Strona 290 z 336 PierwszyPierwszy ... 190240280281282283284285286287288289290291292293294295296297298299300 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,891 do 2,900 z 3355

Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Ale ja się z tym zgadzam. Dlatego drożę temat korekt podczas jazdy. Nie rozumiem tylko postawy serwisów diesla, którym albo brakuje kompetencji, albo nie chcą zdradzać niuansów funkcjonowania układów CR, bo może to sprzyjać reklamacjom na nie tanie zresztą usługi...
    U mnie moc się zgadza. Nie zgadza się niuton. Jest 25Nm mniej niż podają specyfikacje. Wydaje mi się, że to już będzie czuć przy okazji codziennego użytkowania.
    Ostatnio edytowane przez Casio ; 21-10-2018 o 12:25

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Masz ciekawy artykuł w stopce dotyczący korekt po obciążeniem. Temat jest o tyle ciekawy, że wśród specjalistów w branży nie od dziś są odmienne zdania w tej kwestii. Niektórzy uważają, że korekty służą WYŁĄCZNIE do stabilizacji biegu jałowego...
    To niech trwają przy swoim. Mało to jest teorii na zasadzie, że komuś się wydaje ? Nawet na logikę gdyby korekty służyły tylko stabilizacji, to byłyby tylko w zakresie wolnych obrotów. Ja w tym temacie dwa razy przytaczałem przykłady złych korekt pod obciążeniem i związanych z tym złych wyników na pomiarach osiągów. Temat jest jasny. Natomiast sama diagnoza co do sprawcy złych korekt, to już temat dość zawiły, bo wpływ na nie ma dość dużo przyczyn. Do interpretacji wyników potrzeba dużo szerszych danych poza samymi korektami. Z resztą tu też po części to opisywałem. Nie pamiętam czy w tym temacie.
    Tymczasem nie raz klient wrzuca screen, a drugi mu odpowiada, że jest OK albo źle. Czasami nawet możemy się dowiedzieć co jest powodem i jak to naprawić
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Czasami nawet możemy się dowiedzieć co jest powodem i jak to naprawić
    Jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na pytanie zasadnicze, dlaczego po przekroczeniu temperatury 75 stopni C korekta na jednym z cylindrów leci mocno na + Czy to kwestia mapy w ECU, która po przekroczeniu magicznej granicy 70-75 stopni zaczyna inaczej dawkować paliwo?

Whiplash
    Gość

Domyślnie

Jak kolega napisał wyzej, na korekty ma wpływ dużo czynników więc u ciebie może być pierdola albo coś w mapie albo uwalony któryś czujnik temperatury.

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Czujnik temperatury jest ok. Zweryfikowałem jego wskazania miernikiem z możliwością pomiaru temperatury. Wartości są zgodne. Zresztą gdyby to był uwalony czujnik nie widzę związku z korygowaniem jedynie wtryskiwacza na IV cyl. Podobny przypadek opisywało kilku użytkowników Multijetów na kilku forach. Nikt nie znalazł przyczyny takich anomalii.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

o widzisz umnie to samo na 4 cylindrze leci do +2.ale i jest tam słabsza kompresja bo ma 28,a na innych jest po 30 na zimnym na gorącym nie wiem.

- - - Updated - - -

dodam ze zawory ustawiane bo mam 8v,na zimnym korekty idealne praktycznie 0 a pod obciążeniem niewiem nie umie logować by wstawić tu. jest tylko jeden objaw czarny bąk jak jest zimny i zmieniam z 1 na 2 to wtedy zadymi

- - - Updated - - -

do kolegi z CONMIR mam za daleko by dobrze posprawdzał co i jak.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Auto
    159 2.0 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na pytanie zasadnicze, dlaczego po przekroczeniu temperatury 75 stopni C korekta na jednym z cylindrów leci mocno na +
    Zmień wtryskiwacz na próbę i prawdopodobnie będziesz miał odpowiedź.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

szczerze mam dość już jeżdżę aż nawet i korba bokiem wyjdzie. zmieniłem wszystko co się da i władowałem sporo kasy.wtryski po regeneracji niby turbo inne czujniki wszystkie podmieniane dalej lipa.też ma słaby dół.

Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Cytat Napisał Klonek Zobacz post
    Zmień wtryskiwacz na próbę i prawdopodobnie będziesz miał odpowiedź.
    Będę chciał to wynegocjować z @sdero przy okazji czipa

Cytat Napisał maciek 2 Zobacz post
    o widzisz umnie to samo na 4 cylindrze leci do +2.ale i jest tam słabsza kompresja bo ma 28,a na innych jest po 30 na zimnym na gorącym nie wiem.

- - - Updated - - -

dodam ze zawory ustawiane bo mam 8v,na zimnym korekty idealne praktycznie 0 a pod obciążeniem niewiem nie umie logować by wstawić tu. jest tylko jeden objaw czarny bąk jak jest zimny i zmieniam z 1 na 2 to wtedy zadymi

- - - Updated - - -

do kolegi z CONMIR mam za daleko by dobrze posprawdzał co i jak.
    Też mam daleko. 300 kilosów w jedną stronę. Ale i tak prędzej czy później do niego trafię
    Czy to w moim przypadku wina kompresji, nie wydaje mi się. Gdyby tak było, korekta zwiększała by się liniowo w całym zakresie temperatur rozgrzewanego silnika. Tymczasem u mnie jest tak, że punktem krytycznym są 73 stopnie C. Do osiągnięcia tej temp. korekty podczas jazdy są wzorowe. Problem zaczyna się tuż po przekroczeniu tej nieszczęsnej temp 73 stopni. Poniżej dzisiejszy log z trasy. Mam lekko niedogrzewający termostat (przedzmianowy) gdzie każde włączenie dmuchawy skutkuje obniżeniem temperatury silnika poniżej 70 stopni, a tym samym ma wpływ na korekty. Taką próbę z włączoną i wyłączoną dmuchawą wykonałem kilkukrotnie aby jak najlepiej zobrazować problem. Popatrzcie sami:

Zrzut:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Korekty.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	110.4 KB
ID:	251527

Logi temperatury, obrotów oraz korekt w pliku .csv:

logi 21.10.2018 korekty.rar
    Ostatnio edytowane przez Casio ; 21-10-2018 o 17:08

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    fiat panda 1.3 mjet

Domyślnie

Panowie czy korekty na zimnym silniku
    1. 4
    2 .-1,5
    3. 1,5
    4. -4
    Po paru minutach spada z 4 na 2 a na rozgrzanym są ok 0,2 do 0,6
    Może powodować kopcenie na siwo jak lokomotywa ,po odpaleniu nocnym lub postoju nawet dwu godzinowym ? Dym jest gryzący.
    Oleju,płynu nie bierze, egr czysty.
    Ostatnio edytowane przez rustin ; 21-10-2018 o 21:41