na teraz brak, dlatego obstawiam. W wtryski tym bardziej, że wlalem do filtra paliwa STP żeby przeczyscic i chyba jakiś padł, choć jeszcze jeździłem po tym zabiegu około tygodnia jakies 150 km. Obstawiam wtryski a wy.?
Dodam parę spostrzeżeń od siebie
1- jeśli rozrząd jest naprawdę oky ciśnienie paliwa na pompie oky ,czujniki walka rozrządu i walu korbowego oky t o bunia musi palić .
2- sugerujesz wtryskiwacze ale jeśli o nie chodzi to wydaje sie nieprawdopodobne ze wszystkie nagle padły ,jeśli by jeden czy nawet dwa padły to mimo wszystko na chłopski rozum motor powinien sie odzywać idąc dalej tym tropem sprawdź wszystkie połączenia elektryczne mam na myśli sterowanie wtrysków i złącza na listwie paliwowej ja jak cos tam grzebie to zawsze po ponownym połączeniu stosuje preparat poprawiający kontakt elektryczny typu (kontakt) lub podobny.
Sprawdź też uważnie czy wszystkie złącza elektryczne odpowiadające za motor są oky .
Powodzenia i napisz co dalej.
- - - Updated - - -
NIE REZYGNUJ TAK SZYBKO!!!!!
Alfa potrafi czasami zdenerwować ale jej wygląd rekompensuje wszystko.
Trzymaj sie.
Ja czytałem na forum Fiata że jeden wtrysk potrafi zablokowac rozruch ponieważ paliwo się cofa i pompa CR nie dostaje sygnału Z ECU czy coś i nie odpali auto. Coś więcej wiecie na ten temat.
Twoja sytuacja nie daje mi spokoju
Przecież silnik wysokoprężny to jest prosta sprawa nie licząc tej całej komputeryzacji jesli jest ciśnienie sprężania i jest wtrysk paliwa oraz właściwe czasy otwarcia i zamknięcia zaworów to musi pracować jednym słowem szukaj przyczyny po stronie sterowania elektrycznego .
Nawiasem mówiąc piszesz ze podczas kontroli rozrządu wymontowałeś wtrysk żeby być pewnym GMP szkoda ze na wymontowanym wtrysku nie sprawdziłeś ze w ogóle pracuje czyli podaje dawkę paliwa morze to coś by więcej powiedziało o twoim przypadku.
Mam zamiar kupić sprawny używany wtrysk i po kolei zmieniać i naturalnie wpisywać kody wtryskow do Ecu
(Ja czytałem na forum Fiata że jeden wtrysk potrafi zablokowac rozruch ponieważ paliwo się cofa i pompa CR nie dostaje sygnału Z ECU czy coś i nie odpali auto. Coś więcej wiecie na ten temat.)
Jeśli ta kwestia cie dręczy to zrób prosta probe przelewowa to coś nam wyjaśni ,oczywiście próba przelewowa to nie jest tak oczywista sprawa ale wystarczy parę przewodów elastycznych i jakieś pojemniczki w końcu chodzi tylko o to by to ustalić a nie skontrolować stan szczegółowy wtrysków . To co piszesz powinno objawiać sie jakimś błędem w kompie a ty wcześniej sugerowałeś ze nie masz już błędów po wymianie czujnika rozrządu,
- - - Updated - - -
A ja się upieram nie wiem czy słusznie ale logika na to wskazuje ze przyczyna morze być sterowanie el. kupowanie sprawnego wtrysku to strata kasy bo to samo możesz sprawdzić na tych co masz w aucie.
Znam próbę przelewa, ale na wyciągniętyn wtrysku nic nie zrobię. Napisałem wszystko co ogarniam nie wiem gdzie jeszcze szukać nie przyczyny nie odpalania auta.